Aslında Mimarlık Okullarında okutulan ve ünlü mimarların başyapıtları adı altında anlatılan şeyler arasında Le Corbusier var.İlginç yönlerinden çok mimarlık kültürünün gelişmesine ve modern mimariye olan katkılarından bahsedilmiştir.
Bir çok yerli ve yabancı blogta çıplak resmine yer verilen Le Corbusier , isminin yazılışına kadar bir çok konuda günümüz mimarları için vazgeçilmez bir sohbet konusu olmuştur.
Ancak mimarlıkla ilgili söylemiş olduğu o kadar öğretici ve hoş sözleri var ki gerçekten hayran bıakıcı cinsten..İşte o sözlerden bazıları:
“Mimarlar, okulda öğretilen sınırlı bilgilerle yetinerek, yeni inşa kurallarını bilmeden yaşıyorlar ve anlayışlarını, öpüşmek üzere olan güvercin süslemelerinin ötesinde, bilinçli olarak geliştirmiyorlar. Öte yandan, yolcu gemilerini yapan yürekli ve bilgili kişiler,katedrallerin, yanlarında küçücük kaldığı saraylar yapıyorlar, sonra da, bunları suya atıp yüzdürüyorlar.”
“Mimarlık ,Işık altında biraraya getirilen kütlelerin, ustalıklı, doğru ve görkemli oyunudur.”
“Gözlerimiz biçimleri ışıkta görmek için yaratıldılar; gölgeler ve ışık, biçimleri ortaya çıkarırlar; küpler, koniler, silindirler ve piramitler, ışığın gereğince ortaya çıkardığı çok önemli asal geometrik biçimlerdir.”
“Uçağın verdiği ders, sorunun ortaya konmasına ve çözülüp gerçekleşmesine yer veren mantıkta yatar. Konut sorunu henüz ortaya konmamıştır. Günümüz mimarlığı, gereksinmelerimize artık karşılık vermemektedir.”
“Gemi mimarları ve makine mühendisleri, bir gemi ya da bir lokomotif yaparken, XIV. Louis zamanından kalma bir teknenin ya da atlı arabaların biçimini almıyorlar, gözleri başka bir şey görmeksizin, yeni ilkelere uyuyorlar.”
“çatılar yıldızlarla flört etmekten” başka bir işe yaramamaktadır..”
İşte Le Corbusier ile ilgili ufak noktalar ve hatırlatıcılar :
-Gerçek adı Charles-Edouard Jeanneret ‘dir.
-Sanıldığı gibi İsviçre asıllı değildir.Esasında Fransız sayılır.
-Mimarlık haricinde; şehir plancısı, ressam, heykeltraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.
–Babası saat kadranı ustasıydı, annesi ise piyano dersleri veriyordu.
-Henüz 13 yaşında okulu bırakarak babasının yanında çalışmaya başladı.
-Mimarlığa olan ilgisi Uygulamalı Sanatlar Okulu‘na yazılmasıyla başladı.
– İlk önemli kitabı olan Vers une architecture (Mimarlığa Doğru) 1923’te yayımlandı.
-İşlevsel ve sade ev eşyası tasarımı yapan Le Corbusier‘nin bazı mobilyalarının yapımında çelik borular kullanıldı.