Peyzaj mimarlığında tasarımın başlangıç noktası alanın analiziyle başlar. Genel olarak peyzaj onarım ile şekillendirilen tasarımlarda bu madde oldukça önemlidir. Çünkü tasarımın her sürecinde alanı tanımak başarılı bir projenin ortaya çıkışında anahtardır. Bu ölçekte doğal bitki örtüsü, topoğrafik yapı, toprak çeşidi gibi özellikler göz önünde bulundurulması gereken maddelerdir.
Peyzaj onarımından önce bir tarla olan Oudolf İngiltere’de bulunan büyük ölçekli bir alana yayılış gösteren bahçe konumundadır. Bu tarla üzerindeki peyzaj tasarımında amaç sosyal ve estetik bir alan oluşturma çabası ile bitkisel tasarımı buluşturmaktır. Sanatsal bir portreye bakıyormuş hissi veren tasarımda her açıdan manzaraya erişim vardır. Bu manzaraları her yönden farklı bir tasarım karşılamaktadır. Alanın geleneksel yapısını günümüze uyarlayarak şekillendiren Peyzaj Mimarı bu etkiyi bitkisel tasarımın harmonik ve ezgisel yönüyle kullanıcılara sunmuştur. Alanın eğim ve kot farklarına sahip olması tasarımda sirkülasyonun daha kıvrımlı ve informal çizgilerle ilerlemesinin yolunu açmıştır. Farklı çizgilerin sirkülasyonu canlı kılması bu şekilde olağandır.
Bu alanda odak, bitkilerin çeşitliliği ve çiçek renkleriyle sağlanmıştır. Bu tasarımı destekleyecek program elemanı olarak su öğesi ve plastik öğelerden yararlanılmıştır. Bu öğeler alanın estetik yönünü güçlendirerek geçmişin izlerinin geleceğe taşınmasında köprü görevi görmektedir.
Bitkisel tasarımda doğal bitki örtüsüne tamamen sadık kalınarak yeşil dokuyu en iyi yansıtacak bitki çeşitleri seçilmiştir. Su öğesinin etrafında konumlandırılan su bitkileri ve çalılar ekolojik boyutta canlılara da habitat oluşturmaktadır.Bitkilerin çiçek renklerinin göz alıcı derecede dikkat çekmesiyle bitkisel tasarımda çeşitlilik sağlanmıştır. Sonbahar renklenmesinin de önemsenmesiyle tasarım her mevsim farklı işlevsel özelliğe sahiptir. Yoğun yeşil dokunun hakim olduğu alan farklı strüktür yapıların eşlik etmesiyle de kullanıcılara rekreasyonel faaliyet alanı niteliği yaşatmaktadır.
Alanın estetik yönüyle bu denli güçlü bir tasarım sunması ve fonksiyonel olarak kullanıcılara hitap etmesi, yeşil dokunun hem tasarımda hem de ekolojik boyutta ele alınmasıyla farklı birçok olgu ortaya çıkmıştır. Pozitif yönelimde bu alan manzara keşfi ve bitkilerin gözlemlenebilmesi konusunda kullanıcılara ayrı bir deneyim kazandırmaktadır.
Kaynakça:https://www-houseandgarden-co-uk.translate.goog/gallery/piet-oudolfs-garden-at-hauser-wirth-somerset?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc