Dünya genelinde artan nüfus yoğunluğu ve kent içi gürültü kirliliği kentlerde yaşayan insanları rekreasyonel alan kullanımına itmektedir. Artan nüfusla birlikte yapı alanlarındaki artış doğru orantıda ivme kazanmaktadır. Yapılardaki artış kentlerdeki yeşil alanların varlığını daraltırken insanların dinlenebileceği alanları da sınırlanmaktadır. Bu kentsel problemler insanların pozitif enerji depolayabileceği alanlara ihtiyaç duymalarına neden olmaktadır.
İstanbul hem nüfus hem de yapılaşma bakımında çok hızlı artış gösteren bir kent yapısına sahiptir.Bu yönüyle rekreasyonel alanlara en çok ihtiyaç duyan kent kapsamındadır. İstabul’un Üsküdar ilçesinde bulunan manzara yönü ve yeşil alan açısından çok güçlü olan Nakkaştepe bu bağlamda rekreasyonel alan olarak konumlandırılan bir bahçedir. Doksan bin metrekarelik alana yayılan bu bahçenin peyzaj tasarımında en dikkat çeken şey doğal alanları baz alarak tasarımın şekillenmiş olmasıdır. Nakkaştepe Millet Bahçesi’ne girişte önce yeşil doku ve bitkisel tasarımda kullanılan renk uyumları dikkatleri çekmektedir. Kullanıcılar için parsel olarak ayrılan oturma ve dinlenme alanları mevcuttur.Sirkülasyon alanın tamamına hakimdir. Alanda yaygın olan uzun boylu ağaçlar hem gölge hem de perdeleme görevi görmektedir.Manzara açısının her yönüyle tasarımda hissedilmesi güçlü bir peyzaj tasarımının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Su öğesinin çok baskın olarak kullanıldığı bahçede doğal bir gölet ve yapay bir şelale tasarlanarak bu öğenin vurguladığı dinginlik ve pozitifliği yakalamak amaçlanmıştır. Gölet üzerinde farklı su bitkilerini görmek mümkündür.Yapay şelale olarak konumlandırılan alanda kot farkından yararlanarak taraça görünümüne benzer yapılar oluşturulmuştur. Bu yapılardaki hareketlilik bitki seçimlerindeki renklerle desteklenmiştir. Su öğesinin bulunduğu alana bakıldığında dinamik ve canlı bir peyzaj tasarımına rastlanmaktadır.Alandaki ekolojik çeşitlilik flora fauna dengesine destekte bulunmaktadır. Bitkisel tasarımda alanın doğal bitki örtüsünden yararlanarak doku ve renk olgularına vurgu yapılarak bitki seçimine gidilmesi estetik temayı yüceltmektedir.Etkin bir yeşil dokunun varlığıyla çeşitli ağaçlar,çalılar,mevsimlik bitkiler,yer örtücü ve sarılıcı bitkilerin kullanıldığı tasarım çok başarılıdır.
Ekolojik çeşitliliğin ve doğal yaşamın desteklenmesiyle yeşil tema bütünüyle tasarlanan bu bahçe gelecek için hem öğretici hem de koleksiyon niteliğindedir.
Kaynakça:https://www.milletbahceleri.gov.tr/bahce/istanbul-skdar-nakkatepe-millet-bahesi/fonksiyonlar