Zaman zaman hoşuma giden ve faydalı mimari blogları paylaşıyorum.Mimarlık blogları Mimarlık Kültürünün resmi olmayan yeni nesil temsilcileridir sanal ortamda..Sayıca da az olan mimarlık bloglarının çoğu , mevcut mimarlık yayınlarından haber araklayarak varlıklarını sürdürmekte.Durum böyle olunca tıpkı süreli yayınlardaki gibi okunup bir köşeye atılıyor bloglar..Sonuç olarak okuyucu kitlesindeki azalma kaçınılmaz olabiliyor..
Ülkemizde zaten kısır olan mimarlık blogları , yurtdışı menşeili sitelerden kaliteli mimari fotoğrafların yorumlanması gibi sıradan bir yaklaşımı da barındırmaktadır.Proje eleştirisi , teknik teferruat vs. işin içine girince mimarlık blogunun hitap ettiği kesim oldukça azalmaktadır.Ya da mimarlık bloglarının çoğunda İLGİNÇ MİMARİ YAPILAR DERLEMESİ‘nden fotoğraflar yayımlanıyor..Bu da ulusal haber yayını yapan sitelerin foto galerilerince çok ça var zaten..
AYRICA: MİMARLIK FENOMENLERİ Başlıklı bu yazıyı da okuyabilirsiniz..
Mimarların , interneti işverene projeyi mail atmak için ve arada sırada haber okumak ha unutmadan birde sosyal medya hesaplarını ziyaret etmek için kullandıkları gerçeği mimarlık bloglarımızın az olmasındaki başlıca neden..Vakit kaybı ve boşa zaman gibi görülüyor blog tutmak çoklarınca..
Ancak birilerinin elini taşın altına koyması gerekmektedir.Bu konuda adımlar atacak değerli meslektaşlarımızı blogosfer’e bekliyoruz 🙂
Şimdi, Mimarlık blogu nasıl tutulur? gibi güzel bir sorunun cevaplarına kendimce yorumlarda bulunacağım..
MİMARİ BLOGUNUZ İÇİN TAVSİYELER ;
- Yalnızca siz yazıyorsanız kendinizden , çok yazarlıysa (ki böyle bloglara hastayım) yazarların tamamından bilgiler aktarın !
- Yapılan yorumlara mutlaka cevap verin !
- Video , resim ve grafiklerin altına / üstüne mutlaka kısa açıklamalarını yazın!
- Tarih , yer , mekan ve Mimar ismi vermekten çekinmeyin !
- Bol bol kaynak ve site içi / dışı link vermekten çekinmeyin !
- Kendinizle barışık olun..Kendi eksik yönlerinizle önce kendiniz alay edin yazılarınızda bunlara değinin!
- Projelerinizden ve tasarımlarınızdan bahsedin!
- Yapmacık olmamaya çalışın!Yer yer argo söylemlere ve üstü kapalı küfürlere de pay verin!Daha da önemlisi ”konuşurmuş gibi yazın!”
- Yazılarınızda görsel seçimine dikkat edin!
- Sıkıcı olmamaya çalışın!Çok uzun yazmayın , çok kısa yazabilirsiniz!
- Projeler eleştirin , yazılımlardan bahsedin!
- Malzemelere , mimari üsluplara ve teknik terimlere atıflarda bulunmayı ihmal etmeyin!Hata yapmaktan korkmayın!Yorumlarda birisi düzeltecektir bu durumu!
- Mimari blog kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak için yalnızca blog yazmak yeterli olmaz maalesef ki..Arkadaşlarınızın bloglarına ya da hiç tanımasanız bile hoşunuza giden tüm bloglara yorumlarda bulunabilirsiniz..
- Yarışmalardan , etkinliklerden bahsedin!
- Gündeme çok boğmayın yazılarınızı!Daha sonraları da ziyaret edildiğinde okunabilecek türden yazılar yazmaya çalışın!Ama gündemden de kopmamaya çalışın!
- Herşeyi bir kenara bırakın!İçinizden geldiği gibi davranın ve karşılıksız paylaşmanın tadına varın!
İyi bloglamalar 🙂
blog candır blogcuda öyle ;)..gerçekten karşılıksız paylaşmak ve kendi sosyal medyanda devleşmek için harika bir yol blog..ama sabır işi diye hep derdim hala da öyle düşünüyorum
blogunuzun çok sıkı takipçisiyim , her okuduğumda kendimden bişey buluyorum..
tşkler okann beyyy 🙂
halen görüyoruz ki mimar blogları çok az sayıca..adamlar şantiyeden vakit bulamıyorlar pc başında oturup blog yazmaya 😀
bencede 😀