Tercih döneminde sona yaklaşıldı ve bitti bitecek..Mimarlık ile ilgili gelen sorulardan güzel olanları sizinle paylaşıyorum.İşte bir tanesi daha..
İleti Gövdesi:
Merhabalar. Tercih döneminin bitmesine saatler var ve ben halen kararsızlık içerisindeyim. Mimarlık mı Yazılım Mühendisliği mi?
Mimarlıktan beklentim tasarım olarak kendimi daha iyi gördüğüm için, zevkli olduğu için. Oturup saatlerce kod yazmaya çalışmaktan sa birşeyler tasarlarım bina iç mimari birşeyler falan. fikir çok bende güveniyorum yaratıcılığıma. Lakin kafamı kurcalayan şey maaş. Mühendis kadar yeni mezun maaşı alamıyorlar. Ben kaç sene de pişip, az maaşla sürünüp ardından bir otel bir kule bir tasarımsal güzellikte yapı yahut Habif Mimarlık gibi bir yerde çalışıp iyi paralar alabilirim? Yani akademik süreç nasıl olur rakamlarla birlikte. Çünkü kuzenim yeni mezun 3bine başladı mühendis olarak.
Merhabalar..Deger verip yazilarimi okuyup , kiymet verip fikirlerimi istedigin icin cok tesekkur ederim.
Yazdiklarindan , biraz stresli biraz kararsiz ve birazda kaygili bir donemecte oldugunu anliyorum.Elimden geldigince yardimci olmaya calisacagim kardesim fikirlerimle..
Mimarlikla.ilgili ongorulerinin ne denli dogru oldugunu inanilmaz derecede hakli ve yerinde buluyorum.Evet belirli duzeyde yetenek gerekiyor mimarlikta bu kabul etmemiz gereken bir sey.Uretken olmak , yeni seyler soylemeye en azindan gayret etmek ve sabirli olabilmeye calismak cok fayda saglar mimarlik egitimi ve mesleki hayatin icin.Ancak yazilim mihendisligindeki kardeslerimizden daha az stres yasadigimiz yahut daha. Kolay seylerle ugrastigimiz filan yok :).Ne yazik ki kolay bir is gibi gorunuyor mimarlik, ne varki iki cizik iste .. Ya da tasarimdan ibaretmis gibi bir de algi var bu da suphe goturmez bir gerceklik..Yeri geliyor yapilan bir tasarimi degistirmek gerekebiliyor.Bu bir olum mimar icin..Hatta bir revize bin projeye bedel diye de bir soz var..Peki tasarim isin neresinde diye soracak olursan bu sadece yuzde 1 lik bir kisim diyebilirim.Hicbir mimar bir projeyi bastan sona herseyiyle dusunup kurgulayamaz.Bir fikir veya bir cizgiden yola cikarak sekillenen proje , cizim ilerledikce mekanlaf olusmaya basladikca yahut taa insaat basladiktan sonra yerinde ancak cozulmeye baslar..Eskilerin hatasiz proje olmaz sozu de buradan geliyor galiba..
Kafani kurcalayan sey konusunda o kadar haklisin ki anlatamam.Mimarlik bolumunden mezun olup 2000 tl nin uzerinde maasla ise baslayan mimar sayisi ancak yuzde 1 filandir.Eger muhendislik dallarindan herhangi birinde bu rakamin 1000 tl kadar ustunde maas alinabiliyir bilgisini ogrendiysen hic durma tercihini o yonde yap kardesim..
Karar senin..Vebal almak istemem..Ancak bildiklerimi de paylasmak durumundayim..
Saygi ve sevgilerimle..
Benim amcam mimar bende yazılım ve mimarlık arasında kaldım ama şöyle bişey var iki meslekte de sen kendini geliştirmezsen bırak 2000-3000 TL maaş almayı zırnık bile alamazsın. Uzun lafın kısası iki mesleğin maaşı da yüksek maaş açısından bakmayalım olaya