Joris Laarman Lab + MX3D + Arup’tan Dünyanın İlk 3D Baskılı Çelik Köprüsü Açıldı

    3 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Parametrik mimari ve hesaplama yöntemleri, 21. yüzyılın en ikonik yapılarından bazılarının yolunu açmıştır, Amsterdam’daki MX3D köprüsü buna bir örnektir. Dünyanın ilk 3D baskılı çelik köprüsünü yapan MX3D bu proje sayesinde bir çok ödül aldı. Arup, Joris Laarman Lab tarafından tasarlanan fütüristik paslanmaz çelik köprü Amsterdam’ın en eski kanalları üzerine yerleştirildi. 

    Proje Özellikleri

    • Mimarlar: Joris Laarman Lab ; Mühendisler: Arup, MX3D
    • Yıl: 2021
    • Şehir: Amsterdam
    • Ülke: Hollanda
    • Fotoğraflar: Thea van den Heuvel, Adriaan de Groot, Jande Groen, Thijs Wolzak, Merlin Moritz
    • Teknoloji: MX3D, Proprietary Software
    • Malzeme ve Yapısal Analiz: Imperial College London
    • Malzeme Uzmanı : ArcelorMittal
    • Araştırma: AMS-3D Building Fieldlab, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions
    • Dijital İkiz Sensör Ağı ve Sistem Entegratörü: Autodesk
    • Dijital İkiz Modelleme: The Alan Turing Institute
    • İnşaat Uzmanı : Heijmans & Mous
    • Müşteri: Amsterdam Şehri
    • Tasarımcı: Joris Laarman Lab
    • Sensör Ağı Tasarımı ve Kurulumu: FORCE Technology, University Twente ve Autodesk
    • Tarama: Faro Teknolojileri

    Kaynak: adsttc.com

    Proje tasarımı ve uygulaması, yıllarca süren çalışma ve düşüncenin doruk noktası olmuştur. 2015 yılında, firmanın, zamanının çok ötesinde, teknolojik olarak gelişmiş bir prototip oluşturmak için yenilikçi büyük ölçekli 3D baskı robotları kullanılarak oluşturulacak bir 3D baskılı köprü önerdiği zaman başladı. Köprü, bölge içinde bir sanat eseri görünümünde özgün ve yenilikçi bir forma sahiptir. 

    MX3D ( LRF ) CEO’su Gijs van der Velden “Köprü, teknolojimiz için sadece bir başlangıç, MX3D artık metal baskı aracını endüstriyel pazara tanıttı ve bu araçla zaten birçok şirket bizim gibi baskı yapmaya başladı. Müşterimizin gerçekleştireceği tüm olumlu etkileri ve yeni fikirleri sabırsızlıkla bekliyorum”, diyor.

    Tasarım Yürütme

    Kaynak: whitemad.pl

    Eşi benzeri olmayan bu proje, Arup ve Joris Laarman Lab tarafından tasarlanarak birçok paydaşın işbirliğiyle gerçekleşti. İnşaat çalışmaları, Amsterdam şehrinde bu sanat eserini oluşturmak için 6000 kg paslanmaz çelik kullanan dört 3D yazıcı robotunun yardımıyla 2017-18 yılında başlatıldı.

    MX3D Akıllı Köprü tasarımı

    Şehir yöneticileri, tasarımcılara bu şaheseri halkın kullanımına hazır hale getirmeleri için iki yıl verdi. Tasarım, genel malzeme kullanımını azaltan optimizasyon tekniklerini ile üretken bir tasarım kullanılarak oluşturulmuştur.

    Son Teknoloji MX3D Akıllı Köprü

    Kaynak: dezeen.com

    Köprü, son teknoloji bir sensör ağı ile donatılmış yaşayan bir laboratuvar gibidir. Bu projeyi oluşturmadaki amaç sadece tek bir ürünle bitmiyor, Amsterdam şehri yöneticileri bu köprüyü ve arkasındaki teknolojiyi IoT sistemlerinin rolünü keşfetmek için akademik ve endüstri araştırması olarak görüyor. Şehir yöneticileri Iot sistemlerinin nüansları anlamak ve derinliklerine giderek işbirliğini geliştirerek, daha iyi bir dahili çevre hedefleyen şehir hayatı amaçlamakta. 

    Bu sistemler, bölgedeki turist akışının anlaşılmasına yardımcı olabilecek kalabalık davranışlarını gözlemlemek için kullanılabilir. MX3D Smart Bridge ayrıca şehir analitiğini sorgulamak ve çeşitli verileri ulaşmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, oldukça küçük ölçekli köprüye Amsterdam şehri tarafından iki yıllık açık erişim izni verildi. 

    Dünyanın İlk 3D Basılı Çelik Köprüsünü Oluşturmak İçin ‘Dijital İkiz’e Girdi

    Kaynak: metropol.hu

    MX3D, Arup, Autodesk, University of Twente, FORCE Technologies arasındaki işbirliği ile projedeki sensör ağı sayesinde kullanılabilir analitik bilgi ve gerçek zamanlı veri toplaması sağlandı. Bu, köprünün Dijital İkizi bu analitikleri beslemek için yapıldı. 

    Köprüdeki sensörler sıcaklık, hava kalitesi vb. gibi çevresel faktörlerle birlikte leke, yük, yer değiştirme, titreşim vb. verileri toplar. Bu veriler daha sonra köprünün ‘Dijital İkizini’ oluşturmak için kullanılır.

    Tasarımcılar ve mühendisler daha sonra şehir için MX3D Köprüsü gibi uygulanabilir tasarımlar oluşturmak için bu faktörleri derinlemesine inceleyebilir. Bu sensörler ayrıca yapının zaman içindeki ömrünü analiz etmeye ve aşınma ve yıpranmayı tahmin etmeye yardımcı olur. Bu sensör verileri, aynı anda kaç kişinin onu kullandığını ve aynı frekansın ne olduğunu anlamada köprüye yardımcı olacaktır. Bu nedenle bu köprü tam anlamıyla, ‘akıllı’ köprü!

    Autodesk, akıllı köprüye entegre etmek için bir sistem görevi gören yazılım tasarladı. Yazılım, sensörlerden gelen verileri toplar ve dijital bir ikiz model oluşturmaya yardımcı olur. Bu sistemi tasarlamak ve kurmak için Turing’deki FORCE Technologies ve Data-Centric Engineering Program yakın koordinasyon içinde çalıştılar. Bu teknoloji aynı zamanda ilk aşamalarda birkaç test yapmak için de faydalı oldu. Bu analizler, bu köprüyü, nihai tasarım yükü olan 19,5 tonun çok üzerinde dayanabilecek kadar iyi hale getirdi. 

    MX3D Bridge İçin Yapay Zeka

    Kaynak: 31mag.nl

    Ulusal Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü, Turing ile birlikte dijital ikizin ardından MX3D Köprüsü ile ilişkilerine başladı. Toplanan verilerin halkın gizliliğini tehlikeye atmadığından emin olunması için kapsamlı bir etik inceleme birimi oluşturuldu. Turing araştırmacıları ayrıca prototipleme için gelişmiş dijital ikiz modeller geliştirerek övgüye değer bir çalışma yapıyorlar. 

    Kaynak: vraagenaanbod.nl

    Kaynak: ocdn.eu

    Kaynak: cabrerabiesraices.digital

    Kaynak: mx3d.com

    Kaynak: cabrerabiesraices.digital

    Kaynak: dezeen.com

    Amsterdam yerel yönetimi , yetkililerin en son teknolojiyle işbirliği yaparak akıllı şehirler inşa etmek için şehir yöneticileri olarak nasıl hareket edebileceğini kanıtladı . Bu araştırma projesinde mistik bir kentsel müdahale oluşturmak için birinci sınıf tasarımcılar, 3d yazıcılar ve robotlar ile işbirliği yapıldı. 

    Bununla birlikte, orijinal tasarım konseptleri , çeşitli mühendislik kısıtlamaları ve güvenlik endişeleri nedeniyle büyük ölçüde değiştirildi. İnsan müdahalesi olmadan robotlar tarafından inşa edilen köprülerin yalnızca bilim kurguda değil , gerçekte de olabileceği görüldü.

    Tasarımcılar, mühendisler, araştırmacılar ‘dan oluşan bir grup tarafından yapılan bu başyapıt, teknolojik olarak gelişmiş ekipmanları tek seferde harmanlayarak daha yeni işbirlikçi fikirlerin başlangıcını işaret ediyor. 

    En son mimari gelişmeler hakkında daha fazla bilgi için MimariMedya‘ya gelmeye devam edebilir ve site bildirimlerine kayıt olabilirsiniz.

    Ayrıca, günlük güncellemeleri almak için bizi Facebook ve Twitter’da takip edebilirsiniz.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya