Peyzaj mimarlığında manzara açılarının kullanımı ve doğal peyzajın buna katkı sağlaması oldukça önemlidir. Doğal peyzaj alanlarında uygulanan tasarım örneklerinde mutlaka doğadan bir esinlenme görülür.
Ekolojik boyut objektifiyle bakıldığında flora fauna dengesinin sağlanması doğal yaşam için önemli olduğu kadar peyzaj tasarımlarının doğallık etkisiyle şekillenmesinin sağlanması açısından da çok önemlidir.
Güney Kore’de bulunan 140 metrekarelik alanı kaplayan Gözlemevi hem manzara açısı hem de tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken yapay strüktür ve doğanın birleşimiyle hayata geçirilmiş başarılı bir projedir. Gözlemevinde her yerden şehrin manzarasına erişmek mümkündür. Kullanıcılara 360 derece gözlem imkanı sunmaktadır.
Yapıda bulunan merdiven ve asansör gözlemevindeki sirkülasyonu birbirine bağlar, merdiven alışılmışın dışında harmonik öğeli ve birbirine paralel yapıdadır. Merdiven tasarlanırken kullanıcıların her açıdan farklı manzarayı aşağı katlara inerek keşfetmesi amaçlanmıştır. Yapı strüktürü incelendiğinde çelikle desteklenmiş ahşap kullanımıyla bulunduğu alana uyum sağlayan bir tasarıma gidilmiştir. İnformal bir şekilde dalgalanan yapıya benzetilen gözlemevinde esas alınan olgu üç boyuttur. Manzara keşfinin üç boyutlu yapısallaştırılması özgünlük ve geleceğe yönelik bir tasarım olması açısından önemlidir
Estetik yönüyle kuvvetli bütünleşmeleri sunmaktadır. Doğanın içinde yükselmesi ve işlevselliği nedeniyle de uygulanabilirliği ve kullanılabilirliği göze çarpmaktadır.
Her yaş grubu için kullanılabilir nitelikte olması, keşif yapma yeteneği sunması insanlarda gözlem gücünü de artırır. Bu açıdan bakıldığında psikolojik olarak pozitif etki oluşturma gücünü de karşılayabilmektedir. Mekan doğa ve tüm ekolojik yapının bir arada gözlemlenebilme şansını sunduğundan ziyaretçilere bilinçli bir gözlem olanağı da sağlamaktadır.
Bitkisel tasarımda doğal peyzaja hiçbir müdahale yapılmadan doğal bitki örtüsünde varolan bitkiler korunmuş ve tasarımla bütünleştirilmiştir. Alanda büyük bir yayılış gösteren uzun boylu ağaçlar tasarımın yükseldiği alandan itibaren manzaraya eşlik ederek estetik vurguyu artırmaktadır. Yeşil dokunun yoğun bir şekilde kapsadığı bu alanda yapıda kullanılan malzemelerin uyumu ile üç boyutlu bir mekan algısı sağlanmıştır.
Günümüzde yoğun kent yaşamından uzaklaşmak ve duyu algılarımızı harekete geçirmek için yeşil alanlarda konumlandırılan bu tasarım şekli yeşil dokunun varlığının sürdürülebilmesi için önemli ölçütleri sağlamaktadır.