”Okulumun Bitmesine 5 Ay Kaldı, Ne Yapmalıyım?”

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Her ne kadar Yavaş yavaş Mimarlık okumak isteyenlerin ağırlıkta olduğu bir soru-cevap platformu haline gelen mimarimedya , mimarlık öğrencileri ve yan disiplinlerdeki arkadaşların da katılımıyla beraber çok sesli bir yayın anlayışına sahip olmaya başladı.

    İletişim formu veya mimarimedyabilgi@gmail.com üzerinden gelen sorulara kendi persfektifimiz ile naçizane cevaplarımızı veriyoruz..

    O halde Bir tanesini daha sizlerle paylaşalım..

    sorum son 5 ayimla ilgili.sizce mezun olmadan once hangi konularda kendimi gelistirmeliyim.cephe, detay, vs? Acikcasi uygulama projesi hic sevmiyorum. Tasarim ve bina bilgisi uzerine durdum hep.iyi bir ise girmek icin nelere yonelmeliyim sizce

    Öncelikle öğrencilik hayatındaki soyutluk ve ”kendi içiyle haşirneşirlik” kavramlarından uzaklaşarak böylesine ciddi ve girişimci ruhlu bir soru sorduğun için teşekkür ederim.

    Soruna gelecek olursak lafı fazla uzatmadan önce şu dönemlerinin kıymetini bilmeni, daha sonrasında ise aşağıdaki naçizane önerilerimi dinlemeni / okumanı söyleyeceğim..

    1)Askerlik mi?.Evlilik mi?.Mimarlık mı?.Yoksa mimarlık harici bir iş mi yapacaksın?.Buna karar vermen gerekiyor.Acil!

    Bu kararın bu sorunun gidişatına göre değişedebilir çünkü.Eğer mimarlık haricinde bir meslek seçerek paranı oradan kazanmaya başlayacaksan bu anlattıklarım en azından senin için geçersiz olacak.Dolayısı ile ben bu sorunun cevabını ”okul biter bitmez mimarlık yapacak ve hatta birilerinin yanında mimar olarak çalışacak birisi” için vereceğim.

    2)Meslek hayatını nerede geçireceksin?.Bu çok önemli.Çünkü o şehirde yılda ne kadar inşaat yapılıyor?.Kaç tanesini kaç firma yapıyor gibi soruları öğrenmelisin.

    Bu sorunun cevabını o şehirdeki tanınmış tanıdıklarından ve sektörün öncülerinin röportaj ve haberlerinden de öğrenebilirsin.

    Ayrıca git konuş, çaylarını iç ne kaybedersin!.Belki işe bile alırlar.Nerede nasıl koşullarda ne işler yapılıyor gibi soruları da öğrenmeye çalış.

    3)Meslek hayatın için en önemli şeylerin başında sabır gelmekte..Yani uygulama projesi çizmeyi sevmiyorum diyorsun..

    Durumun gerçekten çok vahim.Çünkü meslek hayatının önemli bir kısmını uygulama projesi ve detayları çizerek geçireceksin.Dolayısı ile uygulama projesi çizimi konusunda hızlı değilsen hızlanmaya çalış.5 ay kısa zaman değil.

    Mesela şuanda piyasadan fason uygulama projeleri alarak para dahi kazanabilirsin.Hem piyasayı tanımış olursun hem de elin hızlanmış olur.

    Hızlı isen de yönetmelikleri ve belediyeye nasıl teslim ediliyor onu görmüş olursun.

    4)3D çizimlerin ne durumda?.

    Bence bu konunun üzerine gitmelisin.İşe alım mülakatlarında mutlak sorulardan bir tanesi de 3d bilgin ve render kaliten olacak malesef.

    Malesef diyorum çünkü sanki mimarlık eğitimi render eğitimini kapsıyormuş gibi!!Bu konuyla seni aşağılayanlar bile olacak!Zayıfsan şu 5 aylık süreç içerisinde kendini geliştirebilirsin.

    5)Aktüel,  sosyal, kültürel ve sanatsal anlamda da kendini sürekli yenileyip gündemden haberdar olmaya çalışmalısın.

    Mimar olmak tüm bunları ve emin ol daha fazlasını gerektirir.(Bu arada ultra parantez belirtmeliyim ki bu saydıklarım ”bence olması gerekenler” listesidir.

    Yani sahip olduklarım veya objektif anlamda ”olmazsa olmazlar” listesine dahil edilebilecek şeyler değil.Yabana atılası şeyler de!)

    6)Sketch Up,ArchiCad, Revit Architecture, IdeCad, 3Ds Max, Photoshop, Photoscape, Lumion3D, LumenRT, V-Ray, Excel ve diğer ofis yazılımları ile Bricscad vs tarzı Cad yazılımları..

    Yukarıda saydığım programlardan en az 4 tanesini bilmelisin!.

    7)Cephe – detay – çatı vs. konularında zaten kendini geliştirmelisin lakin malzeme konusunda özellikle de son yıllarda popülerleşen malzemelerin ne kadarını tanıdığını bilmelisin.

    Bir yer yapılacak diyelim; o yer ile ilgili ne tür malzemeler kullanılabilir, birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?, piyasa fiyatları nelerdir?, işçilik ne tutar?, alternatif bir malzeme olarak ne  kullanılabilir?.

    Hiç üşenme bence git inşaat malzemecilerini dolaş, yapı katalogu al, youtube’dan uygulama detayları filan izle..

    8)Çok iyi bir işe girebilmek için (ki , bu bir avantaj mı, dezavantaj mıdır bilemiyorum) yapman gerekenleri aslında sen daha iyi bilirsin..Örneğin şunlara sahip olmalısın(bunu öğrenmek için kariyer.net vs. tarzı kariyer sitelerinde mimar ilanlarına bakabilirsin, firmalar ne gibi özellikler arıyor falan filan) ;

    Sana ne gibi özellikler aradıklarını da kısaca söyleyeyim o halde;

    -Min. 5 / 10 yıl tecrube

    -Hotel ve hastane inşaatları konusunda en az 3 yıl tecrube.

    -Revit kullanabilen.(Tercihen 2 yıl tecrubeli)

     

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı ”Okulumun Bitmesine 5 Ay Kaldı, Ne Yapmalıyım?”

    • İşte bu yüzden mimarimedya’dayım..Herkes gibi 🙂

      Ezgi 9 Ocak 2015 09:56
    • Henüz yolun başında benim gibi meslek hayatına atılacaklar için söylediğiniz birçok şey güncel doğruları yansıtıyor fakat sizin de bu geleneği devam ettirmeye yönelik öğütleriniz beni karamsarlığa itti. Bahsettiğiniz aslında mimarın işi olmayan ancak sana soracaklar diye belirttiğiniz konular hakkında “Hayır bunları dert etme , zamanla ilgilenecek ve fikir sahibi olacaksın.” ya da “Boşver bunları sen işini yap , senin işin mimarlık.” demenizi beklerdim. Yoksa bu durum gün geçtikçe daha kötü bir hal alacak. Mimar dediğimiz kişi grafik tasarımcı değildir. Elbette bazı yöntemler bilir ve görselleştirme vb. gibi konularda fikir sahibidir ancak bir projenin başından sonuna kadar her şeyini mimarın yapmasını beklemek acımasızlıktır. Kapital sahibinin cebinin dolmasına yardım eder. Ofisinde 5 mimar 2 grafik tasarımcı çalıştıracakken sizden bu yetileri de isteyip 5 mimar çalıştırmakla yetinecektir. Küçük bir örnek ve eleştiri idi , genel olarak yorum ve yazılarınızı takip ediyorum ve beğeniyorum.

      Yücel 18 Şubat 2015 19:10
    • Yorum ve elestirin icin tesekkur ederim.Sen de farkli bir bakis acisi getirmissin meseleye.
      Piyasa malesef boyle..Cok uzuntu verici ve bit o kadar da kapitalist dusuncrlerle dolu.Eger mimarliktan para kazanmak istiyorsan sen de yapmalisin dedikleri seyleri

      Murat ERÇELEBİ 18 Şubat 2015 19:18
    • Mimarlıktan mezun olacaklar için gerçekten çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir makale olmuş. Mimarlıktan yeni mezun olacaklar hakkında merak edilen pek çok sorunun cevabı makalenizde. Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederiz.

      Emlakta Son Trend 1 Kasım 2015 21:34
    • Teşekkür ederiz ne demek..

      Murat ERÇELEBİ 2 Kasım 2015 09:04

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya