Mimari Olarak Geleceğin Şehirleri

    7 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimarlar tarafından geleceğin şehirleri için karadan ve denizden ulaşılan, çatılarına bahçeler konumlandırılan hayaller kurulur. Ütopik bu düşüncelerden sonra benzersiz tasarımlar birbiri ardından gelmeye başlıyor. Hayal şehirler yavaş yavaş gerçek olmaya başlıyor.

    İşte Broadmuseum, Thecreatorsproject ve Domusweb tarafından “Geleceğin Şehirleri” konusunda 5 en ilginç fütüristik şehir.

    1.Ateşleyici Şehir – Archigram

    Archigram denilen avangart bir grup tarafınca önerilen 1962-1964 yılları boyunca ortaya konacak oluşan ütopik küçük şehir projeleri gündem alındı. Burada şehir halkı kolayca seyahat edilebiliyor ve kısa sürede uzun mesafeler kapsayacak şekilde lineer bir gelişime olanak sağlıyor.   Bu kolektif oluşumda şehir ulaşım ve diğer temel hizmetleriyle bağlantılı olarak gelişen mega yapılanma dışında,  kentin ana yapıya “takılı” modüler konutlardan oluşan toplu bir projeden oluşuyor.

    2.Yürüyüş Şehri – Archigram

    Yenilikçi mimarinin yaklaşımına yerini değiştirebilir bir şehir olan kavramı ortaya koyulur. Archigram tasarım ekibi tüm dünyada serbestçe hareket edebilecek büyük bir robotik bina yapısı kurgulama fikri sundular. Burada kentin ekonomisine fayda sağlayacağından düşündükleri büyük yürüyüş metropolleri oluşturmak amacıyla birden fazla şehri birbirine bağlayan tasarım ortaya çıkmıştır.

    3.Metabolizma – Kikutake Kiyonori – Eko Polis

    Kikutake Kiyonori tarafınca tasarlanan projede, kentsel elemanlar arasındaki esneklik göstermek için altıgen boşlukla sarılmış ana omurga benzeri aksı birleştirerek kentin geleceğini iyileştirmek amacıyla onun vizyonlarını bu aksa eklemlenmiştir.   Metabolizma hareketi savaştan sonra kentin ekonomik büyümesi için gerekli olacak Japonya’da 1950′li yılların sonlarında kurulmuş.  Metabolizma fikri, yeniden genişletmeyle ve gelişme yeteneğine sahip canlı organizmaların deneysel kavramından gelmektedir.

    4.Lebbeus Woods – San Francisco

    Lebbeus Woods tasarımcılarınca, savaştan etkilenen kentin radikal yeniden inşası amacıyla bir fikir verir. Burada alternatif geleceğin bir gerçekliği var. “Mimarlık ve savaş uyumsuz değildir” tartışmasıyla bazen aşırı koşullarda insanların en iyiyi ortaya çıkarmak ve engelleri aşmak için insanları itmek fikrini tasvir eden mimari yaklaşım.

    5.Jacques Rougerie – Meriens City

    20-21. yüzyılın vizyoner mimarlarından biriyle Rougerie’nin tasarımları,  deniz ve sucul yaşam çoğu tabanlı olur. “Bir insanın hayal ettiği şeyleri gerçek yapılabilir ” diyor Rougerie.  Bu projelerin habitatları deniz.  Araştırma merkezleri ve sualtı köylerinde oluşan ve aynı anda güzelliği temsil eden projelerle insanlığa denizin rolünü göstermeye çalışılır.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya