Peyzaj mimarlığında farklı bakış açıları ile oluşturulmuş tasarımlar kullanıcıların yönelimine katkı sağlamaktadır. Günümüzde en önemli unsur yeşil alanlara olan ihtiyacı karşılayacak materyaller ve tasarımlar üretmektir. Doğal alanlarla iç içe tasarlanmış mekanlar yeşil dokuyu hissedebilme açısından daha zengindir. Bu mekanların doğal habitat alanlarını barındırması canlılar açısından da ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlar.
Doğayla uyumlu peyzaj tasarımları fonksiyonelliği ve estetiği bir arada kullanabilmenin öncülüğünü kullanıcılara sunmaktadır. Amerika’da bulunan ‘Whiting Forest and Dow Gardens’ 218530 m²’lik alanı kaplayan doğal peyzaj üzerine strüktür kullanımıyla alanın doğal yapısını bozmadan inşa edilmiş başarılı bir projedir. Bu bahçe kullanıcılara rekreasyonel faaliyetleri gerçekleştirebilme ve farklı yaş grupları için etkinlikler sağlanabilmesi yönüyle zengin bir sosyalleşme alanı sunmaktadır. Sirkülasyon yapısı, alanın büyük olmasına rağmen basit ve ulaşılması kolaydır. Farklı yaş grupları için ayrılan etkinlik alanlarından biri olan çocuk oyun alanı çeşitli program elemanlarını barındıran eğitici ve öğretici bir yapıdadır. Renk seçimleri ve formal çizgilerin kullanıldığı bu alan baskın olan yeşil dokuya atıfta bulunarak doğadan ilham alınarak tasarlanmıştır. Alanda odak noktası durumunda olan köprü, hem yapısal bir eleman hem de manzara açısının panoramik olarak keşfedilebildiği bir yapı olması sebebiyle fonksiyonelliği ve estetiği bir arada sunmaktadır. Manzaranın en yüksek noktadan izlenebilmesi ve malzeme olarak cam kullanılması da her açıdan gözlemlenebilirliği artırmaktadır.
Bitkisel tasarımda yeşil alanın baskın yapısına ek olarak tasarım daha çok meyve ağaçlarıyla yoğunlaştırılmıştır. Çok yıllık uzun boylu ağaçlar çerçeve etkisi sağlayarak hem gölge ağacı hem de görsel perdeleme görevini üstlenmişlerdir. Bitkilerin sonbahar renklenmesindeki estetik görüntüleri görsel algıyı pozitif yönde etkilemektedir. Flora fauna dengesinin sağlanmasıyla oluşan çeşitliliği de gözlemlemek mümkündür.
Su öğesinin minik bir gölet olarak ağaçlarla tasarıma eşlik etmesi doğal peyzaj tasarımının piramit yapısıyla doğrudan ilişkilidir. Büyük bir alanda tasarlanmış bu bahçede karmaşıklılığın olmaması düzenli ve baskın yeşil doku varlığı bu tasarımı hem başarılı hem de kullanıcılar için vazgeçilmez bir alan olarak kılmaktadır.
Kaynakça: https://www.archdaily.com/910203/whiting-forest-of-dow-gardens-metcalfe