Dönüşümün Yükseldiği Peyzaj

    5 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Dünyada birçok yerde hala kullanılan veya kullanım dışı olan endüstri merkezleri bulunmaktadır. Sanayi devrimiyle birlikte artan endüstriyel faaliyetler endüstri alanlarını oluşturmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zamanla bu alanların birçoğu işlevini kaybetmiş hatta bazıları terk edilmiştir. Terk edilen alanların yeniden yapılandırılması ve onarılması peyzaj tasarımında çok önemlidir. Sürdürülebilir yeşil alan tasarımları ekolojik boyutta bakıldığında günümüzde oldukça revaçtadır. Sürdürülebilir tasarım ya da sürdürülebilir kaynak kullanma fikri her tasarımda olması gereken etmenlerin başında gelmektedir.

    İsviçre’nin Zürih kentinde yer alan MFO Park eski bir endüstri alanına kurulmuştur. Tamamen peyzaj onarım ve peyzaj tasarımı üzerine odaklanarak şekillendirilen tasarım istenilen etkiyi yakalamıştır. Farklı bir tasarım öğesi olarak kullanılan çelik konstrüksiyonlar alandaki mimari etkiyi güçlendirmiştir. Bu çelik yapılar 17 m uzunluğunda olup alanda kafes ya da çatı görevi görmektedir. Bu şekilde yaratılan büyük bir çerçeve ziyaretçiler için hem tasarımı kolayca keşfetme hem de güvenli hissetme duygularını öne çıkartmaktadır. Şehrin manzarasının tadını çıkarmak isteyenler içinde bir teras düşünülmüştür. Bu alanda ayrıca farklı tarzda çeşitli etkinlikler ve sportif faaliyetler de gerçekleşmektedir. Ziyaretçilere çok çeşitli keşif alanları sunulmuştur.

    17 m lik bu çelik yapılarda sarılıcı-tırmanıcı bitki türleri kullanılmıştır. Bu bitkilerin en önemli özelliği hızlı gelişmeleri ve bulundukları yeri estetik açıdan çok güçlü yansıtıyor olmalarıdır. Örneğin bitkisel tasarımda kullanılan ‘Wisteria sinensis’ çiçek rengi ve yapısı nedeniyle çok gösterişli bir bitkidir. Bu etki insanların beş duyu organına hitap etmekle birlikte çekiciliği nedeniyle de bedensel olarak huzur ve dinamiklik hissini yaratmaktadır. Bitkisel tasarımda bazı bitkiler gölge amacıyla kullanılmış, gölge yapan ağaç veya çalılardan yararlanılmıştır. Aynı zamanda bitkilerin sonbaharda yaprak rengi değişimine uğraması ve ilkbahardaki çiçekleri  parkta renk cümbüşünü gözlemleme imkanını kullanıcılara sunmaktadır.

    Sürdürülebilir  olarak kullanılan kaynak ise sudur. Yağmur suyu toplanarak bitkiler için kullanılır. Mimari yapı öğesi ve peyzajın buluşmasıyla ortaya çıkan bu sürdürülebilir tasarım, ekolojik etkinin tüm pozitif yönünün peyzaja yansımasıdır ve tüm dünyaya ilham veren bir projedir.

    KAYNAK: https://urbannext.net/mfo-park/

    Kategori:
    Tasarımlar

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya