Mimari animasyon hazırlayabilmek için öncelikle projenin 2D halden 3D hale gelebilmesi gerekmektedir.Bu iş için Sketch Up , Autocad , Allplan , Archicad gibi yaygın olarak kullanılan programlar kullanılabilir.Modelleme denilen bu olay tamamlandıktan sonra sıra modellenen çizime materyal atama işidir.Yani diğer bir değişle renklendirme ve yüzeylendirme işlemidir.Bu yapılmazsa default ayarında nasıl bir renk varsa sahneniz üzerindeki modellerin tamamı o renkte görünür.Dolayısı ile pek te hoş bir görüntü olmaz.Yani sonuçta modelleme ve render ile mimari animasyon yapılma sebebi zaten görsel güzellik seviyesini artırmaktır.Peki bu şekilde de kullanılabileceğini de yine belirteyim o zaman 🙂 Ancak bunun için usta eller gereklidir..Ufak photoshop efektleri ile işlem tamamlanacaktır..
Sıra geldi materyal atadıktan sonraki işleme..Bu noktadan sonra sizi yanlış yönlendirmemek için kendi kullandığım program olan Sketch Up üzerinden devam edeceğim..Sketch up üzerinden mimari animasyon hazırlama işlemi çok basittir.Yalnız hazırladığınız animasyonlar render animasyon olmaz..Çizgi filmsi bir görünümle hangi styles ‘ta çalışıyorsanız öyle görünür.Sahneler arası geçiş hızı , çekim şekli , kamera açısı gibi bir çok etmen ayarlanabilir cinsten oluşumlar içermektedir.
Bu noktada size 295 dolarlık bir plug-in tavsiye edeceğim..Programın adı LumenRt..Detaylı kullanım videoları için ister resmi web sitelerini isterse Sketch Up Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz..
Peki bu teknik bilgilerin ardından ufak birkaç anime etme tekniğinden söz edeyim..
- Mimari animasyon hazırlarken izleyen insanlara projeyi önce tanımalarını sağlayacak metin bilgileri içeren temiz ekranlar içerin..
- Animasyona geçmeden önce bir kaç renderla videoya başlayın..
- Seçtiğiniz müzik daha çok modern ve enstrumental olsun.İnsanların dikkatini dağıtmamak için sözlü şarkılar seçmemeye özen gösterin..
- Mimari animasyon sahne geçişleri mümkün olduğunca yavaş olsun.
- Mümkünse videonun tamamında sanki bir tv kanalında izliyorlarmış gibi bir izlenimi vermeye çalışın..Bunu sağlamak için sağ üst , sol üst yada sağ alt tarafa şekil bir logo koymanızı tavsiye edebilirim.
- Pek yapan yok ama deneysel sayılabilecek bir teknikten daha bahsedeyim..Sesinizi hışırtılardan arındırabilecek bir ortamda animasyonun gidişatına göre kendi anlatımlarınızı içerecek biçimde kaydedip videoda hafif bir melodi eşliğinde kullanabilirsiniz..
- Sonrasında çalışmanız tamamdır..Aşağıda pekte mükemmel olmayan deneysel bir mimari animasyon çalışmam bulunmaktadır..İzleyebilirsiniz.
Çok yararlı bir makale olmuş bilmeyenler için, bihayli faydalı bir çalışma,emeğinize sağlık.