Her kentin kendine ait bir doğal yapısı, endüstri ve sanayi alanları, farklı jeolojik özellikleri ve kendine özgü yeşil dokusu vardır. Bu seçenekleri sınırlandırmadan her kent için birçok farklı özellik sıralanabilir. Kent yoğunluğunun en önemli nedeni iş gücünün fazla olmasından dolayı sanayi ve endüstri alanlarının kentlerde artış göstermesidir. İşlevini yitiren endüstri alanlarını sürdürebilirlik kavramıyla dönüşüme açarak hayata geçirmek, son zamanlarda kentlerde uygulanan başarılı projelerdendir. Yapılan tasarımlarda endüstriyel mirası korumak öncelikli temel amaçtır. Bunun yanında sürdürülebilir kaynakların kullanımı ve doğal ekolojik yapıya baskı ve müdahale edilmeden bir peyzaj onarımının yapılması esas alınmaktadır.
80 yıllık bir su tesisinin işlevini yitirdikten sonra endüstriyel mirası korumak adına yapılan bu tasarımı Çin’de bulunan “Changchug Culture Of Water Ecology Park (Changchun Su Kültürü Ekoloji Parkı)” ı kapsamaktadır. Bu park hem estetik hem de işlevsel yönden insanlara birçok açıdan ilişki kurabilecekleri alanlar sunan bir dönüşüm projesidir. Kent yaşamına hareket katmak amacıyla birçok sanatsal faaliyetin yürütüldüğü alanda her yaştan kullanıcı için farklı aktivite alanları yaratılmıştır. Tasarımdaki odak noktası insan ve doğa ilişkisidir. İnsanların doğayı burada keşfederek içlerine sindirmeleri, benimsemeleri amaçlanarak flora ve fauna etkisini bozmadan doğal yapıya saygı duyarak bitkisel tasarıma gidilmiş, bu nedenle öncelikle istilacı türler alandan uzaklaştırılmış, bitkisel tasarımda alanın ve kentin doğal dokusuna uyumlu bitkiler seçilmiştir. Doğa döngüsünü baz alarak bitkilerin artığı tekrar doğaya döndürülerek toprağa besin sağlanmış, yağmur suyunu sulamada kullanılacak şekilde çalışmalar yapılarak sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm desteklemiştir.
Park aynı zamanda kentin kimliği açısından da çok önemlidir. 300.000 metrekare alanı kapsayan parkta farklı manzaraları keşfetmek adına kullanıcılara sunulan farklı yapılar ve sirkülasyon alanları bulunmaktadır. Bu yapılar restore edilerek alana kazandırılmıştır. Parkın kullanıcılara sunduğu en güzel özelliği farklı yapıda ve çeşitte bitkilerin oluşturduğu habitatları her mevsim gözlemlemenin mümkün olmasıdır.
Endüstriyel alanları kent mirasımıza kazandırmanın en güzel örneklerinden olan bu park aynı zamanda peyzaj onarımının ve sürdürülebilirliğin hayata geçişinde ayna görevi görmektedir.
Kaynak: https://www.credaward.com/en/project/changchun-culture-of-water-ecology-park/