Mimarlık Okumak İsteyen, İnşaat Mühendisliği Son Sınıf Öğrencisinin Maili

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

      Mesleğini sevmeyen ve ”neresi gelirse oraya gideriz, hayırlısı!” zihniyetli üniversite öğrencileriyle dolu fakültelerimiz malesef ki..Ben de kendimi muaf tutmuyorum bundan..Çizimler yapar, binalar çizerdim , yeni yeni fikirler üretirdim kendimce..Teknik bir eğitimin ardından ne kadar gülünç işler yapmışım demeye fırsat kalmadan kendimi profesyonel çalışmaların içerisinde buldum.Hep İnşaat Mühendisliği isterdim , ama sonra istediğim şeyin esasında Mimarlık olduğunu öğrendim araştırmaların neticesinde..Hesaptan kitaptan ziyade , daha çok planlama-tasarım ve organizasyon yapmaya meyletmişim beynimde..

    Şimdi bunu neden anlattığımı sorarsanız hemen onu açıklayayım..Lise eğitiminde iyi liselere gitmenin önemli olduğu kadar, Üniversiteye giriş sınavlarında doğru tercih faktörü de çok önemli bence.Malesef ülkemizde Yalnızca Sabancı Üniversitesi bu konuda bir adım atmış durumda..Öğrenciler belirli bir puanla kazandıktan sonra bir yıllık mesleki tanıtım dersleri ve klasikleşmiş üniversite birinci sınıf eğitiminden sonra hangi meslek dalı hoşlarına giderse o mesleğin eğitimini alıyor kalan 3-4- yada 5 yılda..Bu öğrencilerin mesleğini seçme aşamasında ileride pişman olacakları adımları atmalarını önleyecek bir davranış olmasıyla tebrik edilesi doğrusu..

    Ama ben de hiç bir şey için geç kalınmadığını düşünenlerdenim.Zararın neresinden dönülse kar o kadardır..Kaldı ki fazla üniversite okumak, fazladan yeni derslere tabi olmak insanoğlunun kişisel gelişiminde etkili olduğu kadar toplumu yönlendiren zihniyetlerin saplı kalacak kafada olmayacağı bir Türkiye için de vazgeçilmez bir fırsattır.

    Mimarimedya’yı dert köşesi yapmaktan çıkarıp, dostane fikirleriyle süsleyen siz değerli okurlara yürekten teşekkürlerimi sunuyorum herşeyden önce..İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi bir kardeşimizin iç döküşüne beyin fırtınası yapalım hep beraber..

    Sorusu kadar , düşüncelerini de samimiyetle açıkladığı mail aynen aşağıdaki gibidir..

     

      Ben, daha okula/anaokuluna başlamadan mimar olacağım demeye başladım. ilkokul (anaokuluna gitmedim), ortaokul, lise hayatım boyunca mimarlık okuyacağım dedim, Lakin lise son sınıfta pek fazla çalışmadığım için inşaat mühendisliği bölümünü kazandım ve benim aklım hep mimarlık da kaldı. Bunun neticesinde özel nedenlerden dolayı inşaat mühendisliği bölümünü bırakamadım ve şu an okulum bir yıl uzadı. Yani uzayan yılı okuyorum şu an. Son yılımdayım, ikinci kez. Pek bir zorlanıyorum ama niyeyse bitirmek zorundayım bu yıl bu okulumu. Her neyse de, ben şimdi bu yıl bitirdiğim zaman bu inşaat mühendisliği bölümünü mimarlık okuyacağım ve çevremdeki olan herkes bana çizim yeteneğin yok, yaşın çok geç olacak bitirdiğinde, yapamazsın o kadar yıl geçti liseden mezun oldun, yapamazsın… Bık bık konuşuyorlar lakin ben kararımdan asla caymadım inşaat mühendisliğini her ne kadar söylene söylene okusam dahi mimar olacağım diyorum herkese. Kararımdan dönmedim, dönmeyeceğim de. Benim derdim, para değil. Mimar olmak için. Zaten derdim para olsa inşaat mühendisliği alanında çalışırım ama benim istediğim mimar olmak. Mimarlık benim çocukluğumun hayali ve o hayali gerçekleştirmek istiyorum. Ama arada bir ya yapamazsam diye çıkmaza düşüyorum. Bu bölümüm “okuyabiliyorsam” eğer mimarlık bölümünü hayli hayli okurum diye kendimi teselli ediyorum. Çünkü bu bölümü çok zorlanarak ve istemeyerek okuyorum. Okulda her geçirdiğim güne söyleniyorum ve bırakmak isteği geliyor ama mimar olacak olduğum hayalini kurunca tüm sıkıntılarım ortadan kalkıyor.

    Benim sorum ise şu: Şimdi bu bölümü bitirdikten sonra mimarlık bölümüne başlayınca derslerimin ne kadarı sayılır, muaf olurum? (üniversiteden üniversiteye değişiyor ama sizce tahimini olarak ne kadar olur bu sayı)

    Benim çizimin pek iyi değil, mimarlık bölümü ilk yılında ise soyut çizimler, çalışmalar yapıldığını da biliyorum ve çokça bilgim var bu konuda ama zorlanyr mıyım?

    Yaptığım çizimlerin çoğu iç mekan tasarımı daha çok. Yani ev çizimleri ama iç mekan. Dış mekan, cephe çizimi pek değil hiç yapmadım. Bu konuda ne diyorsunuz?

    Az çok yayınları, makaleleri takip ediyorum. Bilgim yok değil, çok da iyi değil ama kendime göre bayağı bir bilgim olduğunu düşünüyorum ama mimari olarak pek aktaramıyorum düşündüklerimi ve bildiklerimi.

    Mimarlık bölümünü sadece okumak istediğim için, çocukluk hayalimin mesleği olduğu için, tasarım olarak daha okula başlamadan çok şey vardı lakin yaşayıp, büyüdükçe gördüm ki hemen hepsi gerçekleştirilmiş. Daha okula gitmeden bunca şey kafamda belirginken mimar olarak neler yaparım diye düşünüyorum.

    İnşaat mühendisliğinde de para yok değil ama ben memnun değilim. Zordan okuyorum ve asla ama asla yapmayacak olduğumu düşünüyorum bu bölümü.

    Netice olarak mimar olmak istiyorum ve çalışmak istiyorum. İnşaat mühendisi olarak ise, arkadaşlarımın dediklerini aktarayım size: sen bu mesleği yapmazsan eğer çok şey kaybeder bu ülke, meslek, bölüm; istemiyorsun ama her ne yenilik çıkarsa biliyorsun ve takiptesin; oda ile içli dışlısın. Sen yapmazsan eğer ne yapacağız bizler diyorlar ama ben kararımı çoktan verdim ve değiştirmeyeceğim.

    Yardım ederseniz eğer çok memnun olacağım.

    Henüz okul çağından bile önceleri mimarlık mesleğine olan hayranlığından dolayı tebrik ediyorum öncelikle..Bu bana bile kısmet olmadı 🙂 .Ben haftada bir meslek değiştirirdim küçükken..Bir hafta pilot, bir hafta yönetmen, bir hafta başka birşey..

    Ne güzel son sınıfa kadar gelmişsin, bir sürü proje inceleyip , bir sürü proje çizmişsin..Mimarlık mesleğine olan tutkunu Santiago Calatrava‘nın hayatını okuyup onun yaptığı işlerle kendine onu rol model alarak yaşamını sürdürebilirsin..Onun İnşaat Mühendisi olduğunu biliyor muydun?..Bugün pek çok mimardan daha estetik tasarımlar yapıyor, pek çok mimardan daha fazla mekan organizasyonu bilgisine sahip bence..Kendi hayatında ilgili tüm noktalarda her zaman herkesten fikir alıp, yine kendinin karar vermesinin doğru olduğunu buluyorum.Çünkü seni en iyi sen tanıyor!.Yani pek ala bir inşaat mühendisi olarak mimarlık yapabilirsin yine..

    Bu anlattıklarım ışığında pek ala İnşaat Mühendisi olarak hayatını sürdürebilirsin..Yine kendini teknik konularda geliştirmek istersen Mimarlık kitapları okuyabilirsin..Bak burada bir kaç öneri sıraladım bunlardan başlayabilirsin.Yani diyeceğim o ki meslek hayatını İnşaat Mühendisliği diploması ile sürdürebilirsin , kişisel görüşümü sorarsan da böyle yapmalısın..İlla bir diploma sahibi daha olmak pek manalı değil..Mesleğinin kıymetini bil derim..

    İç mimarlık mesleğine bir yeteneğin olduğu düşüncesi canlandı kafamda sana dair..Sürekli iç mekan eskizleri ve tasarımları üzerine kafa patlatıyor olman bu alanda yeteneğin olduğu ışığını da yakıyor açıkçası.Para konusunda gerçekten herşey tamamen kısmet dostum..Zaten parasal boyutuyla mimarlıktan hoşlandığını söylemiyorsun bir tutku olduğunu söylemeye çalışıyorsun.

    Eğitim konusuna gelince;

    İnşaat Mühendisliğini okuyabiliyorsam mimarlığı hayli hayli okuyabilirim lafına katılmıyorum 🙂 .Evet hesap kitap yapmıyorsun mühendislik eğitimine nazaran ama mimarlığın da ayrı zorlukları var bunları şimdi burada sıralayamam ve sıralamayayımda seni negatif yönde etkileyebilir 🙂 .

    Hangi derslerden muaf olacağın konusunda mimarlık eğitiminin son yarı yılında statik ve yapı malzemeleri ile teknik çizim derslerinden muaf olacağını öngörüyorum.Çünkü derslerin isimleri her üniversitede farklı ve müfredatları da öyle..Şimdi sana direkt isim vererek hangi dersin muaf olacağını söylersem yanlış olabilir.Ama bu saydığım 3 dersten muaf olacağını kesinlikle söyleyebilirim.Örneklerini yaşayan arkadaşlarım vardı..

    İnşaat Mühendisliği eğitiminden sonra bir de mimarlık eğitimi almak yerine çift ana dal yapabilirdin, böylelikle 4 yıl mühendislik ve 2 yıl Mimarlık eğitimiyle 6 yılda Mimar- Mühendis olabilirdin..Ama geçmişe geri dönmenin mümkünatı yok..Önemli değil..

    Pek çok meslekte olduğu gibi Mimarlık’ta bilindiği kadar basit bir meslek değil.Örneğin benim babam bile proje çizmeyi resim yapmak gibi birşey sanardı 🙂 ..Ki son yıllarda bunu anladı..Hangi safhalardan sonra nasıl çizimler yapılıyor, ne çizginin ne anlamı var vs. vs..Şimdi sen 3 yıldır sayısal bilimlerde kafa patlatıyorsun..Mimarlık gibi hayal gücü , soyut düşünme becerisi, hızlı karar verebilme, görsel estetik algısı yetilerine sahip misin?..Değilsen bu olamayacağın anlamına da gelmiyor ama , sağlam bir mühendislik eğitiminden sonra bu alanlarda çalışmak biraz seni ”ne oluyoruz?!” dedirtebilir :).Dolayısı ile iyi düşünmekte yarar var..

    Meslek aşkından ve mimarlık tutkundan dolayı seni tebrik ediyorum.Bu bir çok mimarda bile seninki kadar yok doğrusu.Mühendislik eğitiminin üzerine birde Mimarlık okursan bence Türkiye’nin sayılı proje geliştiricilerinden birisi haline gelebilirsin.Tabi yine sana bağlı bir çok noktada olduğu gibi..

    Hakkında hayırlısı neyse o olsun kardeşim..Ama acele karar verme ve hedeflerinden de asla vazgeçme!

    Kategori:
    Makale

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya