Hayatın her alanında psikolojik buhranlar ve sıkıntılar vardır.Yani vardır diyorum sanki bende yokmuş gibi veya her zorluğu haşa aşıyormuşum gibi ama kastedtiğim şey elbetteki skıntıları paylaşmak ve çözüm arayışlarına koşmaktır.Yüce Allah dert verip dermanda vermiştir.Kullarının kendileri koşup bulsun istemiştir.
Şimdi bir arkadaşımızın güzel bir sorusu var.Umarım örneklerine de fayda sağlayıcı bir yanıt verebiliriz.
Merhabalar ismin Fatih.
Şuan 20 yaşındayım.
Tasarım yapmayı binaları incelemeyi gerçekten çok seviyorum. Her zaman ilgimi çekmiştir. Üniversite sınavına bir kaç kere girdim ve başarız oldum. Şuan herhangi bir üniversitede okumuyorum. Lise mezunu olarak hayatıma devam ediyorum. AutoCAD cinema4D gibi mimarların kullandığı programları öğrenmek istiyorum bunun için kitaplar almak istiyorum. Peki sizce,Hangi programları öğrenmeliyim ?
Öğrenince nerelerde çalışabilirim ?
Teknikleri ve modellemeyi öğrensem mimar gibi olabilir miyim ?
Mimarlık ofisi açabilir miyim ?
Hangi kitapları okumalıyım ?Şuan çok sıkıntılı bir sürecin içindeyim. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Bu maili size atmamdaki en büyük neden, 11.sınıf lise öğrencisinin mailine ne kadar içten cevap vermeniz.
Mailimi en kısa sürede cevap vermenizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Merhabalar..Tasarım yapmayı ve incelemeyi sevdiğin bu mecraları takip etmenden zaten çok belli..Herşey üniversite sınavından hareketle yorumlanmaz malesef.Aslında Bazı Vakıf üniversitelerini zorlasaydın veya yaşın küçük henüz, bir kaç defa daha girsen ne kaybedersin.Bu gün biri doktor olmak istediğinde 30 yaşını gözden çıkarıyor kardeşim..Sende biraz daha denemek istersen bu sınav kapıları hep açık..Ancak artık yorulduysan veya gerçekten direncin kalmadıysa onu bilemem.Bence mimarlık okumadan mimarlık yapabilirsin.Nasıl mı?
-İstanbul’da oldukça fazla olan İç Mimarlık kurslarına giderek.İç mekan tasarımına dair bakışını profesyonel hocalardan biraz da olsa kapabilirsin.Alacağın sertifika ve ufak bir sermaye ile mini bir showroom , ufak kafeteryalar , poliklinikler , restoranlar vs. tasarlayabilecek hale gelirsin.Zaten tecruben arttıkça ve yaşın ilerledikçe gördüklerinle paralel tecrubelerin de artacaktır.
-Yukarıda saydıklarım bir alternatifti.Diğer bir alternatif ise 3ds max , cinema4d , allplan, archicad , revit architecture , photoshop, sketch up , lumenrt, lumion3d gibi yazılımları kurslardan öğrenerek bol bol pratikler yaparak MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME ajansı kurmandır..Bak demedi deme bu meslek geleceğin mesleği.Mimar olmaya hiç mi hiç gerek yok!.Tabi ufak tefek uygulama detaylarını bilmen sana renderların uygulanabilirliğini anlatabilmen bakımından kolaylık sağlayacaktır ama , inanılmaz artılar da sağlamayacaktır.Bugün mimari renderlar iç mekan için render başı 300 tl , dış mekanlarda ise 500tl den gidiyor.Mimari animasyonu ise hiç söylemiyorum..Mimari animasyonlar saniye başına yaklaşık 5 – 15 tl den gidiyor.Bence iyi para..
-Yukarıda saydığım programları öğrenince mimarlık ofislerine kendini ıspatlama yoluna gidersen çalışabilirsin ancak pek çok mimarlık ofisi en azından inşaat teknikeri sertifikan olmadığını söyleyecektir.
-Teknikleri ve modellemeyi öğrensen mimar gibi modelleme yapıp , mimar gibi render alabilirsin.Hatta bence mimar gibi tasarım da yaparsın.Bazı arkadaşlarımız son dediğime takılıp tepki mailleri atacak olsa da ben böyle düşünüyorum.Bol bol mimarlık dergileri okuyp, bol bol akademik yayınları takip edersen , üç beş mimarlık öğrencisi ile takılırsan mimar kadar geniş bir persfektif ve estetik olgusunu 4 senenin getirdiği inanılmaz değişim kadar görmesen de yine faydasını görürsün.
-Mimar olmadan mimarlık ofisi açabilirsin.Para varsa.Ve açacağın şirkete firmada mimar olarak çalıştıracağın kişiyi %51 ortak yapabilirsen bu mümkün.Çünkü yasalar bunu gerektiriyor.Adama bir buçuk iki binlira maaş verip düplomasını kullanayım deyipte şirkete kendi adını ve kendi sahipliğini yapman bence biraz etik değil , birazda işe alacağın adamlar için zor bir durum.
-”Bir Mimarlığa Doğru” , ”Mimarlık Kavramları” kitaplarını oku derim.Başlangıç aşaması için bence bunlar sana bir bakış açısı kazandıracaktır.Sonra ”mimar babam” filmini izlemelisin.
Umarım faydalı olmuştur.Biraz geç oldu ama sanırım geniş bir yanıt oldu.
Merhabalar, size bir sorum olacaktı, umarım cevaplayabilirsiniz. Ben şehir ve bölge planlama mezunuyum. Şimdide mimarlıkta yapı teknolojisi programında yüksek lisans öğrencisiyim. Mimarlığı bu süreçte öğrenmeye çalışıyorum çok büyük bir hevesle aynı zamanda bir mimari ofiste çalışıyorum. Size sorum ben mezun olduğum zaman mimarlık ofislerinde veya şantiyelerde iş bulabilir miyim (şuanki çalıştığım yerde bir tanıdık vasıtasıyla girdim sadece autocad çizimleri yapıyorum,tasarım yapmıyorum)? Bir iş yerine mülakata gittiğimde tam olarak ne olacağım? Mesela mimar ünvanını alabilir miyim?Lisans hocalarımın çoğu mimar ve yükseklerini ş.b.p den yapmışlardı ve onlara ‘mimar-şehir plancısı’ deniliyordu. Ben de bu ünvanı kullanabilir miyim? Bildiğiniz üzere etiket önemli ve kendimi böyle bir kelimeyle anlatsam uygun bir deyim olur mu? Hatta bir hocam işletme mezunuydu, İngiltere’de şbp master ve doktorasını yapmış okulumda da profesör idi 🙂 Lütfen bu söylemlere takılma demeyiniz. Merakla cevabınızı bekliyorum
Merhabalar sorun için teşekkür ederim.Şimdi ŞBP ile mimarlık makro ve mikro ölçekte oldukça farklı disiplinlerden meslekler olduğunu düşünüyorum.Ki öyle de zaten.Mezun olduğun branşta çalışmalısın dostum mimarlığa pek heves etme derim 🙂