Mimari portfolyo nasıl hazırlanmalıdır? [analiz]

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Aslında bir cv çeşididir portfolyolar..Daha çok profesyonel kariyerini ifade etmek ve özetlemek için kullanılırlar.Mimarlar , iç mimarlar , grafikerler , ressamlar , fotoğrafçılar ve kurumsal bazda da dahil olmak üzere görsel üretim yapan herkes için portfolyo ‘dan bahsetmek mümkündür..

    Her zaman dediğim gibi mimarimedya.com‘da yer alan yazıların tamamı ansiklopedik bilgi niteliği taşımamaktadır..%97 ‘si yorum – geri kalanı ise bilgidir burdakilerin (yani %97’lik kısım eleştiriye ve yoruma açıktır..).Mimarlığın kendisi de böyle değil midir?.Tasarımların çoğu tasarımcıların ruhunu yansıtır..Hepsi herkes tarafından beğenilmek zorunda değildir.İşte mimarlığın cilveli yanı da budur..

    AYRICA : MİMAR OLMAMAK İÇİN 10 NEDEN Başlıklı bu bu özeleştirel yazıyı ‘da okuyabilirsiniz..

    Peki, Gelelim kritik sorulara..

    İYİ BİR MİMARİ PORTFOLYO NASIL HAZIRLANMALIDIR ?

    Bu , portfolyonun niteliği ile yakından alakalıdır..Yani ileride emekliliğinizde gençken neler üretmişim bir bakayım dediğinizde elinizde ne olmasını istediğinize bağlıdır.Bir de iş başvurularında patronu etkilemek ya da arkadaşlarınıza hava atmak için oluşturulmuş portfolyolardan söz etmek mümkündür..

    Tasarımı çok önemlidir.Hatta daha da ileri gideceğim , içeriğinden daha da önemlidir portfolyo’nun tasarımı..Bir konsepte göre ilerlemelidir sayfalar..Karakteristik özellikler taşımalıdır..

    PORTFOLYO NASIL OLUŞTURULABİLİR ?

    Artık teknoloji çağındayız ve dolayısı ile bu soruya teknolojik ekipmanlar ve yazılımlardan bahsederek cevap vereceğim (yorumlayacağım).

    1. WEB SİTESİ KURARAK (ÖR; YURDUM YAZILIM‘DAN 50TL CİVARI BİR ÖDEME İLE BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLİRSİNİZ..BEN DENEDİM VE KULLANDIM..KULLANIMI ÇOK BASİT , KODLAMA VS GEREKTİRMEDEN KENDİ WEB SİTENİZ ÜZERİNDEN ONLİNE PORTFOLYONUZU HAZIRLAYABİLİRSİNİZ.TASARIMI MÜKEMMEL DEMİYORUM AMA BEN KENDİME YAPTIM ÖRNEK OLSUN DİYE BAKABİLİRSİNİZ..)
    2. POSTEROUS Portfolyonuzu hazırlamanız ve görsel bazda harika temalarla sunmanız için biçilmiş bir kaftan gibi..Ücretsiz olmasına karşın , yıllık 20 dolar civarı bir ödeme ile kendi alan adınızla portfolyonuzu sunabilirsiniz.
    3. TUMBLR İle hazır şablonları kullanarak ücretsiz olarak kendi portfolyonuzu hazırlayabilirsiniz..Tek yapmanız gereken hoşunuza gidecek şablonlardan birini seçerek görsellerinizi yüklemek..Üstelik Türkçe hizmet veriyor..Yine 50 doları geçmeyen makul sayılabilecek bir ücretle (1 yıllık) kendi portfoyunuzu hazırlayabilirsiniz..
    4. JUX Bu iş için kullanabileceğiniz ücretsiz servislerden birisidir.Arayüzü biraz karmaşık gelse de sezgisel olarak hemen halledebileceğiniz cinsten ingilizce bir servis..Upload gücü en az tumblr kadar iyi olan bu servisin Türkiye’de yeni nesil blogculuk için de kullanılabilitesi yüksek gibi görünüyor.Ben pek kurcalamadım ama birşeyler yaptım kendimce..Tavsiye edebileceğim portfolyo hazırlama servislerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
    5. PHOTOSHOP Vb. programlarla da tasarımını manuel olarak hazırladığınız portfolyonuzun (ki benim portfolyom böyledir , yine merak edenler buradan bakabilirler.) çıktısını almak sureti ile de elinizde sunulası bir materyal olabilecektir.Bu iş hem zahmetli hem de maliyetli olabiliyor..Nedeni ise puşe kağıda bastırmanız halinde mükemmel sonuçlar elde edebilmeniz..Tasarlarken ve oluştururken harcadığınız efor , photoshop teknik bilgileri sizi zaten yeterince yoracakken üstüne 50 tl civarı ödeme yapmanız ve baskı hataları olabilme ihtimali sizi gerebilir..Tel taktırıp sayfaların okunabilir puntolarla şekil görünmesi işi gerçekten zahmetli..
    6. VİDEO yolu ile de kendi portfolyonuzu oluşturabilirsiniz..Bu da yine zahmetli olacaktır.Kullandığınız müzikten , seçtiğiniz sergilenecek projelerinize kadar epeyce uğraştıracaktır..Ayrıca ULEAD VİDEO STUDIO veya movie maker gibi video düzenleme programlarına da ekstradan ihtiyaç duyacaksınız..Aşağıdaki video’da ”video yoluyla mimari portfolyo” örneği bulunmaktadır..İzleyebilirsiniz.

     

    Yukarıda 6 madde ile özetlediğim liste, şimdilik gayet yeterli duruyor portfolyo hazırlamanız için.Ancak listeyi en az 30 maddeye çıkabilecek altyapı ve ortam/teknik mevcut..Bu altısıyla harikulade işler çıkarabilirsiniz..Herşey sizde bitiyor..

    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Mimari portfolyo nasıl hazırlanmalıdır? [analiz]

    • rica ederim öyle çiziktirdim işte 🙂

      Murat ERÇELEBİ 14 Ocak 2013 16:24
    • Foliohd var nasil unutursun 🙂

      eren 14 Ocak 2013 22:00
    • evet güzel bir servis yine ücretsiz olanlardan birisidir folio hd..ama yazımın sonunda dediğim gibi eren bey , alternatif çok ..

      Murat ERÇELEBİ 15 Ocak 2013 08:57
    • ben tumblr’den oldukça memnunum..kullanım kolaylığı ve çok hoş grafik arayüzü ile bence gerçekten yeni nesil blogculugun en gözdelerinden bi tanesidir.Ancak tumblr’in ilk çıkış hikayesi de garip..tamamen çabuk fotoğraf paylaşımı üzerine kurulu olmasına rağmen daha sonraları gözünü blogculara dikmiştir

      mimarhanım 15 Ocak 2013 16:15
    • tumblr’in arayüzü gerçekten bana da çekici gelmiştir hep.bide paylaşımlar çok orjinal orda.

      Murat ERÇELEBİ 15 Ocak 2013 16:30
    • Ofisinde calistirip, projelerin ciziminde epeyce katki saglasa bile daha sonra isten ayrilan personelinin portfolyosunda proje isimlerini silmesini isteyecek kadar asagilik patronlari da taniyoruz..bunlar egoist ve bencil insanlardir..rekabete gelemeyecek kadar da aciz..

      osman 20 Ocak 2013 16:01
    • Arkiter diye bir sistem gördüm 1-2 gün önce. arkiter.com.tr idi sanırım. Fena değil.

      Ömer Keskin 22 Mayıs 2013 22:00

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya