Bir Mimar Portresi (muhtemelen şantiye sorumlusu)1. Mimari nedir? Mimarın görevleri nelerdir?
Öncelikle bu çok geniş bir kavram ve yüksek disiplinleri içerisinde barındıran bir tanımlamadır.Mimari pek çok kaynakta anlatımı klasikleşmiş ve herkes tarafından yorumlanabilen bir unsur olduğunu biraz kaynak taraması yaptığınızda göreceksiniz.Ben biraz daha farklılaştırıp tabiri caizse piyasa diliyle açıklamaya özen göstereceğim.
Mimari demek bir yapının yapıldığı bölgeye kattığı değerdir.Mimari demek mimarın teknik , estetik, fonksiyonel (işlevlilik) dokunuşlarla bürokratik konularda ve yönetmeliklere uygun biçimde kullanıcıların yaşamlarını kolaylaştırmak için lisans eğitiminde almış olduğu detayları sunmasıdır.Bir ortak medeniyet unsuru da diyebiliriz.Örneğin Roma Mimarisi dediğimizde , o bölgenin mimari unsurlarını ve karakteristik özelliklerini anlatmış oluruz.Klasik Türk Mimarisi dediğimizde ise bu topraklarda yapılmış eski dönem yapılarının genel görünüşlerini ve bir takım iç mekan çözümlemelerini anlatmış oluruz.
Mimar, mimariyi oluşturan öğeleri ve taşıyıcı sistem- elektrik-mekanik-jeolojik sistemlerin birbirleriyle ve kendi içleriyle koordinasyonlarını yürüten teknik çizimleri kontrol ve sürdürme çalışmalarını yapan kimsedir.Mekan tasarlamaktır mimarın vazifesi.Ülkemizde 4 yıl ve (bazı okullarda) bir yılda hazırlık sınıfını dahil ettiğimizde 5 yıl süren bir akademik sürecin neticesi olarak Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu olan kişiler de Mimar ünvanını almaktadır.
Güzel düşünmek , sanattır..Düşünmek özgürlük fiilidir.2. Mimarlığın gerektirdiği özellikler nelerdir?
Mimarlığın gerektirdiği özelliklerden, mimar olabilmek için ne gibi bir alt yapıya sahip olunması gerektiği veya mimar olduktan sonra ne gibi vasıflar kazanmış olacağınızı soruyor iseniz cevabım şöyle olacaktır..
Mimar olmak isteyen öğrenciler global bir bakış açısı ve geniş – analitik odaklı düşünme kabiliyetine sahip olmalıdırlar.Hızlı karar verebilme ve birden fazla fikri bir arada, her biri de işleyebilen vaziyette kullanabilme yetisine sahip olmalıdırlar.Neticede insan odaklı bir meslek mimarlık.İnsanları iyi tanımak, onların ne gibi ihtiyaçları olduğunu bilmek ve bu ihtiyaçların nasıl karşılanabileceğini bilmek ile mimarlık eğitiminde verilecek öğretilere hakim olmak mimarın sahip olması gereken vasıflardandır diyebiliriz.
Daha basit bir sıralama ile sayısal düşünme gücü yüksek..Hızlı karar verebilen..El – beyin organizasyonu yüksek , fikirlerini yazılı- sözlü – çizim yoluyla ifade etmekte zorlanmayan (bu çok önemlidir.) .Fotoğraf çekmekten hoşlanan..Yeni yerler keşfetmeyi seven.Modern teknolojileri takip eden.Sabır ve azimle çalışma özelliği bulunan.Grup çalışmasına yatkın.Yeni fikirlere açık.Dış dünya ile iletişimini koparmayan ve sıkı sıkı bağlanan kimseler mimarlık eğitimi başta olmak üzere mimarlık mesleğinde de başarıya ulaşabilen veya daha kolay ulaşabilen kimselerdir.
Çalışma ortamı güzellemeleri 🙂3. Çalışma ortamı ve koşulları nelerdir?
Mimarlar bürolarda proje tasarım – çizim ve görselleştirme işleri , şantiyelerde şantiye şefliği , inşaat planlama ve organizasyonu işleri , Devlet kurumlarında resmi inşaat işlerinin kontolörlüğü ve bazı sertifikalara sahip olan mimarda İş Güvenliği Ve Sağlığı uzmanı olarak çalışmaktadır.
Mimarlar bilgisayarlar ile çizimlerini yapmaktadırlar.Bricscad , Autocad , revit , archicad vs.. Gibi çizim programlarını kullanmaktadırlar.Koşullarından bahsedecek olursak eğer maaşı kastediyorsanız durum üç aşağı beş yukarı şöyledir ;
İstanbul ve Batı İllerimizde Yeni mezun bir mimarın özel sektörde kazanacağı aylık tutar : 1200 – 1500 tl arasındadır.
Ankara , Ege ve bazı karadeniz illerimizde Yeni mezun bir mimarın özel sektörde kazanacağı aylık tutar : 1000 – 1300 tl arasındadır.
Para kazanmak önemli değil..Para’nın kazandığı insanlardan olmamak önemlidir.Doğu ve Güneydoğuya doğru biraz ilerlediğimizde bu rakamların daha da düştüğünü söyleyebilirim.
Kendi iş yerini açan ve 5 yıldan fazla iş tecrubesi olan bi mimar için bu rakam yine değişken olmakla beraber aşağı yukarı 2 misli civarındadır.Tecrube ve yaş arttıkça yapılan işlerin de niteliği eğer artıyor ise kendi iş yeri olan bir mimar için senede 200 bin tl gibi bir rakam hiç te kazanılmayacak bir rakam değildir.
4. Türkiye’de iş olanakları nasıldır? Mezun olduğum okul bunu etkiler mi?
Türkiye’de özellikle son 5 yılda inanılmaz bir artış yaşandı Vakıf Üniversitelerinde.Bu artış ile beraber Mimar sayısı da ciddi anlamda çoğaldı.Kalifiye , teknik donanımı yüksek ve program bilgisine hakim mimarlar her dönemde kendilerine iş bulabilirler.Ancak okulun bitmesi demek mimar olmak anlamına gelmiyor.Bu bilince sahip kimselerin kendini geliştirme çabaları piyasada kendilerini öne çıkaran bir etmen olarak karşımıza çıkıyor.
Mezun olunan okul iş bulmak konusunda inanılmaz etki sağlamasa da bazı Teknik Üniversiteler ve İstanbul Aydın , Sabancı vs. gibi Vakıf Üniversiteleri yüksek kalitede eğitim anlayışına sahip hoca ve hocalar ile çalıştığından iş bulmanız daha kolaylaşıyor.
5. Mezun olduktan ortalama ne kadar süre sonra işe başlayabilirim? Yeni başlayan bir mimarın ortalama geliri ne kadardır?
Mezun olduktan ne kadar süre sonra işe başlayacağınız hakkında size birşey söyleyemem.Çünkü bu KPSS ile yapılan atamalara benzemez.Tarih – süre inanın kişiden kişiye göre değişebilen şeyler..Mezun olduktan hemen bir hafta sonra işe başlayan mimar da vardır.6 – 7 ay (biraz da iş beğenmemesinden kaynaklı) iş bulamayan mimar da.Mezun olur olmaz kendi iş yerini açmak hayret edilesi bir cesaret diyebilirim.Pek tavsiye edilen bir davranış ta değildir.Çünkü bürokratik konular , iş yeri ve ticaret hukuku konuları , çizim prosedürleri süreçleri vs. hemen öğrenilecek veya okulda öğretilen şeyler değil.Süreç içerisinde piyasada öğrenilebilecek şeyler bunlar.Gelir ile ilgili konuyu 3. soruda uzun uzun belirttim.
6. Ülkemizde mimarlık eğitimini en iyi veren üniversiteler hangileridir? (Özel veya devlet fark etmez. )
Teknik Üniversiteler , Bazı Yurtdışı Üniversiteleri , İstanbul Aydın Üniversitesi , İstanbul Kültür Üniversitesi ve şuradaki önerileri söyleyebilirim.
7. Bu sunuyu okulda yapacağımdan arkadaşlarımın sorularının cevaplarının da olmasını istedim bu yüzden; Eşit ağırlık okuyan biri mimar olabilir mi? Çizim yeteneği şart mıdır?
Eşit ağırlık eğitimi alan bir öğrenci mimar olabilir.Sınav tercih vs. konularında hakim değilim ancak eğitim alt yapısı vs. bakımından soruyorsanız mimarlık eğitiminde inanılmaz sayısal dersler okutulmadığı göz önüne alındığında eşit ağırlık öğrencisinin rahatlıkla mimar olabileceğini söyleyebilirim.Belki son sınıfta okutulan statik-betonarme – çelik derslerinde biraz zorlanabilir ancak halledilemeyecek şeyler değiller..Çizim yeteneği ile ilgili de şu yazıyı tavsiye edebilirim.Tabi birde şunu..
8. Mimarlığın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Mimar olmak avantaj bakımından eğer sevilerek yapılmıyorsa pek bir artısı yok.Belki biraz para kazanmak konusunda artı sağlayabilir oda mesleğe girdikten yaklaşık 20 yıl sonrasına tekabul ediyor.Dezavantaj olarak ise Mimarın düşmanı mimar (rekabet ettiği için 🙂 ) , mimarın düşmanı müteahhit (mesleki disiplini ve etik kuralları müteahhitin maddi çıkarlarına aykırı olduğu için 🙂 ) , mimarın düşmanı ailesi (pek fazla vakit ayıramadığı için 🙂 ) , mimarın düşmanı yasalar ve yönetmelikler (özgür tasarım yapma yetisini kırdığı için 🙂 ) diyebiliriz.
9. Son olarak da mimarlık okumak zor mudur? Ayrıca orta gelirli bir aile okul masraflarını karşılayabilir mi?
Zor olsa ne farkeder ki?.Bu bölümü isteyen yine isteğinden vazgeçmeyecektir 🙂 .Kolay desek 4 yıla haksızlık edebiliriz.Yani anlatmak istediğim şey gülü seven dikenine katlanır..Orta gelirli bir aile okul masraflarını biraz zorlansa da karşılayabilir.Maketler , çizimlerin ozalitlerden çıktı alınması , yayınlar , dergiler kitaplar vs. en pahalı bölümlerdendir mimarlık.Yani şöyle söyleyebilirim ki dergi , kitap vs. mimarlıkta açıkçası zorunlu şeyler değiller.Ancak öğrencinin alıp okuyup takip etmesi gerekir.Yoksa ufku dar , ”yaptım oldu’mcu” , sanat dışı bir mimar olur çıkar..
Herbirinize hayatta başarılar diliyorum.Hobiniz mesleğiniz yada mesleğiniz aynı zamanda hobiniz olsun.Bir işi severek yapıp yapamayacağınıza göre karar verin.Bu işlerin geri dönüşümü oldukça külfetli, gözyaşı dolu ve zahmetlidir.En önemlisi bir insan gününün 3’te ikisini bellkide mimarsa daha fazlasını işiyle ilgilenerek geçirir.Bu yazıyı okuyup anlayıp paylaşıp paylaştırmanız benim için en güzel teşekkür olacaktır.
Takipte kalınız 😉
Etiketler:
mimar olmak · mimari kavramlar · mimari nedir? · mimariden kasıt nedir? · mimarlar ne iş yapar? · mimarlar ne kadar para kazanırlar · mimarların aylık geliri nedir · mimarlığın abc'si · mimarlık mesleği hakkında bilinmeyenler · mimarlık mesleği nedir · mimarlık öğrencileri · mimarlık öğrencisi olmak · mimarlık okumak zormudur?Kategori:
Makale
Yeteneyim var ama bilmiyorum sinava yetermi diye. Yardimci olursaniz sevinirim. Azeriyim. Whatsapp +994558673396
çizim yeteneği iyi olan birinin sayısal dersi iyi değilse sizce mimarlık seçmesi iyi bir fikir mi?
çok güzel anlatmışsınız bu bilgileri bizimle paylaştığınız için canı gönülden teşekkür ederiz . inşallah bende mimar olucam biraz tereddütlerim var ama çalışırsak başaramayacağımız şey yoktur