MAD Architects’in Japonya’da gerçekleştirmiş olduğu ilk projesi ‘The Clover House’ Anaokulu Tasarımı

5 ay önce yazıldı. Yazar:

İki katlı konut genç ev sahiplerinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla fazla küçük kaldığında yapıyı modern bir anaokuluna dönüştürme fikri ile MAD Architects’e başvurulmuştur. Anaokulunun konumu, pirinç tarlalarına ve dağlara açılan ferah bir manzara sunuyor. İşveren tarafınca verilen brief’te mimarlardan, çocukların mümkün olduğu süre boyunca kendilerini evlerinde hissedebilecekleri modern bir eğitim kurumu yaratmaları istenmiştir.

Daha önceleri 105 metrekarelik standart bir prefabrik ev biçiminde tasarlanan yapının inşaat maliyetini azaltmak amacıyla MAD Architects, binada var olan ahşap strüktürü kullanarak onu yeni tasarıma entegre etmeye karar vermiştir. Sonuç olarak, orijinal ahşap strüktür, evin geçmişini de yaşatabilecek biçimde ana eğitim bölümünün tamamına hakim olmuştur. Diğer yarı şeffaf ya da kapalı mekanlardaysa farklı eğitim aktivitelerine kolaylıkla uyarlanabilmektedir. Binanın farklı geometrik biçimlere sahip pencereleri, gün boyunca doğal ışığın içeri süzülmesine yardım ederken iç mekanda, öğrencilerin merak ve hayal güçlerini harekete geçiren gölgelerin oluşmasını sağlamaktadır.

Tıpkı binanın iskeleti üstünde bir kumaş parçası sarkıtılmışcasına yeni doku, var olan eski ahşap strüktürü sarıp sarmalamaktadır. Binanın daha önce konut olduğunu hatırlatan eğimli çatısı, yeni versiyonda dinamik iç mekanlar yaratma amacına hizmet etmektedir. Yapının cephesinde ve çatısında, asfalt shingle tarzında yumuşak malzemeler kullanılmıştır. Bu malzeme binaya sugeçirmezlik sağlamasının yanı sıra kağıttan kılıf benzeri yapısıyla iç mekandaki ahşap strüktürün üzerini kaplamaktadır. Tasarıma eğlenceli ve oyuncu bir hava kazandırmak amacı ile ikinci kata, dışarıdaki oyun alanına inen bir kaydırak yerleştirilmiştir.

Kategori:
Haber

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mimari Medya