‘Prof. Dr. Metin Ahunbay ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mimarlık Tarihi Araştırmaları Çalıştayı Düzenlendi

    8 sene önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ‘Prof. Dr. Metin Ahunbay ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mimarlık Tarihi Araştırmaları Çalıştayı’ düzenlendi.

    DİYARBAKIR – Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ‘Prof. Dr. Metin Ahunbay ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mimarlık Tarihi Araştırmaları Çalıştayı’ düzenlendi.

    Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleşen çalıştayın açılışına Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Temel, Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Davut Karaaslan, Prof. Dr. Metin Ahunbay’ın eşi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay,  öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

    Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. F. Meral Halifeoğlu yaptığı açılış konuşmasında, tarihi korumak, araştırmalar yapmak için uzman akademisyenler ile bölgeye hizmet verdiklerini söyledi.

    Çalıştayın amacının, yaşamının önemli bir bölümünü Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki antik alanlarda araştırma yaparak geçiren ve yakın zamanda yaşamını yitiren bilim adamı Prof. Dr. Metin Ahunbay’ı anmak olduğunu belirten Halifeoğlu, Ahunbay’ın Diyarbakır, Mardin Dara, Hasankeyf ve Samsat’ta yapılan çalışmaları ile üniversitelerin koruma çalışmalarındaki rolünün inceleneceğini söyledi.

    Prof.Dr. Metin Ahunbay’ın ülkemizin birçok restorasyon çalışmalarında yer aldığını, hem yurt dışında hem de yurtiçinde birçok kazılarda bulunarak çok ciddi sonuçları elde ettiğini belirten Halifeoğlu, Ahunbay’ın Diyarbakır’da da bulunduğunu, surların yapısından Ulu Cami’ye kadar birçok çalışmalar yaptığını söyledi.

    Ulu Camii restorasyonunda birçok bilim insanının yer aldığını vurgulayan Halifeoğlu, yapılan uzun soluklu çalışmalar sonucunda caminin özgün mimarisinin bozulmadan restore edildiğini slaytlar eşliğinde aşama aşama anlattı.

    “Tur Abdin Bölgesi Araştırmaları ve Dara/Anastasiopolis Kazıları” konu başlıklı sunum yapan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilge Ar, Güneydoğu Anadolu’da genç antik ve erken ortaçağ yapılarından bahsetti.

    Ar, mezar anıtlarına, kiliselere, manastırlara ve kalelere Metin Ahunbay tarafından ne sistemle çalışmalar yapıldığını fotoğraflar eşliğinde anlatarak, tarihi eserlerin sistematiğinden bahsetti. Metin Ahunbay’ın bilim adamı olmasından ziyade köylülerle de kurduğu iletişim ile geniş yürekli bir insan olduğunu söyleyen Ar, kendisinin kapsayıcı ve analitik düşünür olduğunu vurguladı.

    Son olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Öztürk de “Güneydoğu Anadolu’da Geç Antik Dönem ve Ortaçağ Arkeolojisi ‘ne Prof. Dr. Metin Ahunbay’ın Katkıları: Hasankeyf ve Dara Çalışmaları” konu başlığı ile sunum yaptı.

    Öztürk, Metin Ahunbay ile çalışmaktan çok verim aldığını ve kendisinin sıra dışı bir insan olduğunu söyledi. Hasankeyf kazılarına Ahnubay’ın çok büyük katkısı olduğunu söyleyen Öztürk, Ahunbay’ın bilimsel çalışmalarında da Hasankeyf ve Dara’ya ayrı önem verdiğini vurguladı.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya