Mimarlık Okullarında Öğretilmeyenler – 1

    12 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Çizim yapmanın teknikleri , tasarımın incelikleri , mimarlık tarihi ve genel kültür eğitimleri verilmekte üniversitelerimizde.Oysaki bunlar iş hayatının tamamını oluşturmamakta..Hatta neredeyse hiçbir kısmını oluşturmamaktadır.Mimarlığı çizgi çizmekten ve tasarım yapmaktan ibaret sandıran şey mimarlık okullarının ta kendisidir.

    Evet biraz ağır olacak bu yazı dizisi ancak bazı düşünceleri uyandırmak ve hanüz fakülte sıralarında yer alan mmar adaylarını ikaza sevketmek için ideal de..

     

      1) Portfolyo nasıl hazırlanır ? Neden hazırlanır ? Teknikleri nelerdir? Tasarımı nasıl olmalıdır?

       Bu mimarlık okullarında öğretilmeyen şeylerden yalnızca biridir.

    Çok önemli bir meseledir portfolyo meselesi.Çünkü mimarları mimar vasfıyla çalıştıracak bir firma ancak portfolyosuna bakarak işe alır mimarları.CV ‘sine bakarak değil!..

    Portfolyo’dan kasıt yalnızca modelleme çalışmaları , render örnekleri ve maket resimleri de değildir!..İçerisine ufak ufak serpiştirilen mimari çizim ve sunum programları bilgileri de bunlara dahildir.Ki çok öenmli bir kısmını oluşturur portfolyonun..

     

     

      2) Bir mimarlık bürosu nasıl açılır? Hangi resmi evraklar gereklidir? Ne kadara Patlar? Nasıl iş kovalanır?

         Derslere giren hocaların aynı zamanda kendi bürolarının da olmasından mıdır? Nedendir bilinmez ama bu konu ile alakalı da herhangi bir eğitim verilmez mimarlık öğrencisine..

    Pastayı paylaşmak istemeyişleri ile alakalı olduğunu çok ciddi düşünür oldum.Kendi işini yapmanın imkansız olduğu kanısına kapılmasına neden olurlar genç mimarın..İlla bir büroya girecek ezilecek büzülecek..O dört seneyi çektirecekler..İş kovalama mevzusu da benzer şekilde pas geçilen şeylerden biridir mimarlık okullarında..

    Çünkü dikkat ettiyseniz yalnızca proje çizmek , daha iyi çizmek , sunmak , daha iyi sunmak üzerine bir eğitim verilmektedir.Elbetteki bazı şeyler kısmetten öteye gitmez ama en azından şöyle iş alabilirsiniz, böyle ofisinize müşteri çekebilirsiniz tarzı yaklaşımlar ders olarak verilmiyor hiç bir mimarlık okulunda..

     

      3) Mimarın yalnızca bir proje bürosunda çalışabileceğini (açabileceğini) baz alarak verilen bir eğitim söz konusu.Bir mimar aldığı 4 yıllık tasarım , koordinasyon ve planlama ile çizim eğitimi doğrultusunda, başka hangi alanlarda hizmet verebilir ?

       Konularına hiç girilmiyor..Hayat okulunda öğrenilen bu çok öenmli konu da ya eksik oluyor ya da yanlış veya güncelliğini yitirmiş bilgilerden ibaret oluyor.. Oysaki bir çoğumuzun bildiği üzere , bir mimar aldığı eğitim doğrultusunda ;

    Havaalanlarındaki kulelerde planlama ve koordinasyon şefi olarak ;

    Devlet memuru olarak (Su , elektrik , demiryolları , karayolları , sağlık bakanlığı bünyesi , iller bankası , özel idare müdürlükleri ,fen işleri müdürlükleri ) çalışabilmektedir.

    İş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmektedir.

    Bir organizasyon firması bünyesinde planlama ve optimum tasarım şefi ,

    Ar-ge sorumlusu,

    Saha mühendisi ,

    Çizim / sunum programları eğitmeni ,

    Mobilya , endüstriyel ürün tasarımcısı ,

    Grafiker ,

    Reklamcı ,

    Senarist.

    Öğretim üyesi / akademisyen

    Bu liste uzatılabilir.Mimarın kendini geliştireceği alan ve aslında sahip olduğu yetilerin keşfedilmesi için hocaların sorumluluğu çok artacağından bu sorumluluğa kimse katlanmak istemiyor..

     

      4) Proje çizerken yönetmelikler ve yasal işleyiş sırası oldukça önemlidir özellikle özel sektörde proje geliştiren mimarlar için.

      Bu konuda okullarda ya yüzeysel bir eğitim verilmekte , ya da hiç girilmemekte.Nasıl olsa öğrenirsiniz tarzında bir yaklaşımla , işverenin eksik arayan , zaten yeterli değildin yaklaşımını kuvvetlendiren bu konu okullarda öğretilmelidir.

    Genç mimar piyasaya balıklama atlayıp bu sıkıntılarla direkt olarak karşılaşınca sudan çıkmış balığa dönüyor.Ne yapacağını bilemiyor.Ve mahcup durumlara düşebiliyor.Kendine olan güvenini yitirmesi ve maddi açıdan kendi istediği bir pozisyonda bulunamaması da bu sebeptendir.

     

     

     

    Not; bu yazı sürekli olarak güncellenecektir.Takipte olun….
    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Mimarlık Okullarında Öğretilmeyenler – 1

    • okullarda herşey öğretilmez öğrenci kendini geliştirmelidir her zaman.ancak mimarlık okumayla olunmaz..mimar olunmaz , doğulur..

      esra 26 Mayıs 2013 11:25
    • Bunu ilkokul mezunu sanayici bir iş adamının proje işini kapmak için peşinde koşmadığın zaman tartışalım derim 🙂

      Mehmet Akif Kök 17 Şubat 2016 15:46

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya