Kategoriler: Tasarımlar

Japonya’da Hanazono Anaokulu…

Japonya’daki bir anaokulu çocuklara özgürce oynayabilecekleri ve iç ve dış mekanların geçişken olduğu bir oyun alanı sağlıyor.

Söz konusu arazi, Tokyo’nun 200 km kadar güney batısında olan Miyakojima’da bulunmakta. Miyakojima’nın iklimi subtropik bir iklim. Çevresi mercan kayalıkları ile çevrili ve Ryukyu kireçtaşlarının çıkarılmış olduğu bir ada. Bölge oldukça sıcak ve nemli. Bu yüzden binanın sıcaktan korunması açısından gölgelendirme için kapalı olması gerekirken bir taraftan da havalandırmayı yeteri kadar sağlayacak açıklığının bulunması gerekiyor. Ayrıca bölge zaman zaman tayfunlardan da etkileniyor.

Bu sebepten dolayı bina tasarlanırken tayfunlar ve güneş göz önünde bulundurmuş. Çocukların yaratıcılıklarının desteklemesi için tasarlanmış olan stüdyo ve atölyeler zemin katta bulunuyor. Ayrıca yine aynı katta yemek salonu ile besin eğitimi alınacak alan bulunuyor.

Binanın ikinci katında ise daha özelleşmiş mekanlar var. Bebek bakım odası ile resimli kitaplar bölümü bu katta. Binanın pencereleri oldukça geniş. Böylece rüzgar içeri girip tüm mekanı gezebiliyor.

Yapısal bölümler dışında binada, yerel ahşap ile kırmızı kiremitin kullanılmış olduğu göze çarpıyor. Çocuklar bina içinde bulunan stüdyoda sesli çalışmalara katılıyor ve atölyede farklı şeyler üretiyorlar. Bahçe hem yemek yeme hem de oyun oynama alanı olarak kullanılıyor. Bahçeye Fukugi ve Gajumaru bitkileri dikilmiş.

Çocuklara stüdyoda ve atölyede, anaokulundaki öğretmenler haricinde başka eğitimciler gelerek çalışma yaptırıyor. yuvanın dışından gelen eğitmenlerin verdiği atölye çalışmaları düzenleniyor. Çocukların eğitimine okul yöneticisi, aileler ve yöre halkı birlikte destek oluyorlar.
okul yöneticisi, aileler ve yöre halkı birlikte destek oluyorlar.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yazar:
Alper Kopar

Yakın Zamanda Gönderilenler

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

2 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

1 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

1 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

4 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

4 ay Önce

Peyzaj Onarım Perspektifi İle Şekillenen Kamusal Alan Fikri

Kırsal veya kentsel ekolojinin geçmişi peyzaj onarım yapılacak alanların kullanım biçimini doğrudan etkilemektedir.Onarımla birlikte bambaşka…

7 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.