Kategoriler: Makale

Müşteri Odaklı Mimarlık Ne Derece Doğrudur?

”Başkalarının parasıyla kendi hayallerini uygulamaya geçirmek sanatıdır mimarlık!” veya ”Mimarlık , Başkalarının Parasıyla başkalarının hayallerini hayata geçirme sanatıdır!” ..Bu ikilemi çok yerde tartıştık çeşitli insanlarla.Sizce hangisi doğru?

Ben ilkinden yana düşünüyorum ama müşteriyi de tamamen saf dışı bırakmak doğru bir davranış değil..Çünkü onun (müşterinin) istekleri onun yaşam biçimini en doğru tanıyacak ifadeler üzerine kuruludur.Bu durumda mimara düşen şey tasarımını tamamen müşteriye hitap edecek şekilde mi yapmak, yoksa biraz kendi yorumunu da katarak farklılıklar meydana getirmek mi?

Bence tamamen müşteri odaklı çalışmalar yapan mimarlar ya mesleğini salt madde odaklı yerine getiriyor, ya da hayattan sanatsal anlamda pek bir beklentisi de yok!.Sanat kaın doyurmuyor ama şu da bir gerçek ki herşey de paradan ibaret değil..Mimarlığın sanat olduğunu düşünenler bana daha çok katılacaklar muhtemelen, ve yine muhtemel ki mimarlık mesleğinin piyasaya uyum sağlama sanatı olduğunu düşünenler de bana yine kızacaklardır.

Eğer mimarlık sadece müşterilerin isteklerini en doğru biçimde yasal yükümlülükleri ve uygulanabilirliği de gözeterek çizebilme işiyse mimarlar arasındaki tercih edilebilirlik farkı nereden kaynaklanmaktadır?

Bu çok kritik bir soru değerli dostlarım..

Bu soruya verecek cevabı olmayanlar ile , mimarlığın müşteri ne isterse onu yapmak olduğunu düşünenler genelde aynı kişiler..

Ben bir sanatçının (atıyorum bir heykel sanatçısının) para karşılığında falanca heykeli yap! Talimatıyla alacağı sonuçların , al şu para senin ve bana istediğin bir heykeli yap! Denildiğinde alacağı sonuç ile arasında dağlar kadar fark olacağını düşünenlerdenim.

Biraz müşteriye adım atmak ve biraz müşterinin anlayacağı işler yapmak için çalışmak en doğrusu gibi..Yani biraz öyle biraz böyle..Müşteri odaklı , müşterinin salıncağında sallanan bir mimarın , kukladan ve aracıdan başka hiç bir işlevi yoktur diye düşünüyorum..Siz ne düşünüyor sunuz?

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yazar:
Alper Kopar

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.