İstanbul’dan gelen bir grup mimarlık bölümü öğrencsi, Eskişehir’deki arkadaşlarıyla birlikte sosyal deney amacıyla sokağa ip gerip üzerine erkek çamaşırları astı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Alp Hazan ile arkadaşları Arifiye Mahallesi’deki Yalbı Sokağa ip gerip üzerine erkek çamaşırlarını astı. Sokak ortasına çamaşırlarının asılı olduğunu gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bazı vatandaşlar öğrencilerin eylem yaptığını sanarak 155 Polis İmdat hattını arayarak ihbarda bulundu. Gelen polisler öğrencilerin sosyal deney yaptığını öğrenince sokaktan ayrıldı.
Yalova’da öğretmen Halil Serkan Öz’ün kalp krizinden yaşamını yitirmesi nedeniyle Yalova Valisi’ni protesto yürüyüşü düzenleyen Eğitim Sen üyeleri de, yürüyüş güzergahları olan Yalbı Sokak’tan geçerken bir süre çamaşırların asılı olduğu yerde durdu. Kalabalık daha sonra çamaşırların yanından geçerek yürüyüşlerine devam etti.
TEDİRGİNLİK OLUYOR, POLİSE HABER VERİLİYOR
Mimarlık öğrencilerinin katılımı ile internette ’Whatabout’ adlı bir grup oluşturduklarını belirten Alp Hazan, daha önce İstanbul, İzmir ve Bursa’da benzer sosyal deneyler yaptıklarını söyledi. Hazan şöyle konuştu:
“Burada yaptığımız çalışmada ’Sokağı alışılagelmişin dışında nasıl kullanabiliriz?’ ve ’Halktan nasıl tepkiler alırız?’, bunu görmek istedik. Her şehirde farklı tepkiler geliyor. Demin polise ihbar ettiler bizi. Yani yaptığınız şey iyi veya kötü olsun, farklı olduğu için kabul edilmiyor genelde. Tedirgin bir ülke olduğumuz için de hemen bir tedirginlik oluyor, polise haber veriliyor. Türkiye’deki mimarlık öğrencileri ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Eskişehir’de kentin kullanıcıları olan halkın sokağı nasıl kullandığını inceleyelim dedik. Sokakta her şey yapılabilir. Mimarlıkta bir kavram var. Kamusal alan diye. Kamusal alan kimindir, halkındır. Halk istediği şeyi yapabilir aslında. Biz de mesela halk burada bunu koymak istiyorsa, kimse rahatsız olmuyorsa burada durabilir dedik. İpe başka giysiler de asabilirdik ama dikkat çekmek için çamaşır astık.”
SOSYAL DENEY
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2’nci Sınıf öğrencisiZeynep Yılmaz da, “Sosyal bir deney yapıyoruz. Amaç insanların davranışlarını ölçmek. Bunu gören ne yapacak? Sinirlenip atacak mı? Ne gibi tepki verecekler onu merak ediyoruz. Bu bir atölye çalışması” dedi.
Mimarlık bölümü öğrencileri yaklaşık bir saat süren çalışmalarının ardından sokağa gerdikleri ipi ve üzerindeki çamaşırları kaldırdı.