Rengarenk Bir Çocuk Oyun Alanı Keşfi

    4 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Çocukların psikolojik, fiziksel ve motor becerilerini geliştirebilmesi amacıyla çocuk oyun alanlarından yararlanmaları gerekir. Açık yeşil alanlar çocukların gelişimsel süreçlerinde büyük önem taşır. Sosyal, duygusal, keşfetme, düşünebilme vb. kavramları oyun sayesinde kavrayabilen çocuklar için oyun alanları bir nevi eğitimsel alanlardır.

    Günümüzde birçok oyun alanında yaş gruplarına göre program elemanları belirlenmektedir. Bunun çocuklar açısından artısı her yaş grubunun oyun alanı ve araçları farklı olduğundan öğrenme ve kavrama becerilerinin yanında psikolojik boyuttan olumlu bir etki sağlanmasıdır. Çocuk oyun alanı tasarımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar arasında: “ zemin malzemesi, program elemanları ve oyun grupları seçimi, bitkisel tasarım” başta gelmektedir. Bunun dışında çocuk oyun alanlarının en önemli kriteri güvenliktir.

    Çin’de yer alan “Buji Oyun Alanı” Alice Harikalar Diyarı’nın somut örneği gibidir. İlk bakışta imgelenen olgu renklerin dikkat çekiciliği ve canlılığıdır. Tasarımda öne çıkan detay çocukların refahı ve keşif yönlerini güçlendirmek adına yapılan çalışmalardır. Arazinin jeolojik yapısı eğimli olduğundan buna uyum sağlayabilecek bir tasarım amaçlanmış, farklı alanları sirkülasyon yoluyla birleştirilmeye gidilmiştir. Oyun grupları oluşturulurken doğadan ilham alınmıştır. Kuş kafesine benzer yapıların bulunması buna örnektir. Çizgisellik hem informal hem de formal yapıda kullanılmış alanla uyum benimsenmiştir. Zemin kaplaması olarak çim alanlar ve renkli zemin kaplamaları tercih edilmiş, zeminde bulunan formal ve informal çizgiler oyun gruplarıyla ahengi sağlamıştır. Su öğesinin kullanımı ise farklı ve eğlencelidir.

    Bitkisel tasarımda çit bitkileri tercih edilmiş, yeşil dokuya estetik kazandırmak amacıyla uzun boylu ağaçlar kullanılmıştır. Çalı formlu bitkilerin ve sukulentlerin ağırlıklı bir şekilde alana yayıldığı tasarımda özellikle pennisetumlar görselliğiyle göze çarpmaktadır. Bakıldığında yeşil doku ve alana hakim renklerin birbirine uyumu çok başarılıdır.

    Çocuklara sadece bir oyun alanı değil, eğitim ve keşif alanı da sunan bu tasarım modern yapısıyla kullanılabilirliğini artırmaktadır. Oyun gruplarının farklılığı, çizgilerin doğru kullanılması, alan olarak ulaşılabilirliğinin zor olmaması, her yaş gruptan çocuğa hitap ediyor olabilmesi geleceğe dönük yönlü bir tasarım olduğunu belgelemektedir.

    Kaynakça: https://landezine-award.com/buji-playgrounds/

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya