Peyzaj Tasarımında Geçmişin Yansımaları

    2 sene önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Kültürel miras alanlarını peyzaj tasarım ve onarımıyla birlikte rekreasyonel alanlara dönüştürme projeleri günümüzde her şehirde karşımıza çıkan detayları barındırmaktadır. Kentlerin geçmişten gelen kültürel miraslarını geleceğe taşımak ve yaşatmak bu tasarımlarla mümkün olmaktadır. Kültürel peyzajı tasarıma uygulamak aynı zamanda sürdürülebilir kaynak kullanımını da desteklemektedir. Bu alanların kullanıma açılması hem kentlerin kültürel ve ekolojik yapısı hem de insanların birbirleriyle sosyalleşebilmeleri konusunda önemli bir olgudur.

    Tayvan’da bulunan eski bir şeker fabrikasının çevresinde tasarlanan Yong Quan Park büyüklüğü ve kültürel geçmişiyle dikkat çeken bir tasarımdır. Alan yeşil dokunun ekolojik hayata katkısı, doğal habitatın benimsenmesi, mevcutta bulunan yapıların doğallığının bozulmadan tasarıma dahil edilmesi ve su öğesinin peyzaj tasarımında odak noktası konumunda bulunması gibi birçok estetik ve fonksiyonel özelliğe sahiptir. Şeker fabrikası ve demiryolu hattının tasarımda aksları oluşturmasıyla dinamik bir sirkülasyon alanı kuşatmaktadır. Bu etki manzara açısının her alandan keşfini sağlamaktadır. Alanın aktif yapısı su öğesinin de sürekli kullanımıyla bütünleşmiştir. Tasarımda birçok odak noktası vardır. Bunlardan biri olan göl bölgesi suyun aktif kullanımı ve drenajla sağlanan sürdürülebilir kaynak varlığıyla yeşil dokuyu içine almış durumdadır. Göl estetik yönüyle parka manzara açısı sunarken, su bitkilerine yaşam alanı oluşturan ekosisteme katkı sağlamaktadır.

    Farklı strüktür yapıların varoluşu alanın insanlar açısından kullanımını artırmaktadır. Yapay mimari ve doğal peyzajın buluştuğu parkta kullanıcılar için dinlenme ve yürüme alanları farklı yüksektikte ve topoğrafik özellikte tasarlanmıştır. Bitkisel tasarımda alanda mevcut olan bitkilerin yanı sıra uzun boylu ağaçlar ve çalılar kullanılmıştır. Alanda yoğun bir yeşil doku hakimdir. Bu dokuyu gölde bulunan su bitkilerinin de tamamlamasıyla mavi ve yeşilin harmonik etkisi gözlemlenebilmektedir. Kent yaşamında insanların kültürel miraslarını korumak ve aynı zamanda sosyalleşmek adına kullandıkları bu alanlar potansiyeli yüksek, canlı ve cansız dengeyi sağlayabilen tasarımlar olarak öne çıkmaktadır.

    Geleceğe yönelik sürdürülebilir kaynakları içeren ve dinamik yapısı yüksek, her yaştan kullanıcıya hitap edebilen bu park geçmişten geleceğe kurulan ekolojik bir köprü görevi görmektedir.

    Kaynakça: https://landezine-award.com/yong-quan-park/

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya