Artık bildiğiniz üzere akıllı evlerdeki akıllı yazılımlar sayesinde siz evde olmasanız dahi evinizdeki herhangi bir fonksiyonu (örneğin çay demleme , perdeleri kapatma , ısıtma-soğutma kontrol mekanizması vs.) geliştirilen bu akıllı yazılımlar sayesinde kontrol edebilmekteyiz.Buraya kadar herhangi bir yenilik yok dediğinizi duyar gibiyim ama şimdi söyleyeceğim şey ile gerçek bir interaktif deneyim yaşamak söz konusu..
Team-lab tarafından geliştirilen ve TeamlabHanger adı verilen bu interaktif askı sistemleri iç mekan tasarımları için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.
Şimdi tam olarak ne işe yarıyor ve nedir ne değildir sorularının cevaplarını verelim..
Örneğin bir alışveriş için mağazaya gittiğinizde , satış temsilcisinin size yardımcı olmasını (hatta bazıları rahatsız olsa da yardımcı olacak birilerine ihtiyaç duyar) ister.İşte team – lab tarafından geliştirilen bu ürün tam bir satış görevlisi vazifesini yerine getirerek , üstelik sizin için mini bir defile bile sunarak söz konusu ürün için satışta yardımcı oluyor.Geliştirilen sistemin tam olarak karşılığı işte bu..
Daha az çalışan sayısıyla uzun vadede geri dönüşler sağlayabilecek bu sistemin ilk kurulum maliyeti oldukça yüksek olduğu söylense de iç mimarlar ve iç mekan tasarımına ilgi duyanlar için değişik bir alternatif sunmakta.
Artık eskisi gibi sadece ustalar , mimarlar ve teknikerlerle iş birliği yapmayacağız heralde önümüzdeki 15 yıl içerisinde bilişim uzmanları , elektrik – elektronik mühendisleri , makine mühendisleri ve parelel mesleklerden insanlarla da koordineli çalışmalar yürüterek projelerimizi tasarlayacağız gibi görünüyor.
Teknolojinin getirdikleri kadar elbetteki götürdükleri de oluyor.Örneğin belki de bu gibi sistemlerin yaygınlaşmasıyla satış , tasarım , pazarlama konularında sohbet ederek alışveriş yapma dönemi tamamen kapanacak.Ama tabiki bu işin daha çok sosyal ve belki de geri dönüşümsüz bir boyutu oluşuyla sosyologların ilgi alanına girmektedir.
Konu ile ilgili aşağıdaki videolardan da çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz..