Kategoriler: Sanatsal

Roppongi Ulusal Sanat Merkezi

Binayı saran ağaçlar büyüdükçe avlu; ormanlık kamusal mekan haline gelecektir.

Japonya’nın en geniş sergi mekanı; Ulusal Sanat Merkezi Roppongi kent merkezine sokağın bir uzantısı şeklinde bağlanıyor.

Geniş avlu; dışarıdan doğrudan ışığı ve ültraviyole ışınlarının girmesine engel olacak cam panjurluklarla birlikte dalgalanan cam perde duvarlarla çevrelidir.

Kurukawa aynı anda mevcut kütüphanenin yeni cam perde duvarını da tasarlamış. Yeni sanat merkezinin cephede yansıyan, binalar arasında görsel ilişkiyi sağlıyor.

Ziyaretçiler; şemsiyelerini dairesel pavyonda bırakarak sonra devasa cam ve çelik koniden geçerek avluya girer. Koni; eke asılan kırmızı halkaya yerleştirilen gömme ışıklandırmayla aydınlatıyor.

Bina; bir dizi iç duvarla daha küçük mekanlara bölünen 2bin metrekarelik 7 kolonsuz galeri içeriyor. Her biri 2,5 ton ağırlığındaki duvarlar iki insan tarafınca taşınabiliyor.

Ağaç çıta kaplanmış duvarlar arasında şeffaf mekanlar ve çatı pencereleri galerilere gün ışığının girmesine fırsat veriyor.

Geniş açık hava sergi mekanı binanın arkasına yerleştirilmiş.

Merkez aynı anda; kütüphane, oditoryum, restoran, cafe, müze mağazası ve çatı bahçesini de içeriyor. Restoran ve cafe, ters çevrilmiş iki koninin üst katlarına yerleştiriliyor.

Galeri mekanlarının beşi çoğunlukla yüzlerce üyesi olan belirli olan medyada çalışan sanatçıların topluluğu bulunan Japon sanat birliği tarafınca sergiler amacıyla kullanılacaktır. 5 metre tavan yüksekliğe sahip galeriyi de içeren diğer iki sergi salonu, merkezin kendisinin organize edeceği yada diğer kurum veya gazetelerle birleşip düzenleyeceği özel çağdaş sanat sergileri amacıyla kullanılacak.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yazar:
Alper Kopar

Yakın Zamanda Gönderilenler

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

2 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

4 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

4 ay Önce

Peyzaj Onarım Perspektifi İle Şekillenen Kamusal Alan Fikri

Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka…

7 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.