Piyasada pek çok müteahhit firma işin resmiyete dökülmesini fiyat anlamında daha uçuk çıkma ihtimali olan , mimarlık ofisleri ve mimari görselleştirme ajanslarına yaptırmaktansa freelance 3d uzmanlarını tercih ediyorlar.Böylelikle iş yükü ve ekstra hizmetleri bedava diretme şanslarına da sahip olabiliyorlar.
Piyasanın en acımasız yönü yapılan işin hakettiği değerden çok uzakta ve freelanceciden istenilen şeylerin neredeyse sınırının olmamasıdır.
Alanında başarılı bir freelance 3d mimari görselleştirme uzmanı yapacağı işten daha çok yaptıklarının kendine ileride neler kazandırabileceğine odaklanır.Dikkat ettiyseniz büyük mimarlık ofisleri ve ün yapmış pek çok mimar hemen her proje işine girmezler belirli bir doygunluğa ulaştıktan sonra..Bu doygunluktan kastettiğim şeyin önce itibar sonra para olduğunu zaten açıklamama gerek yok.İşte bu yüzden tanınmış İnşaat geliştiricilerine iş yapan freelance uzmanları bu firmalara yaptıkları işlerden elde ettikleri çevre ve maddi kazanımlarla kendi ajanslarını dahi kurmaktadır.Nitekim böyle yapan pek çok arkadaşım var.
Neyse işin siyaset boyutundan ziyade birazda kapital anlamda değerlendirelim o halde..
Mimari animasyonların fiyatlandırmasında tıpkı televizyon reklamları gibi saniye başına para ödendiği bir gerçek.Çünkü belki 3 dakikalık bir mimari animasyon için 3 gün uğraşılabilmekte.Piyasa ülkemizin heryerinde bir çok şeyde olduğu gibi değişkenlik gösterse de saniye başına freelance 3d görselleştirme uzmanlarının istediği mimari animasyon çalışması bedeli yaklaşık olarak 25 dolar ile 50 dolar arasında değişmektedir.Tabi bir zamanlar benim gibi henüz üniversite yıllarında boş vakitlerinde kendi harçlıklarını çıkarmak isteyen 3d freelancecilerin de saniye başına 15 dolara işler yaptığı gerçeği göz ardı edilemez..
Gelelim render konusuna..
Renderlar 3d freelance uzmanlarınca genelde üç türlü fiyatlandırılmaktadır ülkemizde.
İlk fiyatlandırma yöntemi yapılan işlerin metrekare büyüklüğüne göredir.Genelde aşağı yukarı metrekare başı render ve modelleme fiyatı freelance uzmanlarınca ülkemizde 20tl ile 100tl arasında değişmektedir.
İkinci fiyatlandırma yöntemi olarak işverene sunulan görsellerin pixel değerlerine göre değer biçme yöntemidir.Bu konuda fiyatlandırma yapan herhangi bir arkadaşım yok bende hiç bu yöntemle çalışmadım bu yüzden fiyatlar nasıl bilemiyorum..
Son olarak eskilerin ”kabala” dediği fiyatlandırma yöntemi tercih edilmektedir.Bu yöntemde fiyatlar belirlenirken daha önce yapılan işleri sunan freelance 3d uzmanı ile daha önce bir başkasına yaptırdığı 3d işleri öne süren iki insanın tartışmaları ve muhtemelen anlaşamamaları söz konusudur.
Sizlerde yaptığınız freelance işlerinizde nasıl bir fiyatlandırma yöntemi izliyorsanız aşağıda yorum kısmından iletebilirsiniz.Böylelikle piyasadan ne kadar yukarıda veya ne kadar aşağıda olduğunuzu tespit edebiliriz hep beraber.
valla ben render işi için eskiden proje başı sabit bir bedel alıyordum.Örneğin metrekare başı 10tl gibi bir rakama büyük çapta bile işler yapmıştım..yanlız freelanceci olmak kolay değil bu ülkede..çünkü insanı sömüyorurlar hatta parasını alamayan arkadaşlarım bile oldu diyebilirim.. yine öneriler bence gayet başarılı..
Freelance olarak çalışanların sömürüldüğü bir gerçek. Hatta malatya’da daha da fazlası var diyebilirim. 3 dakikalık bir mimari animasyona 1000tl teklif ettiklerinde işi almadım. Yazınızda da belirttiğiniz gibi her şeyi bedavaya getirme isteği çok fazla ve isteklerinin sınırı yok. “hele bi çiz de bakalım” diyorlar sürekli.. 350tl’ye miamari projelerin 3d max ortamında yapıldığı bir ortamdayım malesef ve proje sahiplerinin istedikleri render sayısının da sınırı yok. 2 ay süren projeler biliyorum ki sürekli değişiklik yapılıyor ve her türlü renk kombinasyonlarını isteyebiliyorlar. Piksel bazında değerlendirmeye gelirsek; buradakiler foto gerçekçi renderi 500tl’ye yaptırma niyetindeler. Yaptığımız projelerden alamadığımız paralar da cabası. Bu işi yapan yerlede maaşla çalışmaya başlasan iki aydan sonra maaş vermiyolar. O iki ayı da geç veriyorlar. Başka şehirlerde de böyle mi acaba bu durum? (kısacası bu şehir beni bu konuda çok yıprattı)
malesef durum ülkemizde böyle freelanceciler adına..Yurtdışında peşin çalıştıklarını duymuştum bu konuda.hak edilen paranın çok çok altında bir bedelle yapılan işler ”aylık belli bir yekun” hedefi için bir çok freelanceci arkadaşın yaptığı şey.oysaki herkes belirli bir fiyatın altına inmese ve herkes peşin çalışsa hiç bir işveren bu durumdan kaçamaz.bence bu noktada freelanceci arkadaşların da suçu var..
evet kesinlikle bu işi yapanların da suçu büyük. yaşadığım şehirde bu işi yapan insan sayılı ve liseli bir arkadaş 150tl’ye iç mekan projesi yapıyor. Piyasayı öldürüyor malesef.
Arkadaşlar yapmayın etmeyin, eğer sömürülüyorsak sömürülüyorsanız bu sizin bizim hatamız, biz keyfe keder iş yapmıyoruz bu adamlar bu işleri yaptırmaya mecburlar, sen yapmazsan ben yapmazsam ucuza mecbur birisine gidecek ve hakkı neyse o rakamdan yaptıracak… Dediğiniz gibi insanlar neredeyse bedavaya iş yapmaya çalışıyorlar, sürümden kazanırım zihniyetiyle köle gibi çalışmayı tercih ediyorlar aslında şu bir gerçek, ucuz etin suyu yavan olur.
tebrikler.. güzel tesbitler.
İşsizliğin %20’leri geçtiği ve gençlerin sırf cep harçlığına 3D öğrenmeye fırsat gördüğü işler hep olacaktır.
Fark tasarım ve malzeme bilgisinde ortaya çıkıyor. Bunu hedefleyen zaten gideceği adresi biliyor.
Ben mağaza iç mimari işleri için ortalama 5000tl 2D+3D çizim ve 5000tl de işin takibi için istiyorum. Her 3-4 işte bir para ödemeyen sahtekar da cabası.
Artık müşterilere ödediği avans kadar iş teslim ediyorum. Peşinat olmayan işle ilgilenmiyorum.
Not: il ankara
Adana’da görselleştirme işi tamamen fiyasko, şöyle ki piyasayı kıranlar %99 öğrencilerdir, bu da işin bir öğrenci işi olmasından öteye geçememesine neden oluyor, çok yazık, böyle ciddi bir sektör öğrenci işi muamelesi görüyor. ne kadar profesyonelim diyip portfolyonuzu gösterseniz de “bunu 300TL ye çiziyolar” cümlesini duyuyorsunuz her seferinde. bu iş için 300TL’ye kalem oynatmam ben diyemiyorsunuz mecbur geri çekilip meydanı bu açlara bırakıyorsunuz. sonra da malum işlerin yapıldığı şantiyenin tabelasındaki render(!)a mı gülsem halimize mi ağlasam diye şaşırıp kalıyorsunuz. formül basit aslında “PROFESYONEL İŞ BEKLİYORSAN PROFESYONEL GİBİ DAVRAN VE KARŞINDAKİNİN YAPTIĞI İŞE SAYGI GÖSTER”. ey işverenler sonra da kataloglarınızda tabelanda bu görselleri müşterilerinize sunarak daire satarken kimsenin ahını almamış hakkında girmemiş olursunuz.
Sizi anlıyorum ve inanın bir o kadar da hak veriyorum ama üslup konusunda biraz daha yumuşak olabilirdiniz belki..
Aman yarabbi, okudukca içim cız etti. Böyle eziyetli işler için birim, tl değil bin tl dir herşeyden önce. Ben işlerimi sizin bahsettiğiniz rakamların onlarca katına yapıyorum, müşterinin uygulanabilirlik endişesi olduğunda anahtar teslim teklif ediyorum, ayrıca kendime iş çıkarmış oluyorum. Belki ayda bir iş oluyor ama, 300tl ye 100 tane iş yapacağıma(nasıl yapacaksam?) 30.000 tl ye 1 iş yapıp, teklif verdiğim işlerin çoğunu ucuzculara kaptırmayı yeğlerim. Böylece zaman ilerledikçe yanlış müşterilerle ilişkiler de kendiliğinden iptal oluyor. Mesela komik(bana göre ahlaksız) rakamlar teklif eden müteaahhitler hiç uğramamaya başlıyor, parasını 2. plana atıp doğru iş isteyenler süreklileşmeye başlıyor. Birkaç ay önce de….
…Birkaç ay önce de bir müteahhit götürdü getirdi bir büronun iç mimarisi için bir süre, 20 teklif etmiştim, 8 e kadar yapan var diyordu. Ben de git yaptır dedim. En son ben 18 e kadar düştüm, o da 14 den fazla vermem dedi. Sağlık olsun dedim, adam da düşük fiyatın cazibesiyle gitti ucuza yaptırdı. Şimdi bin pişmanım sana yaptırmadığıma diyor. Yani fiyat yüzünden bu işi alamadıysam bile, adamın bir sonraki işini bağlamış oldum. Arkadaşlar, lütfen iş almanın veya sürekli olmanın yolunu fiyat kırmakdan geçiyor sanmayın, işin hakkı neyse o, niye insanlara kölelik edelim. Bugün günübirlik stand da bekleseniz tanıtım amaçlı, 300 tl alırsınız. Bu arada konuyu açan arkadaşımın sorusuna gelirsek; bugüne kadar hiçbir işimi m2 bazlı veya başka bir sisteme göre fiyatlandırmadım. İşin zorluk derecesine göre kabala fiyat verdim hep.Hiç problem de yaşamadım, en doğrusu bu. Her mekanın şekli şemaline göre, hatta işverenin vizyonuna göre çektiğimiz eziyet tavan yapabiliyor. Öyleyse işine ve adamına göre fiyat!!!
m2 BAŞINA FİYAT VERMEK EN MANTIKLISI DURUYOR. BU İŞE YENİ YENİ GİRİYORUM. TABİ ÖNCE ÖĞRENMEK EN İYİSİ. BU ARADA SİTENİZDE ÇOK HOŞ.
Merhabalar Arkadaşlar,
5 katlı sadece planları olan bir projenin sadece bir cephesinin hem tasarımını (Osmanlı stilinde) hem de renderını alacağım (alt kat dükkan, 1. kat teraslı cafe, en üst 3 kat da apartman dairesi).Cephe metrekaresi yaklaşık 250 metrekare. Hem render hem tasarım için ne kadar almak uygun olur?
Merhaba, izmirden yazıyorum.Mimari görsellestirmeden çok ambalaj sektörüne renderler alıyorum.Maalesef heryerde oldugu gibi ucuzcular izmir’i de kasıp kavuruyor. Yaklasık 2 senedir yurtdışı baglantılar kurmaya ve isler almaya basladım.emeginiz karsılığını daha iyi alıyorsunuz.yaklasık 8 senedir bu isle ilgileniyorm bugune kadar 2 defa yaptğım isin karsılığını alamadım…bosa kürek cektim yani…artık anlastığımız fiyatın yarısın pesin alıyor ise öyle basliyorum. fiyatlandırmam 3 kategoride oluyor;1. kategori en düsük ayarlar ile modelin yapısını detaylarını incelemeye imkan veren ayar.materyal ve ısık çok düsük seviyede,2. kategori; modele materyal atanmıs fakat sample degerler orta kalite, 3. kategori yüksek kalite setuplar ile alınan renderlerden oluşuyor. Tüm bunlardan önce müşterilerimle toplantılarımda, hazırladığım portfolyomu sunuyor, ve bu 3 kategori ile hazırlanmış render örneklerini sunum yaparak, sonuçta hangi kalitede bir çıktıya sahip olacaklarını,ödeyecekleri paranın karsılığı hangi kalitede olacak, önceden sunma sansım oluyor.Tabii mimari çalışmalarda bu sitem nasıl yürür bilmiyorum ama fikir vermesi için yazdım sadece..iyi haftalar dilerim.
Hayli yanlış yorumlar görüyorum burada ben.
1. Metrekare fiyatına göre görselleştirme nasıl bir fiyat anlamadım açıkçası, o halde ben sizden 10 tane fotoğraf kalitesinde mobilya isterim, metrekare fiyatına göre neredeyse bedavaya gelir, ve 1 ay ömrünüzden ömür gider.
2. öğrenciler yapsın, açıkçası beni hiç bir etkileyen kısmı yok, burada önemli olan müşteri profili, diyorsunuz ki 350 liraya 2 ay uzuyor. Uzatmayacaksın.
3. Ben kendim mimarım, ve 3d bir iş geldiğinde, soruyorum, nasıl bir kalite istiyorsunuz, ve ne kadar sürede istiyorsunuz. Adam derse ki fotoğraf gibi olsun 2 gün veriyorum, o zaman saçmalamayın diyorum, bunu realistik bi seviyeye getiriyoruz, daha sonra diyorum ki, benim 1 hafta çalışma sürem demek bu istediğiniz şey, bu da şu an atıyorum 1000 tl eder. Eğer 1 hafta üzerine revizyon isterseniz, tekrar oturur konuşuruz, %30 peşinat istiyorum, en son da ben size üzerinde “izinsiz kullanılamaz” yazan düşük çözünürlüklü hallerini gösteririm, parasını verirsiniz, ürünü atarım.
Bir çok aa olur mu, ama ben paramı almadım falan diyen çıkıyor, çıkacak, karaktersiz insan o kadar çok ki. Ama ürünü gönderip paramı alamayacağıma, ürünü vermiyor, sağda solda adamın adını yazıp karalıyorum. Umrumda mı? Alakası bile yok.
4. Diğer fiyatlandırma olarak, adam derse ki sadece bir evde bir duvarın olmasını istiyorum, orada da 2 tane tablo olsun, inanılmaz kaliteli bile yapsam ben bunu birkaç saatimi alacaktır sadece, ya da diyebilir ki, kocaman bir şehir silüeti istiyorum, hiç detay yok, bu da birkaç saatimi alır. Yani benim için fiyat biçmek için tek kriter, istenilen kalite, başkasının yapıp yapamayacağı, ve benim ne kadar vaktimi alacağıdır. O yüzden diyorum ya, öğrenciler isterse bedavaya herkese yapsın, bu profosyonelliğe isteseler de ulaşamayacaklar, o yüzden benim kafam rahat, kalitesiz iş arayan adam, zaten bana gelmeyecek.
Sizin de aynı tutumu takınmanız dileğiyle.