Kategoriler: Makale

Mimarlık Pratiği Nasıl Yapılır?

Bu soru mesleğinden bir nebzede olsa farklı bir alanda çalışan meslektaşlarım için yardımcı olabilecek cevapları ve yorumları barındırmaktadır bünyesinde..Meslek bir altın bileziktir takdir edersiniz ki..Bu bilezik dursa bile değer kaybetmez , aksine değer kazanır ve tecrube denen şeyin yanlızca yaştan ibaret olduğunu düşünenler için kapak niteliğinde bir vakit olarak nitelndirilebilir.

Meslek insana yalnızca para kazandırmakla kalmaz, ömründen ömür de alabilir , saçlarına beyazlarda katabilir..Ömrüne neşe de katabilir , malına mal , mülküne mülde katabilir.Bu noktada parasal anlamda kaygılar duymak biraz da yersiz esasen..Çünkü netice yaradana inanan herkes takdir edecektir ki bu mevzular kısmet..Ancak değiştirilebilecek olan bir şey de var ki o da huzurlu bir iş te çalışmak ve ter dökmektir.Bu size bağlıdır aslında biraz da..Sırf maddi kaygılarla bir işe başlandığında o işten bir hayır gelmeyebilir iken , huzurlu olsun başım kıçım ağrımasın tarzı bir yaklaşımda da piyasanın çok çok altında bir mebla ile eve dönülebilmektedir.Ama insanın kendi iç dünyasında tatmin olması hem işine hem aile yaşantısına yansıyacağından sanki ikinci söylediğim biraz daha akılcı..

Neyse mesleki pratik diyorduk değil mi?!..

Mimarlık öyle bir meslek haline geldi ki bilgisayardan bağımsız nefes bile alamaz olduk..Tasarımlarımızı pc ‘de başlayıp pc’de tamamlar hale geldik!..Bu hiç te iyi bir şey değil!..Ruhsuz , lezzetsiz ve sırf maddiyat üzerine bir meslek haline dönüştü..Özel mimarları tenzih ederek konuşuyorum ki burada özelden kasıt vip değil , tersine ben egosu olmayan eskiz yapmayı seven ve güzele güzel diyen yani kıskançlık duygusundan arınık mimarlardır.

Mimar olunmaz , doğulur tarzında bir yaklaşımı sosyal medyada nicki yapabilen arkadaşlar değil şuan bu yazının gerçek muhatabı..

Bu yazının muhatapları elbetteki çeşitli nedenlerle mesleğinden uzaklaşmak zorunda kalan mimarlardır.

Eskiz yapmak , aynı zamanda 3 boyutlu düşünebilme yetisini geliştirdiğinden eskizler yapılabilir.Şehir siluetleri , gökdelenler , küçük bir köy evi , kırma çatılı tatlı bir villa , bir rezidans eskiz için güzel birer malzeme olabilir.

3D tasarım programlarını açıp , doğaçlama tasarımlar yapılabilir.Bu, tasarım yetisini geliştirecektir.Dolayısı ile en ufak çözümlerde takılı kalmadan gerekli işlemleri pratik olarak gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

Mimarlık yayınlarını gerek internetten gerekse dergilerden takip edebilirsiniz.Bu mesleki gündemin tabanını ve tavanını neler oluşturuyor sorusuna kafanızda kaliteli yanıtlar bulmanızı sağlayacaktır.

Yurttan ve dünyadan diğer tasarım haberleri ve mimarlar ile yarışmalar da dahil olmak üzere projeler inceleyebilirsiniz.Bu projelerde kendinizce eleştirilerde bulunabilir , kendinizce yorumlarda bulunabilirsiniz.Bu mimarlığın tekdüzelikten çıkmasına sebep olabilecektir.

Diğer meslektaşlarınızla dertleşebilirsiniz..Bu size mesleğinizi yeniden ve en hızlı biçimde özlem giderme yöntemi olarak karşınıza çıkacaktır.

Bunlar ve benzeri örnekler artırılabilir.Ancak şöyle bir düşününce hemen akla gelenleri yazdım.Sizce de faydalı değiller mi? 🙂

 

Ayrıca; Nasıl bir ofiste işe başlamalı? Başlıklı bu yazıyı da okuyabilirsiniz..

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.