Mimarimedya iletişim panelinden güzel bir soruya daha yanıt arayacağız bu yazımızda..
Konu: Yardimci Ekipman
İleti Gövdesi:
Merhaba, bu blogu uzun zamandir takip ediyorum (sadece mimarlik degilde diger konulara iç mimarlik peyzaj vb. Şeylerinde olmasindan dolayi bagimlilik yapti.) Neyse soruma geleyim hep mimarlik hakkinda tanim agirlikli sorular geliyor benim sorumsa yardimci ekipmanlar yani çizimlerimizi kolaylastiracak öneri … ekipman vb. Şeyler var bunlar hakkinda bilgi verirmisiniz … (örneğin ben a3 çizim tahtasi var onu kullanıyorum)
Merhabalar Ahmet..
Takibin için teşekkür ederim.İnşallah faydalı olabiliyoruzdur..Başka alanların da varolmasını bazı arkadaşlar eleştirse de bende kesinlikle seninle aynı fikirdeyim inanılmaz bir efekt katıyor bloga.
Şimdi soruna gelecek olursak..
Yardımcı ekipmanlar olmadan mimarlık olur mu?..Bu sorunun cevabı günümüz şartlarında hayır!.Ancak mimarlık hiç bir program , hiç bir ekipmana ihtiyaç duymadan tasarım yapma ve mekanları kurgulama sanatıdır.Bu bahsedilen yardımcı ekipmanlar bazen bir teknik eleman, bazen bir inşaat veya yapı malzemesi ve bazen de bir bilgisayar programı olabilir.
Yardımcı ekipmanlardan kasıt el çizimi için gerekli alet ve edevat bence günümüzde kesinlikle olamaz..El çizimi yapan bir mimarlık ofisi sanımıyorum ki kalsın..
3D render animasyon ve benzeri dijital sunum yazılımlarıyla el çizimi ve eskizlerin başetmesi nostaljik takıntısı olan müşteriniz yok ise saçma..
Şimdi öncelikle şundan bahsedeyim o halde..
Çizim materyalleri dijital anlamda genel manada 2 ye ayrılır.Çizim ve görselleştirme olmak üzere.Keşif ve metraj hesabı çıkaran yazılımlarda var (ör: revit architecture gibi..)
2D Çizim programlarından başlıcaları BricsCad , GstarCad vs.. Genellikle sonlarında CAD yazan yazılımlardır.
3D Çizim yazılımlarından başlıcaları ise Sketch Up , Allplan vs..
Görselleştirme için render motorları bulunmaktadır.Örneğin Lumenrt, Lumion 3D, Vray blender vs..
Photoshop ve Photoscape gibi yazılımlarda ise son rutüşleri yapabilirsin..
Yukarıda sıraladıklarımdan nostalji ve eskiz düşmanı olmadığımı diğer yazılarımı okudukça anlayacaksınız zaten.Eskiz demişken eskiz kağıdı ve scholler kağıdı da farklı sunum ve çizim ekipmanlarındandır.Bunlar artırılabilir..Önemli olan neyle yapıldığı ya da nasıl yapıldığı değil değerli dostum..Neyi anlattığıdır.
Eğitim yıllarımda hocalarımızdan bir tanesi birgün müşterisi ile arsaya gittiklerini ve yerden bulduğu çöplerle arsa üzerinde çizikler yaparak taşlar koyarak ölçeksiz mekanlar kurguladıklarını ve bu tasarımı hatırladığı kadarıyla bilgisayar ortamına geçtiğini söylemişti.Bu tasarımla bir kaç ödül aldığını da bu noktada belirtmekte yarar var..
İşte dediğim gibi iş mimarın kendinde bitiyor.Ancak teknolojiye ayak uydurmak gibi bir mecburiyetleri de var mesleğimizin erbabların..
Etiketler:
mimari ekipmanlar nelerdir · mimarlık programları ne işe yarar · mimarlık programları nelerdir_Kategori:
Makale