Binaların ve dolayısıyla şehirlerin kurulumu sırasında en sık kullanılan malzemeler arasında olan çelik ve betonun işlenmesi için oldukça uzun bir üretim aşamasından geçmesi gerekiyor. Geçen bu uzun süreçte ise dünya karbon salınımının % 10’u oluşuyor. Bu aslında o kadar büyük bir rakam ki, bu sayı hava ulaşımından çok daha fazla bir orana sahip olduğu görülüyor.
Dünyanın bu maddeler yüzünden tehlikeye atılmasını doğru bulmayan araştırmacılar daha doğal ve doğa dostu malzemeler bulmak için uğraşmışlar.
Cambridge Üniversitesi’ndeki Michelle Oyen laboratuvarında yapmış olduğu araştırmalar sonucunda beton ve çeliğin yerini alabilecek yeşil malzemeler üzerinde deneyler yapmış ve bu malzemeleri de doğadan bulmaya çalışmış
Yaptığı uzun ve detaylı araştırmalar sonucunda kemik ile yumurta kabuğunun aynı işlevi gördüğü ve bu malzemelerin yerini tuttuğunu görerek çelik ve betonun yerini dolduracak doğal malzemeler olabileceğini düşünüyor.
Michelle Oyen, kemik ile yapay yumurta kabuğunu oda ısında olan bir laboratuvar ortamında üretmiş ve böylece bu üretim oldukça az enerji gerektirmiş. Kemiğin ve yumurta kabuklarının içinde bulunan protein ve mineraller bu malzemelere hem sertlik hem de dayanıklılık veriyor.
Ayrıca araştırmacılar bununla kalmıyor ve yeni malzemelerden faydalanıp doğal kemikleri bir laboratuvar ortamında birleştirmeye de çalışıyorlar. Böylece tıbbi implant olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırıyorlar.
Yakın zamanda bu malzemeler ile binalar inşa edilmeyebilir fakat ileride bu malzemelerin kullanılıyor olma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.