Mimarlık fakültelerinden mezun olan kişi ”mimar” ünvanı alır.Ve diploma haricinde hiç bir yerde nereden mezun olduğunuz yazmaz.
Bazı görgüsüzler ofisinin camına dahi yazıyor ancak bunun hiç bir mantığı yok.Mimarlık yapmak için mimar olmaya bile lüzum yoktur kaldı ki..Yani bürokratik engelleri ve bazı teknik meseleleri halleden herhangi biri mimarlık faaliyeti sürdürebilir.
Bkz. bazı inşaat ustalarının en iyi mimardan daha iyi mimar, en iyi mühendisten daha iyi mühendis olduğu efsanesi..
Mimarlığı bir bürokrasi savucı araç olarak görmek diye yeni bir deyimi de geçenlerde mimarimedya’da yine ben kullanmıştım.Meslek gerçekten enteresan enstantanelere gebe gençler..Hadi..Yazıyı okuyup dağılın!
İleti Gövdesi:
merhaba tercih dönemi geldi ve ben size sunu sormak istiyorum mimar olduğunuz da mezun oldunuz ünv. adı önemli mi
Yanıtımız..
Merhabalar..
Tercih döneminde başarılar diler , ilgin için teşekkür ederim öncelikle.
Mimarlık eğitimi nerede alırsan al işin tamamının sende bittiği bir okuldur.Yani hocalarından, eğitim gördüğün binanın güzelliğinden , eğitim gördüğün okulun adından, sınıf arkadaşlarından bağımsız bir olgudur.Yani mezun olduğunda artık mimarlık yapabilirsin değil, artık mimarlığı öğrenebilirsin vizesi alıyorsun.Bu vizeyi hangi okuldan aldığının bir önemi var mı?.
Yani şöyle düşün, varsayalım uluslararası bir seyahat ihtiyacın doğdu.Bu ihtiyacı gidermek için gideceğin ülke de vize istiyor.Vize işlemlerini tamamlamak için hangi vize başvuru merkezinden vize aldığın sence bir önem arzetmektemidir?.
Yani konsolosluğa ”falanca vize merkezinden başvurdum” diyerek hava atamazsınız.İşte piyasa da böyle.Falanca mimarlık okulundan mezun oldum deyip te iş başvurularınızda öne geçeceğinizi düşünmeyin.
Veya devlet memurluğunda benim okulum falanca sıralamayla öğrenci alıyor bu yüzden kpss’yi boşverin ve beni kadroya alın diyemezsin..
Bir örnek daha verecek olursam, bir iş görüşmesinde (kendi ofisinizdesiniz diyelim) ben falanca okuldan mezun oldum vay efendim bu projeyi yalnızca ben çizerim falan da diyemezsiniz.
E peki söyleyin bakalım..
Sizce üniversitenin adının bir önemi var mı?..
Hava atmak haricinde..(Ne havası varsa artık!)