Kategoriler: Tasarımlar

Egzotik, Estetik ve Yenilikçi Bir Bahçe Tasarımı

Kentsel ekosistemlerde çevresel faktörleri en çok etkileyen olgu bitkilerdir. Bitkiler canlıların ve tüm ekosistemin ayakta kalabilmesi için gerekli olan görevi yerine getirmektedir. Kentsel ekosistemde nüfusa bağlı olarak yeşil alanların azalması ve yerini yapısal elemanlara bırakması insanların psikolojik açıdan yeşile ihtiyaç duymasını da orantılı bir şekilde artırmaktadır. Büyük ölçekli kent parkları, botanik bahçeler, parklar veya özel bahçeler bu eksikliğin giderilmesinde rol oynamaktadır. Yeşil alanlar ve bitkiler havayı temizleyerek gürültü kirliliğini de önlemektedir. Bunun yanında bitkileri tasarımda doğru kullanmak o tasarımın dışa dönük ve sürdürülebilir bir hale gelmesini sağlamaktadır. Diğer önemli noktalar ise “renkler, form, doku ve çeşitlilik” tir.

Özel bahçeler insanların kendi zevklerine göre tasarlanır ve kişisel rekreasyonel alanlarıdır. Bu doğrultuda bahçe tasarlanmadan önce kişilerin beklentilerini belirlemek ve ilerlemek çok önemlidir. Her tasarımın kendine özgü bir Feng Shui’si olmalıdır. Çin’e ait bir yaşam felsefesi olan bu görüşe göre de her mekân kendi özgünlüğünü savunmalı ve bu özgünlük tüm canlı yaşamanı da kapsamalıdır. Dillon Garden Helen Dillon tarafından tasarlanmış bir özel bahçedir. Bitkisel tasarımda ilk göze çarpan renklerin kullanım biçimi ve birbiriyle uyumudur. Ekolojik dengeye yapay bir müdahale olmadan tasarlanan bahçe çalılar, mevsimlik bitkiler, sarmaşıklar, palmiyeler ve tıbbi aromatik bitkileri kapsamaktadır. Çeşitlilik bazında oldukça zengindir. En önemli detay bahçenin her mevsim renkli görünmesini sağlayacak bitkilerin ve çiçek renklerinin seçilmiş olmasıdır. Bitkisel tasarım farklı bitki kapları ve bazı heykellerle desteklenmiştir. Sıcak ve soğuk renklerin bir arada kullanılması zıtlık oluştursa da estetik yönüyle güçlüdür. Renklerde aynı zamanda ton sür tonlara rastlanmaktadır. Yaprak rengi veya biçimiyle dikkat çeken bitkiler bahçenin odak noktalarına yerleştirilmiştir.

Bu bahçe mental ve fiziksel olarak insanların üzerinde pozitif etki bırakan bu nedenle de çokça ziyaretçi alan bir bahçedir. Geleceğe dönük yenilikçi yaklaşımının yanı sıra, farklı seçimleri ve çeşitliliğiyle estetik yönünü dışa yansıtan başarılı bir peyzaj tasarımıdır.

Kaynakça: https://www.gardenista.com/posts/home-helen-dillon-irelands-famous-gardener/

Özlem Altay

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Mezunu. AutoCAD,Sketch Up,Lumion,ArcGIS,SPSS,3D Max . Ayrıca resim ve fotoğrafçılıkla ilgileniyor.

Yazar:
Özlem Altay
Etiketler: bahçe tasarımı

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

1 ay Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.