Projenizi hocalara beğendirmek için ekstra bir gayret sarfetmeniz gerekmemektedir.Tersine projenizi beğendirme çabanızı sezen hocalar size karşı antipati bile duyacaklardır.Bu yazıda size projenizi hocalara beğendirmek adına verilecek tavsiyeler’den kasıt olarak projenizi nasıl daha iyi sunabilirsiniz? Ya da proje sunumu için nasıl hazırlanılmalı? konuları aktarılacaktır.
Hazırsanız 10 maddelik kısa bir beyin fırtınasına çıkalım o halde..
- Hazırlık sürecinde mutlaka benzer örnekleri ve kimin neyi nasıl yaptığı konusunda çeşitli materyalleri toplamalısınız.
Yani başarılı bir grup çalışması için önce takım arkadaşlarınızı duygusallıktan öte sizi başarıya ulaştıracak kişilerden ve mümkünse hocalar tarafından sevilen kişilerden seçmelisiniz.Grubunuzda mutlaka bayan olmalı!.
- Yazım hatası , grafik bozuklukları , silik çizimler kalem kalınlıklarında hatalar olmamasına özen gösterin!
Projenizin tertemiz kağıtlarda grafik bakımdan zengin unsurlarla donatılması projenizi eleştirirken hocalarınızın en azından daha insaflı olmalarını sağlayacaktır.
- Sanıldığı gibi jürinin karşısına saç sakal karışık , makyajsız , eşofman veya pijamayla çıkınca hocalar sizin geceler boyunca projeniz için çalıştığınızı sanıp iyi not verme eğiliminde bulunmazlar!
Tam tersine bu vakte kadar demek ki hazırlanamamışlar son geceye kadar didinmişler şeklinde düşünüp projenizi değerlendirmeye bu kafayla başlayacaklardır.Görünümünüze özen gösterin!.Mutlaka parfüm sıkın!.
- Projenizi anlatırken ne çok yüksek ses tonu , ne de sesiniz duyulmayacak kadar içinizden çıksın!.
Ses tonunuzdan projenize ve dolayısı ile kendinize güveniniz olup olmadığına bile bakacaklardır.Bunu ayarlarken doğal olmaya çalışın!.En önemlisi de projenize mutlaka sahip çıkın ve yaptıklarınızın arkasında durun!.Bunu yaparken mutlaka söz alın ve söyleyeceklerinizi öyle aktarın.
- Projeniz ne kadar başarılı olursa olsun siz anlatırken mümkün olduğunca mütevazı olmaya çalışın!.
Çünkü bu hocalarınızın gerçekten daha çok hoşuna gidecektir.Eksiklerinizi çekinmeden ‘’yeri geldiğinde’’ siz bile söyleyebilirsiniz.
- Maketinizden Kuzey işaretini , Vaziyet Planınızdan manzara yönünü ve kotları , cadde ve sokak isimlerini , planlarınızda mekan isimlerini ve tefrişlerini son olarak ta cephe ve kesitlerinizde kalem kalınlıkları gibi teknik çizim konularında mümkün olduğunca dikkatli davranın!.Çünkü en fazla puanı oralardan kırmaktalar değerli hocalarımız!
Bu teknik çizim eksikliklerini ve maket hatalarını arkadaşlarınızla mini kritik toplantıları yaparak önceden görüp jüri sırası size gelmeden düzeltmeniz mümkün olacaktır!
- Hocalarla aranızı çok iyi tutmaya çalışın!.Dönem dönem hediyeler alın , mimarlıkla ilgili güzel sorular hazırlayıp görüşlerini almaya çalışın..Derslerde sürekli söz almaya çalışın ve sadece jüri öncesi değil projenizi sürekli hocanıza danışarak sürekli genişletin ve yenileyin!
Bu davranışınız neticesinde hocanız sizi değerlendirirken daha makul boyutlarda eleştirecek ve yeri geldiğinde başka hocalara karşı projenizi kendisi bile savunacaktır.
- Projenizin antetler kısmına mutlaka proje danışmanınızın tam akademik ünvanını ve adını soyadını düzgün bir şekilde yazın!.
Bu belli etmeseler de çok hoşlarına gidecektir.
- Başka bir hoca projeniz ile ilgili kötü bir şey söylediğinde ‘’ama bilmem kim hoca böyle söyledi’’ , ‘’falanca hoca böyle yap dedi’’ şeklinde konuyu değiştirmeyin!.
Bu yaptığınız yapacağınız en büyük hata olur ve suçu başkalarına atmamaya çalışın!.Kabullenin, düzelteceğinizi belirtin.
- Hocalar Jüri esnasında projeniz ile ilgili kritik verirken elinizde tatlı bir not defteri ve şekercik bir kalem görürlerse ‘’daha fazla gaza gelip yeni eleştiriler’’ yöneltmezler!.
Bundan çok hoşlanırlar ve hatalarınızı öğrenmek istediğinizden emin olurlar.
Okulda hocalar ile yapacağınız proje görüşmelerinizin meslek hayatınızda işten hiç anlamayan ilkokul mezunu bir müteahhitle veya işverenle yapılacağını da unutmayınız.
Hocalarımız çok melek sayılmasa da sizin düşmanlarınız da değillerdir 🙂
Bu yazı ilginizi çektiyse şunlara da göz atabilirsiniz.
İşte Hoşunuza Gidebilecek 100 Tasarım Blogu
3D Harikalar Diyarı’na Gittiniz mi?
Mimari Proje Sunum Paftası Nasıl Hazırlanır?
Google Earth İle Venedik Sokaklarında Dolaşmak İster misiniz?