Mimarların en büyük 4 sorunu diye de bir başlık yakışırdı bu yazı için doğrusu.Mimarlık zevkli ama sıkıcı olabilen mesleklerden biridir.Stresi yenebilmek için sigaraya başvuran mimarlar ve mimarlık öğrencileri de oldukça fazla dolayısı ile 🙂 .
Sigara kan dolaşımını hızlandırması ile strese karşın iyi geldiği söylenen bir zararlı içecek.Ama bu söylentiler ne kadar doğru hiç düşündünüzmü peki?
Soldaki fotoğrafta artık isyan noktasına gelen bir patlamanın ürünü olan heykeli görmektesiniz.Bu heykel İngiltere ‘de Sigara İzmarit sorununa bir isyan olarak yapılmıştı.
Peki mimarlık ofislerinde de durum bundan farklı mı sizce? 🙂
Çöp kutusu, kültablasının kustuğu izmaritlerle dolan ofisler 🙂
Projelerin zamanında yetişememesi , uygulama projesinin sıkıcı olması , eskiz yaparken yeterince istenilen düzeye ulaşamaması gibi nedenler başlıca nedenlerdir sigara içmek için..
Yukarıda saydığım listeye ek olarak bazen çizilen projelerin geri dönüşümsüz biçimde kaybolmasına olanak sağlayan BIM yazılımları da eklenebilir ..
İşte tüm bu faktörler göz önüne alındığında, ortaya pek te iç açıcı olmayan manzaralar çıkmaktadır.Mimarlar artık özdeşleşmiş diyebileceğimiz başlıkta gördüğünüz 4 faktörle bütünleşmiştirler..
Nasıl ki Temel Reis Ispanakla özdeşleşmiş , yönetmenler siyah elbiseleri ve boyunlarındaki fularlarla özdeşleşmişlerse mimarlar içinde bir elinde puro , diğer elinde sigara ve önünde kahve üçlemesinin olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz :)..
Evet projeler stresli , insanı çileden çıkaran zaman problemi ve diğer tüm unsurlar insanın gerilmemesi için hiç bir nedeni bırakmıyor ortada.Ancak sigaranın zararlarını yazacak olsak bu yazı değil , bırakın bu siteyi siteler açmak gerekirdi..Ama wikipedia gönüllüleri (okumak isterseniz) epeyce kaliteli bilgi yazmışlar konu ile alakalı..
bu sigarandan müzdarip olmayan biri söyleyin bana 🙁
ne kahve ne uykusuzluk arkadaş benim derdim sigara ile 🙂 zam geldi daha bırakacağım
bende bırakamıyorum malesef 🙁 bu da mimarların ortak kaderi sanırım