Evet , şimdi yaklaşık 2 yıldır boş vakitlerimde hobi olarak uğraştığım blog yazarlığımdan tüyolarla sizlere faydalı bir yazı hazırlamaya çalışacağım.Mimarlık sitesi demiyorum dikkatinizi çekerim..Mimarlık blogu diyorum..Arada çok fark var..Mesela ”güncellenme sıklığı” gibi..
Bir mimarlık sitesi ( örneğin arkitera , yapı.com , mimdap vs. ) günde belkide 20 içerik yükleniyordur.Ancak bir mimarlık blogu ne kadar sık güncellenirse güncellensin günde en fazla 6 hadi bilemedin 7 içerikle yayın yapar.İçeriklerin bir çok kısmı haber niteliği taşımaz.Daha çok yorumsal niteliklidir ve makale gibi öğretici amaçları da taşır.Yeniliklerden ve sektörel sıkıntılardan bahseder.Marka , isim vermekten asla çekinmez çünkü zaten belirli bir hit hedefi yoktur.Mimarlık blogları mesleğin yan destekçileridir.Mimarlık blogları mesleki sıkıntıları ve yenilikleri en samimi ve yalın bir dille yine çoğunlukla bir mimar tarafından oluşturulur.
Ama hepsi bu kadar da değil..
Soru cevap şeklinde gitmek sanırım bu aşamada en iyisi..
-Uzmanlaşmış Blog nedir?
+Uzmanlaşmış blog demek, herhangi bir meslek grubuna / topluluğa yada ortak paydada birleşen insanlara teknik dil kullanmaktan çekinmeden içerikler paylaşan bloglardır.Sadık ve genellikle az ziyaretçi ağırlarlar.Bir blogun nasıl olması gerektiğiyle alakalı ”e-store” den ücretsiz e-kitabı indirebilir isteyenler.
-İyi bir mimari blog nasıl olmalıdır?
+İyi bir mimarlık blogunun nasıl olması gerektiği konusuyla ilgili epeyce önce bir yazı yazmıştım.Ancak iyi bir mimarlık blogu nasıl olmalı sorusuna bir de buradan yanıt verecek olursak, kesinlikle samimi ve haber sitelerinden (ç)alınan içeriklerle ziyaretçilerini kandırmayan.Ya da en azından bir haberi yayımlarken kendi yorumunu da katarak yayımlamak iyi bir mimarlık blogunun olmazsa olmazıdır.
-Mimarlık Blogu nedir?
+Mesleki gündem ( hatta ulusal ve uluslararası gelişmeleri duyurup yorumlayan)
Tasarım yarışmaları ve etkinliklerden haberdar eden
Proje bazlı içerikler yayımlayan,
Çevre sorunları ve sürdürülebilirlik bilincine katkı sağlayıcı yayınlardan bahsederek,
Yazılımlardan ve mesleki sıkıntılardan dem vurarak mimarlara , mimarlık öğrencilerine , mimarlık okumak isteyenlere ve mimarlık mesleğine ilgi duyan herkese hitap ederek.
-Mimarlık blogunda neler olmalıdır?
+Bol proje, eskiz, fotoğraf ,eleştiri , çizim , teknik notlar ve mimarlar..
-Mimarlık Blogu Kimlere hitap eder?
+Mimarlara , tasarımcılara, restorasyon bölümü öğrencilerine , mimarlık okumayı düşünenlere, mesleğe özel ilgisi olanlara ..
-Mimarlarlık blogları ne tarz içerikler barındırır?
+çoğunlukla proje ve eleştiri odaklı içerikler..
-Mimarlık bloglarında nasıl görseller yer almalıdır?
+Sadece proje paylaşımı odaklı mimarlık blogları vardır ki pek ilgi çektikleri söylenemez.Zaten hali hazırda binlerce mimarlık blogu aynı şeyi yaptığı için ziyaretçiler için peık cazip gelmez..
-Mimari bloglar ile mimarlık blogları arasında ne farklar vardır?
+Birisi daha çok proje paylaşan , diğeri ise yorum ve eleştirel bazda yayın yapan.
-Türkiye’de mimarlık blogları neden az?
+Çünkü mimarlarımız çok yoğun ve projeden başlarını kaldıramıyorlar.Yurtdışındaki mimarlar ve mimarlık öğrencileri gibi blog yazacak vakit pek bulamıyorlar.
-Nitelikli mimarlık bloglarına gerçekten ihtiyaç var mıdır?
+Kesinlikle ihtiyaç vardır, hatta bu konuda cidi anlamda eksiklikler olduğunu düşünüyorum.Özellikle aşk-moda-yemek-takı-aksesuar ve iç mimarlıkla dekorasyon bloglarının çok olduğu bir Türkiye web dünyasındayız.
-Mimarlık bloglarını sadece mimarlar mı okur?
+Büyük bir çoğunluğunu evet..
-Mimar – blogger olmak zor mudur?
+Kesinlikle zordur.Kodlama , web tasarımı , içerik üretmek , paylaşmak vs.. çok ayrı şeyler mimarlıkla..