Mimarların büyükçe bir çoğunluğu mezun olduktan hemen sonrasında hummalı bir iş arayışına koşarlar..Bu durumu detaylıca anlattığım hatta oldukça da ilgi çeken mimarimedya yazılarından biri olan bu yazıyı da mutlaka okumalısınız.
Kariyer basamaklarından yavaş yavaş çıkarken artık kendi geleceği üzerine yeterince düşünmeye vakit bulamayacak kadar yoğun bir ofiste mi? Yoksa hep aynı tipolojiye sahip bir işyerinde mi mimarlık yapmalıyım diye soran bir çok mimara /mimarlık öğrencisine gerçekten faydalı olabileceğini düşündüğüm bu listeyi dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum..
1) Önce sahip olduğunuz nitelikleri kesin bir eminlikte ve dosdoğru biçimde bir kenarlara yazın!.
Bu maddelerin doğruluğu gerçekten çok önemli olacak..Bu konuda dürüst davranırsanız gerçekten mutlak başarıyı yakalayıp ”çocukta yaparım kariyerde!” diyebilirsiniz.
2) Şimdi sıraladığınız özelliklerinizi internette bulduğunuz kariyer sitelerindeki ilanlarla kıyaslayın ve hoşunuza gidenleri ayrıca bir kağıda yazarak mimarlık hayatınızdaki keyifle yapabileceğiniz belkide ilk işin tadını çıkarmaya hazır olun!.
3) Kendi geleceğinize katkı yapacağını düşündüğünüz çok büyük bir mimarlık ofisi , belkide hep aynı şeyleri yaparak körelmenize sebep olabilir!.İşte bu sebeptendir ki büyüme potansiyeli yüksek bir mimarlık firmasında çok daha iyi bir konumda ve maaşta işe başlamak en mantıklısı gibi görünüyor.
4) Çok küçük bir kasabada veya şehirde yaşıyorsanız belkide kariyeriniz için başka büyük şehirlere gitmelisiniz.İstanbul , Ankara , İzmir , Bursa , Adana , Antalya , Gaziantep , Konya gibi büyük şehirlerde mimarlara ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.Belki temelli olmasa bile bu şehirlerdeki büyük mimarlık ofislerinde belirli bir tecrubeye ulaşıp kendi yerinizi açabilirsiniz.
5) Sürekli 2d çizimler veya sürekli 3d modelleme / rendering işleri üzerine yoğunlaşmanın olmadığı ve mümkünse bu riskin olmasının pek mümkün olmadığı ofislerde çalışmaya özen gösterin!
6) Maaş konusunda çeşitli aldatmacalara inanmayın ve sadece yaptığınız işe konsantre olmaya çalışın!Hem böylelikle işinizde başarıyı yakalayarak tüm mimarlık ofislerinde çalışabilecek bir alt yapıyı yakalamış olacaksınız!
7) Patronla nasıl anlaştığınız ya da anlaşma potansiyelinizin olduğunu görüşme sırasında siz de test edin!..Benden naçizane bir uyarı bayan patronlara özellikle dikkat edin!..Hem mimar , hem bayan hemde patron olan kişilikler biraz fazla cüretkar olabilmekte 🙂
8) Diğer çalışanlarla mutlaka kısa istişareler yapın!.
9) Çalışmayı düşündüğünüz şirket ve patron hakkında daha önce yapılan projeleri , müşterilerini ve çalışma prensiblerini mutlaka önceden tartın , ölçün ve biçin !
10) Mimarlık haricinde bir işte çalışmamaya özen gösterin!.Aksi takdirde muhteşem bir körelme ve meslek dışında kalma gibi durumlarla karşılaşacaksınız!
Bu konuda kimileri çok şanslı, kimileride baba parasıyla belirli konularda başarılı olabilio malesef..ülkemizde durum bu kadar içler acısı..Genç mimarlarımız gezmede tozmada..bu konulara da değinmenizi beklerdim..Yurtdışından nasıl işler yapılıyor biraz takip etmekte fayda var..
Haklı olduğunuz noktalar gerçekten var, ancak katılmadığım noktalarda..Genç mimarlarımız ancak işinde gücünde , hepsini aynı kefeye koyamayız ..
Hello I am so glad I found your blog, I really found you by mistake, while I was browsing on Aol for
something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have
time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I
have time I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.