Hayata Kazandırılan Yeşil Bahçe

    2 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Kentlerdeki yapılaşmanın potansiyel varlığı ve hızı önüne geçilemeyecek seyirde devam etmektedir.Artan nüfusun etkisi hem konut hem de genel yaşamımızda bir takım sorunları beraberinde getirmektedir. Nüfusa bağlı olarak doğru orantıda artması beklenen istihdam oranı da kentlerin doğal yapısıyla ilişkilendirilebilir. İstihdam oranını doğrudan çalışma alanlarıyla ilişkilendirirsek sanayi ve endüstrinin artışı doğal hayatın da bozulması demektir.Örneğin bir sanayi bölgesinde kurulacak fabrika alanı o bölgenin doğal hayatına zarar verebilir bu da ekolojinin ve döngünün eksik bir parçayla hayata devam etmesi gibidir.

    ABD’nin Detroit şehrinde bulunan Layette Binaları 20.yüzyılın sonuna kadar ayakta kalarak otomobil sektöründe faaliyet gösteren bir merkez konumundaydı.Kötü giden endüstri sonucu bu iş yerinin kapanmasıyla alan faaliyet dışı kalmıştır.2000’li yıllara gelindiğinde ise bu alanın kullanıma açılma fikri sonucu yaklaşık 0.425 dönümlük bir alan bahçe projesi olarak hayata geçirilmiştir. Bu bahçe tasarımındaki asıl amaç boş alanın kullanıma açılarak hayata kazandırılmasıyla sürdürülebilir kaynaklarla bahçeyi yöneterek fonsiyonellik boyutunda elverişi sağlamaktır.Bahçe alanı 35 parsele ayrılmıştır ve her parselde farklı bir bitki yetiştirilmektedir.Bölgenin doğal bitki örtüsüne uyumlu ve mevcutta bulunan bitkiler baz alınarak bitkisel tasarım şekillendirilmiştir.Birçok farklı bitki türünün yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler ve sebze yetiştiriciliği de yapılmaktadır.Kullanıcılar bu bahçede gönüllü olarak çalışmaktadır. Her yaştan kullanıcı için etkinlik alanları ve bitki yetiştiriciliği yapabilecekleri alanlar mevcuttur. Bahçedeki bitki çeşitliliği canlı habitatı için nitelikli yaşam alanları oluşturur.Yağmur suyunun geri dönüşümle bahçede kullanılması sürdürülebirlik desteğini sağlama konusunda çok başarılıdır. Alanda temel olarak her bir öğenin geri dönüşüme kazandırılması amacı güdülmektedir. Bu amaçla daha önce şehirde bulunan kaldırım taşları bahçede tekrar kullanılmış ve alanda bulunan barakalar da paletlerden elde edilmiştir. Odak noktasına vurgu canlı yaşamı geri dönüştürebilir teknoloji ve flora-fauna dengesinin sağlanması olgularıyla yapılmaktadır.

    Rengarenk bir bahçe içinde hem dinlenme hem de tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için onarımla dönüştürülen kamusal alan fikrine örnek bir projedir. Amaçladığı yeşil alan ve sürdürebilir kaynak kullanımı mottosuyla 2022 yılının en iyi bahçesi seçilmiştir.

    Kaynakça: https://www.asla.org/

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya