Eskiden Yeniye Dönüş

    5 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Peyzaj tasarımlarında uygulanan belirli kriterler dışında en önemli faktör dinamizmdir. Bir tasarımın aktif ve dinamik olması çok önemlidir. Bu kullanıcıları ve tasarımı canlı tutmak amacıyla yapılan akıl oyunu gibidir. Aktif kullanılmayan bir tasarım hem mekân açısından hem de maliyet açısından büyük bir kayıptır. Kentlerde yapılan peyzaj tasarımlarında göze çarpan nitelik ekolojik etkiyi zirveye taşımaktır. Kırsaldan uzak, yeşil alanlardan yoksun ve betonlaşmaya gayet elverişli olan, hava ve gürültü kirliliği dolayısıyla hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz etkileyen faktörleri içinde barındıran kentlerde yaşayan insanlar dinamikliği ve enerjiyi yakalayabilecekleri alanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu konuda önümüze ekolojik boyutu yüksek aynı zamanda sürdürülebilirlik özelliği taşıyan kent parkları çıkmaktadır.

    Eskiden bir sulak alan olan sonrasında kentleşme dolayısıyla dolan alanı tekrar ekolojik boyuta ulaştırmaya çalışan mimarlar tarafından tasarlanıp hayata geçirilen Tanner Springs Park ABD’de bulunan suyu kullanma özelliğinden dolayı dikkat çeken bir parktır. Bu park bugün eski göl yüzeyinden yaklaşık 20 m yukarıda bulunmaktadır. Hem sanatsal ve otantik bir yapıya sahiptir hem de eskiyi dönüştürme boyutuyla gelenekseldir. Parkta suyun kullanımına ve geri dönüştürülmesine ayrıca önem verilmiştir. Yağmur sularını toplayan bir gölet vardır. Bu göletin yanında eski demiryolu raylarını kullanarak oluşturulan bir duvar bulunur. Bu duvara “Sanat Duvarı” denmektedir. Tamamı demiryolu rayından oluşmuş aralarında Portland camı içine yerleştirilmiş böcek çeşitleri sergilenmektedir. Buradaki amaç eski yapıya sadık kalarak içine sanatı da katıp sanatın estetik yönünü ele almaktır. Bu duvar 60 m uzunluğundadır ve 368 raydan oluşmaktadır hareketli yapısı su dalgasına benzemektedir.

    Parkta bulunan akslar akıcı bir etki oluşturmaktadır. Geniş yeşil alanlar ve parkın içinde bulunan yeşil basamaklar kullanıcılara dinlenme, oyun oynama, sosyalleşme gibi fırsatlar sunmaktadır. Parkın ekolojik boyutu yüksek olduğundan flora ve fauna etkisi çevreyi olumlu yönde etkilemektedir. Doğal bitki örtüsüne sadık kalınmış bölgenin iklim şartlarına uygun bitkiler seçilerek bitkisel tasarım tamamlanmıştır. Tanner Springs Park tamamen doğal ve ekolojik etkiye sahip dinamik bir parktır.

    Kaynakça: https://www.urbangreenbluegrids.com/projects/tanner-springs-park-portland-oregon-us/

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya