Mimarlık’ta Para Varmı?

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimarimedya’da mimarlık okumak isteyen ve mimarlık okuyan arkadaşların sorularına yer vermeye devam ediyoruz.

    Arkadaşlardan bir tanesi, meslek aşığı ancak pek şanslı hissetmiyor kendini.

    Bakalım siz nasıl yorumlayacaksınız.Tabi bizim değerlendirmemizi beğenecekmisiniz bakalım..

    Bu yil psikoloji bolumune kayit yaptirdim . Mimarlik ve psikoloji arasinda kararsizdim ve psikoloji bolumune kabul edildim. Fakat hayalimde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde mimarlik okumak vardi . Psikoloji okumaya basladim fakat bir turlu adapte olamiyorum , aklim mimarlikta nerede mimarlik ogrencisi gorsem icim gidiyor sanki . Fakat beni korkutan sey universite boyunca yapilan maketler , cizimler , sabir gerektiren isler bunlari ypabilirmiyim emin degilim .Hala cok istiyorum mimarligi ve cok seviyorum . Acana ne yapmaliyim psikolojiyi birakip mimarliga gitmelimiyim ?

    Mesleğinin kymetini bil.Mimarlık , özellikle de şu dönemler için oldukça kıymetsiz ve gün geçtikçede finansal geçerliliği azalmakta.Bazen bomboş oturup bazende başını kaşıyacak vakit bulamayacağın günler elbette oluyor.Mimarlık mesleğine sahip kişi sayısı gün geçtikçe artıyor.Evet pasta da sonuç olarak büyüyor ama hep bir yere kadar gelip duruyor ve pastanın büyük dilimlerini hep büyükler yiyor.Küçük işletmeler kendi yerlerinde sayıyor ve ancak belirli bir gelir eğrisine kadar yükselmeye olanak bulabiliyor.Bu karamsar tablo için ”kentsel dönüşüm” süreci başlangıcında şahsi kanaatim olarak büyüme eğrileri göstereceği yönünde bir tahmin yürütmüştüm.Ancak rant kavgaları ve belirli siyasi odakların desteğiyle alınarak yürütülen işlerde kazananlar hiç isim değiştirmiyor.

    Senin korktuğun şeylerin yanında bu saydıklarım sanırım ”gecekondu” ile ”gokdelen” arasındaki fark gibi oluyor.
    Mesleğine adapte olmaya bak.Başarı öyküleri ve motivasyon hikayeleri dinle/izle/oku.
    Psikoloji özellikle de devlet kontenjanları yüksek bölümlerin bence başında geliyor.Biraz hayalcilikten kurtulmak gerek.Gerçekçilik ve gerçek odaklı düşünmek gerek diye düşünüyorum.Bu söylediklerim pek çok ”kodaman” tarafından saçma bulunsa da en azından pek çok girişimci genç mimar için ”kader” den öteye gidemiyor.
    Hakkında ve hakkımızda hayırlısı olur umarım.Mimarimedya’yı takip etmeye devam etmenizi öneririm.Burada siz ve benzer konumdakiler için faydalı olabileceğini düşündüğüm şeyleri paylaşıyoruz.İnşallah öyle de olacak.Kendinize iyi bakın..Başarılar..

     

    Kategori:
    Makale

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya