Hasankeyf’in Kurtarılması İçin Yeni Bir Umut

    9 yıl önce yazıldı. Yazar:

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hasankeyf Davası’nın “Öncelikli Dava” olarak ele alınmasına karar verdi.

    Abone Ol :  

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hasankeyf Davası’nın “Öncelikli Dava” olarak ele alınmasına karar verdi.

    1999 yılında başlatılan ve uzun yıllar devam eden hukuk mücadelesi sonuç vermedi ve iç hukuktaki gelişmeler Hasankeyf’i kurtarmaya yetmedi.

    Süreç içinde yürütülen kampanya ve uluslararası girişimler sonucunda Avrupalı yatırımcıların çekilmesinin sağlanmasına karşın, yerel bankalar ve Çinli finans şirketlerinin mali desteği ile Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nın inşaatına başlandı.

    Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüldü. Hukuk davalarını başından beri takip eden ve AİHM’de açılan davayı yürüten Avukat Murat Cano, 15 Aralık 2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasında,  “Davanın öncelikli dava sayılmasını AİHM’den talep ettim. AİHM de, 19 Kasım 2015 tarihli yazı ile davayı öncelikli dava olarak değerlendirmeye karar verdiğini bildirdi. AİHM, konunun önemi ve ivediliğini dikkate alarak davanın ele alınış sıralarını tespit eder. AİHM’in vereceği karar Hasankeyf’i kurtarabilir” dedi.

    Hasankeyf, farklı zamanlarda farklı uygarlıkların ürettiği 550 arkeolojik yerleşmeyi, ayrı ayrı ve aynı zamanda birbiri ile ilişkili olarak bir bütün halinde barındıran, Türkiye’nin ve Akdeniz Kültür Havzası’nın eşsiz bir kültür değeridir.

    Avukat Murat Cano tarafından yayınlanan basın bildirisinde, “AİHM’in vereceği kararın mahiyeti, hem 19. yüzyılın ortalarından itibaren dünya uygarlığının öncüsü olmaya kalkışan Avrupa Uygarlığı’nın gelişmişlik düzeyini hem de bu uygarlığın gelecek için bir tasarımının bulunup bulunmadığını gösterecektir.” ifadesi kullanıldı.

    Hasankeyf: Bitmeyen Bir Kültürel Miras Mücadelesi

    12 Aralık 2015 Cumartesi günü TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Europa Nostra çağrısıyla, İTÜ Taşkışla’da “Hasankeyfi’i Kurtaralım” başlıklı bir panel gerçekleştirilmişti.

    Kültürel bir varlık olarak Hasankeyf’in kurtarılması için yapılan bilimsel, hukuki ve siyasi mücadelenin anlatıldığı panelde  dünden bugüne Hasankeyf’in kültürel mirası, yapılan kampanyalar, hukuki süreci ve geleceği konuşuldu.

    Vecdi Sayar moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Magma Dergisi’nden Özcan Yüksek, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’ndan Ozan Torun, Avukat Murat Cano konuşmacılar arasındaydı.

    Etiketler:
    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya