Bir mimarlık ofisi açmak için neler gereklidir?.Yaklaşık maliyeti nedir?.İş kovalama teknikleri nelerdir?.Sürekli müşteri yakalamak nasıl olur?.Prosedürler , yönetmelikler , mali konularla ilgili teknik bilgilere nasıl ulaşılır?.Gibi çok kritik sorulara cevap arayan bir yazıyı okumaktasınız.
Biraz öngörü , biraz bilgi ve biraz da yorumsal analizlerle destekleyeceğim bu yazı ofis açmayı düşünen mimarlar / iç mimarlarla ilgili aydınlatıcı bir yazı olabilir.
Öncelikle bir mimarın ofis açması için gerek ve yeter şartların doğması gerekmektedir.Bu ancak şu şekilde olur ki o da artık çalıştığı işyerindeki işlerinden arta kalan zamanlarında dışarıdan aldığı işlerin yapımı için gerekli olan zamanın yetmemesidir.Böyle bir durumda patronla oturup konuşan ve mesai saatlerinde de bu işlerine vakit ayırabilecek bir mimar için bu saçma olacaktır.Çünkü kendi işlerinini yanında dükkan kirası olmadan , personel masrafı olmadan , sağlık sigortası , stopaj vs. olmadan ekstra bir gelir sağlaması daha avantajlı gibi görünmektedir.
Ama işin resmi boyutlarına gelindiğinde , artık kendi imzasını görmek isteyecek mimarlar da vardır.Freelance işlerde vergi vs. için imzasını ve adını kullanamayan serbest çalışanlar bu konu yüzünden bile ofis açmak isteyebilir.
ABD’de bir mimarlık ofisinin ortalama yıllık 70.000 dolar kazandığını düşünecek olursak ,Türkiye’de bu payın yeni açılan bir işyeri için belkide 3’te birlere kadar düştüğünü ya tecrube etmişizdir , ya da bir yerlerden duymuşuzdur!
Architizier (Dünyaca ünlü ve popüler sanal mimarlık yayını yapan web sitesi) bir araştırma yapar ve kendi ofisini açmak isteyen mimarlar için profesyonellere dayandırdığı 15 maddelik bir liste yayımlar.
– Mesleğine tutkuyla bağlanmak.Ofisini açmak ve gelen müşterileri bağlamak için tutku sahibi bir mimar daima daha caziptir.
-İnsanlara sıradan bir pazarlamacı gibi yaklaşmak yerine , onlarla oldukça rahat diyaloglar kurabilmek ve yardımcı olabilecek donanıma sahip olduğunu bir şekilde göstermek.
-Bulunduğunuz şehre ait ticari firma rehberlerine kaydolun.Ve tanıtımınızı diyalog bazlı kurun.
-Daha eski firmalardan tecrube ve deneyim dersleri isteyin.Bu hem onlarla olan ilişkinizi rekabetten alıp başka boyutlara götürür hemde kendi esnafınla iyi geçinmek deyiminin yerini bulmasını sağlayacaktır.
-Bulunduğunuz bölgedeki önemli yapılar , sosyal mekanlar için size referans olabilecek tasarımlarda promosyon fiyatı gibicesine düşük tekliflerde bulunun ve o işi mümkünse alın!.Bu işi yaptığınızı duyanlar sizi bulacaklardır.
-Mutlaka tasarım yarışmalarına katılın!.
-Yaptığınız işleri çok iyi fotoğraflayın ve bu konuya çok önem verin.
-Başka mimarlık ofisleri ile partner ortaklık şeklinde çalışın!
Daha fazlası için yukarıdaki linki tıklayıp ziyaret edebilirsiniz.