Fransa , Paris’teki Mansard Çatılar İçin UNESCO’ya Başvurdu

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Fransa, Paris’in tarihi, orijinal çatılarının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü‘nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için resmen başvuruda bulundu.

    Fransa’nın başvurusunun, UNESCO‘nun ilgili komitesi tarafından gelecek toplantıda ele alınması bekleniyor.

    Barok Dönemi’nin ünlü mimarlarından François Mansard (1589-1666) tarafından planlanan çatılar, “Mansard Çatıları” ya da “Fransız Çatıları” olarak biliniyor. Mimarlar, daha sonra bu çatıların değişik versiyonlarını oluşturmuştu.

    Peki Mansard Çatı Nedir?

    Mansard, mimarlık tanımıyla; her yüzünde, değişik eğimli iki dam yüzeyi olan çatıdır. Mansard, bu tür çatıların içine yerleştirilmiş kat ve bu tür katlarda çatıdan dışarı çıkıntı yapan pencere için de kullanılır.

    Mansart çatı için “Tepesi az meyilli eteği daha dik çatı” ve “sagrılı çatı; dam bacası” da denilebilir.

    Mansart çatı, beşik ya da kırma çatının iki ayrı eğimde uygulanmasıdır. Konutlarda, çiftliklerin saman ve malzeme depolarında, çatıda kullanım için yer açılması durumlarında kullanılmaktadır.

    Mansard – Mansart çatı

    Mansard çatının bir diğer ismi de, Fransız çatıdır. Dört yüzeyli ve eklemli, gambrel tipi bir çatıdır. En karakteristik özelliği, çatıda iki farklı eğim uygulanmış olmasıdır.

    İlk eğim, genelde, bir insanın zorlanmadan yürüyebileceği kadar düşüktür. Ancak, ikinci eğim, diğerine göre oldukça fazladır. Birinci eğim yüzeyleri, çatıda en yaygın şekilde zarf çatı benzeri bir şekilde birleşir. Ancak daha farklı olanlar da vardır.

    Mansard – Mansart çatı

    Bazı mansard çatıların üst kısımları, bir teras gibi, kullanılabilir bir alandır aynı zamanda, ancak bu bütün mansard çatılar için geçerli değildir. Bu çatı, François Mansart tarafından, 16. yüzyılda ilk kez tatbik edilmiştir. François Mansart, Barok yapı anlayışının ürünlerini ortaya konduğu dönemin tasarımcılarındandır. Ancak, bu tarzın asıl şöhret kazandığı dönem, 3. Napolyon dönemidir.

     

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya