Şantiye Stajı Nedir? Nerelerde Yapılır?

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimarlık eğitiminde genel anlamda 2 çeşit staj bulunur.Bu arada staj demek birnevi mesleki pratik demektir.Bu süre zarfınca öğrenci, eğitimini tamamladıktan sonra alacağı diplomayla yapacağı meslek için direkt olarak kısa tecrubeler edinme şansı bulur.Mimarlık eğitimindeki staj türleri eğer halen değişmediyse ”büro stajı ve şantiye stajıdır.”

    Şantiye stajı için proje büroları tercih edilmez.Çünkü adı üstünde ofise kapalı kendi dünyalarında yaşayan ve kafaları bilgisayara gömük mimarların yaşadıkları bir ortamdır buralar 🙂 .

    Genelde inşaat firmaları , şantiye ayağı da olan mimarlık firmaları ve kamu kurum ve kuruluşları yani örneğin (benimde zamanında stajımı yaptığım) İller Bankası ciddi anlamda katkı sağlayıcı yerlerdir şantiye stajı için.

    Staj , şantiye stajı , büro stajı kavramlarını kısaca tanımladıktan sonra şimdi birazda içeriğinden bahsedebiliriz heralde..

     

    Peki Şantiye Stajında Neler Yapılır?

     

    *En genel anlamda projesi çizilen yapıların , uygulamasının kontrolünü sağlayan yetkiliye refakat edilir ..

     

    *Lento , beton dökümü , kalıp sökümü – kurulumu , sıva , boya , duvar örme , şap dökümü , doğramaların montajı ve benzeri konularda yerinde imalatların nasıl ? Ne için? Kimler tarafından yapıldığının öğrenilir..

     

    *Mimarın proje kontrolü sırasında nelere dikkat ettiğine odaklanılır ve meslek hayatında bu bilgileri hatırlarsınız.

     

    *Malzeme birim fiyatları , işçilik ücretleri gibi konularda genel anlamda fikir sahibi olunur.

     

    *Proje çizerken ”ya bu işin birde uygulanma boyutu var arkadaş!” diye düşünülmesini sağlar.

     

    *Malzemeleri daha yakından tanımak ve birebir uygulanışını görmek için ortam sağlar.

     

    *Elektrik , su , havalandırma , soğutma , ısıtma , mekanik tesisatın nasıl işlediği hakkında temel bir bakış açısı kazandırır.

     

    Deftere neler yazmanız gerektiği konusunda tanıdığınız birkaç mesleki büyüğünüze danışın!.

    Daha önce şantiye stajını tamamlamış ve geçer not almış bir üst sınıftan da yardım isteyebilirsiniz.

    Hocalarınıza danışın , telefon açın , mail atın!

    Arkadaşlarınız ile istişareler edin!

     

     

    ———————————Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiler ve örnekler için mimarimedya.com e-store sayfamızı ziyaret ederek ücretsiz e-kitabı da indirebilirsiniz..———————————————————————————————————————-

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Şantiye Stajı Nedir? Nerelerde Yapılır?

    • Yazınız için teşekkürler 🙂 Bir kaç sorum olacak 🙂 Şantiye stajını belediyede yapmak mı yoksa özel sektörde büyük veya küçük bir şirkette yapmak mı daha mantıklıdır? Hangisinde daha çok ilgilenilir ve daha çok iş öğrenirim? Mezun olduğum zaman iş ararken bana hangisi daha çok fayda sağlar ?

      Merve 7 Şubat 2016 16:35
    • oyle guzel bi soruki, gercekten tebrik ederim.Belediyede staj yapmak uzun vadede kamu dusunen biri icin mantikli gorunuyor ama,ozel sektoru dusunen biri icin cok efektif degil.Kucuk isletmelerde ise her surece daha yakin olacagindan tecrube konusunda daha sicak olursun.Buyuk firmada buyuk isler olur, dolayisi ile genis bir bakis acisi kazanmis olursun.Bu cok guzel bi konu, bunu detayli bi yaziyla yanitlamak daha mantikli 🙂 simdilik bununla yetin 🙂
      Ebulten e abone olmayi unutma !

      Murat ERÇELEBİ 7 Şubat 2016 16:46
    • Hemen cevap verdiğiniz için teşekkürler 🙂 Hepsinin kendine göre artıları veya eksileri var o zaman. İyi düşünüp karar verilmesi gereken bir olay. Zor bir işmiş karar vermek 😀 Yazılarınızı severek takip ediyorum, detaylı cevap vereceğiniz yazınızı da merakla bekliyorum 🙂

      Merve 7 Şubat 2016 17:59

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya