Dünya Çevre Günü’nde Ekoyapı Dergisi’nin ev sahipliğinde ve VitrA ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan, “Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı”nda sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarımın dünyaca ünlü yıldızları ağırlanacak.
Konferansta Studio Libeskind Başkanı Mimar Yama Karim “Ortak Şehir: Mimari ve Sosyal Alanlar” başlıklı sunumuyla sürdürülebilir kentsel tasarım pratiklerini aktarırken, RIBA ödüllü Mimar Stefan Behnish mimari tasarımın gelişimini belirleyen yönler ve kriterlere, dünyaca ünlü Ekolojist Gary Grant ise yeşil çatılar ve yaşayan duvarlar ile ilgili güncel uygulamalarına odaklanacak.
Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonelleri tüm dünyada Çevre Günü olarak kutlanan 5 Haziran 2015 tarihinde, sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarımı konuşmak üzere “Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı”nda bir araya geliyor. Ekoyapı Dergisi tarafından VitrA ana sponsorluğunda düzenlenen ve ‘yeşil binalar konusunda farkındalığı artırmak’ hedefiyle yola çıkan etkinlik, İstanbul Lazzoni Hotel’de gerçekleşecek. Dörken Sistem, Trakya Cam, Forbo Flooring ve Nurus’un “Platin Sponsor” olarak yer alacağı etkinliğe, Kilsan “Altın Sponsor” olarak, AKG Gazbeton, Sapa Group ve EAE Aydınlatma firmaları ise “GümüşSponsor” olarak destek veriyor.
Mimar Yama Karim: “Ortak Şehir: Mimari ve Sosyal Alanlar”
Ekoyapı-Ekolojik Yapı ve Yerleşimler Dergisi’nin sosyal sorumluluk projesi olan ve bu yıl 6. kez gerçekleştirilecek olan Yeşil Rapido LEED Eğitimleri etkinliği bünyesinde, Dünya Çevre Günü’ne özel olarak düzenlenen konferansta, Studio Libeskind Başkanı Mimar Yama Karim sürdürülebilir kentsel tasarım pratikleri hakkında deneyimlerini aktaracak. “Ortak Şehir: Mimari ve Sosyal Alanlar” başlığını taşıyacak olan sunumunda halka açık alanları, mimariyi ve gelecek vadeden, sürdürülebilir şehir planlama yöntemlerine yoğunlaşacak olan Yama Karim, Dünya Ticaret Merkezi’nin master planından, Milano’nun tarihi fuar alanlarının yeniden düzenlemesi ve Singapur’un tarihi limanlarının planlanmasına kadar önemli projelerinden kesitler sunacak.
Yama Karim 2003 yılında New York Studio Libeskind’e katılmadan önce Massachusettes Smith Koleji’nde Brown Güzel Sanatlar Merkezi, New York’ta Sarah Lawrence Koleji ve Monica A. and Charles A. Heimbold Jr. Görsel Sanatlar Merkezi gibi stüdyolardaki çalışmalarını yaptığı Polshek Partnership’te (yeni adıyla Ennead Architects) tasarımcı olarak hizmet vermiş; ardından tecrübesiyle Studio Libeskind’e olağanüstü bir katkıda bulunmuş. Japonya Yokohama Port Terminal’inde ve New York’ta Reiser + Umemoto’da (RUR) çalışan Karim, son dönemde Milan’daki eski fuar alanı, Singapur Keppel Bay’de kıyı şeridindeki yerleşim kompleksi Coral ve 2015 Milan Expo için hazırladığı üst düzey kültürel projeleri yönetiyor.
Zürih’teki Swiss Federal Teknoloji Enstitüsü’nde tam zamanlı eğitim ve Brooklyn’de Pratt Enstitüsü’nde konuk profesör olarak dersler veren Karim, 1995’teColumbia Üniversitesi’nden Master derecesi almış ve 1991’de Berkeley, California Üniversitesi’nde Çevre Tasarımında Sanat bölümünden mezun olmuş.
Mimar Stefan Behnish: “Mimari Tasarımın Gelişimini Belirleyen Yönler ve Kriterler…”
RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülen Behnisch Architekten kurucusu Mimar Stefan Behnisch sürdürülebilirlik merkezli mimari projeleriyle “Yeşil Binalar ve Ötesi” konferansının konuğu olacak. Behnisch, konferans izleyicileriyle, daha sürdürülebilir bir dilde inşa edilmiş yapılı çevre için başarılı tasarım çözümleri arayışını aktararak, bunun için kültürel, politik, coğrafi ve iklimsel yönlerin ele alınması gerektiğini savunacak.
1957 yılında Stuttgart’ta doğan, Münih Olimpiyat Stadı’nın mimarı Günter Behnisch’in oğlu olan ünlü Alman mimar Stefan Behnisch, kurucusu olduğu Behnisch Architekten çatısı altında sürdürülebilir mimarlığın çağdaş örneklerine imza atıyor. Bugüne kadar, RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülen Behnisch Architekten, her geçen gün çevreye karşı daha duyarlı bir çalışma gündemine doğru evrilen mimarlığın en önemli temsilcilerinden biri.
Gary Grant: “Yeşil Çatılar, Yaşayan Duvarlar…”
Ekolojik yaşam alanı oluşturma ve restorasyonu ile yeşil altyapı planlaması, saha tasarımı ve yönetimi üzerine 30 yıllık bir deneyime sahip olan dünyaca ünlü Ekolojist Gary Grant, “Yeşil Binalar ve Ötesi” konferansında yeşil çatılar ve yaşayan duvarlar ile ilgili güncel uygulamaları izleyicilerle paylaşacak.
Çalışmalarına 1980’lerin başında, Londra Wildlife Trust’da başlayan Grant, 1989 yılında uzman olduğu konularda danışmanlık yapmaya başlayarak, 90’lı yılları Hong Kong’da geçirmiş. 2009 yılına kadar Bedford River Valley Park, Londra 2012 Olimpiyat Parkı, Eğitim Şehri Doha, Katar, Zavidovo Resort, Rusya, Saadiyat Island, Abu Dabi ve Whitehill-Bordon Eco Town, Hampshire gibi büyük ölçekli planlama ve projeler üzerinde çalışan AECOM Tasarım + Planlama’da direktörlük yapmış.
“Ecosystem Services Come to Town: Greening Cities by Working with Nature” kitabının da yazarı olan Gary Grant’ın üzerinde durduğu güncel konular, yeşil altyapı planlaması ve iklim değişikliğine uyumlu projeler. Grant aynı zamanda, binalara entegre bitki örtüsü (yeşil çatılar ve yaşayan duvarlar) tasarımı gibi bireysel projelerle ilgileniyor ve bu konular üzerine düzenlenen organizasyonlarla işbirlikleri gerçekleştiriyor.
Yeşil Olmayan Bir Kentte Binalar Yeşil Olabilir mi?
Yama Karim, Stefan Behnisch ve Gary Grant, sürdürülebilir yapı ve yerleşimler hakkındaki birikimlerini proje ve uygulamaları üzerinden paylaşacakları konuşmalarının ardından, Gökhan Avcıoğlu, Bahadır Kul ve Bünyamin Derman gibi Türk mimarlığının yerel ve uluslararası başarılara sahip isimleri ve panel sponsoru Forbo Flooring’in Sürdürülebilirlik Şefi, aynı zamanda ASTM ve ISO Sürdürülebilirlik Komiteleri Üyesi olan Tim Cole ile “Yeşil Olmayan Bir Kentte Binalar Yeşil Olabilir mi? Yeşil Kalabilir mi?” başlıklı panelde Yeşil Bina Danışmanı Cemil Yaman’ın moderatörlüğünde bir araya gelecek. Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşan yeşil binaların plansız büyüyen, ormanları ve su havzaları yapılaşmaya açılan, altyapı sorunlarının yaşandığı, çevresel ve kültürel koşulların göz ardı edildiği kent kurgusundaki yalnızlığının tartışılacağı panelde sürdürülebilir kentlerin gerekliliği ve önemi üzerinde durulacak.
5 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek olan etkinliğin öğlene kadar devam eden ilk aşaması Türkiye’nin değerli mimarlık, iç mimarlık ve mühendislik ofisleri ile inşaat ve gayrimenkul firmalarından özel davetle katılan 200 mimara verilecek olan Yeşil Bina Eğitimi’ni kapsayacak. “Yeşil Binalar ve Ötesi” başlığını taşıyan ve dışardan katılımcılara da açık olan 400 kişilik konferans ise öğleden sonra devam edecek.
Yeşil Rapido Sponsorlu Leed Eğitimleri…
Sürdürülebilir mimari konusunda farkındalığı artırmak, yeşil yapı üretiminde ihtiyaç duyulan ve sertifikalama sürecine katkı sağlayan malzeme ve uygulamaları tanıtmak amacını taşıyan Yeşil Rapido LEED Eğitimleri, sektöre daha fazla ‘yeşil’ düşünen mimar ve mühendis kazandırmaya yardımcı oluyor. İlk kez 2013 yılında gerçekleştirilen Yeşil Rapido etkinlikleri kapsamında malzeme ve bina üreticilerinin desteğiyle ücretsiz olarak verilen bu eğitimler sayesinde, iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde, bina üretiminde aktif görev alan 500 yapı sektörü profesyoneli LEED Eğitimi sertifikasına sahip oldu.
Yeşil Rapido LEED Eğitimleri’ne mimar, mühendis, peyzaj mimarı, iç mimar, şehir plancısı gibi mesleki disiplinlerden profesyoneller katılabiliyor. Başvuruların mesleki kriterlere göre değerlendirilerek seçim yapıldığı organizasyonda, yeşil bina projelerinde görev alan ya da alacak olan kişilere öncelik tanınıyor.
Yeşil Rapido LEED Eğitimi ve “Yeşil Binalar ve Ötesi” konferansına katılmak isteyenler www.yesilrapido.com websitesi üzerinden kayıt formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilecekler.