Son yıllarda yeşilin azalarak betonlaşma yönünde ilerleyen şehir insanları yeşile olan hasretini dindirmek ve biraz olsun nefes almanın yolunu binaların cephelerinden sarkan ve göğe kadar yemyeşil olan binalar ile bulmuşlar.
İtalya Milano’nun merkezinde bulunan 110 ve 76 metre yüksekliği olan iki konut kulesinden oluşan bu ekolojik yapılar ‘Bosco Verticale’, cephelerinde, 900 ağaca ve 2 binden fazla bitkiye ev sahipliği yapmakta.
İtalyan mimar olan Stefano Boeri liderliğindeki bu stüdyo, şehir merkezlerinde yapılmış olan ağaçlandırma ile yüksek yoğunluklu çoğalan konut gelişimini birleştirerek bir çözüm bulmak amacı ile Bosco Verticale yani dikey orman ya da Vertical Forest kavramı ile yola çıkılarak ortaya çıktı.
Çevresel sürdürülebilirlik açısından katı ve kesin teknolojik ile mekanik bir yaklaşımı benimsemeyi kesinlikle reddeden bir tür biyolojik mimari olarak tasarlandı.
Dikey Orman, betonlaşan büyük şehirler için hem çevrenin hem de kentsel biyolojik çeşitliliğin yenilenmesi için katkıda bulunan bir ağaçlandırma projesi ile sürdürülebilir konut yapıları bakımından bir model oluşturmaktadır.
Tasarlanan yeşil bina, biyoçeşitliliği arttırmak sureti ile bir kentsel ekosistem oluşturmaktadır. Dikey olan doğal ortam bitki çeşitleri ile hem kuşlar hem de böcekler tarafından kolonize edilebilmektedir. Böylece onlar için bir çekim merkezi olurken bitki örtüsü ve hayvanların yaşam alanları ile doğal olarak şehrin kolonizasyonunun bir sembolü olmaktadır.
Dikey orman bitkisel sistemi, CO2 ve toz parçacıklarını emerek, oksijen ile nem üretir ve insanları evlerinde hem güneş ışınlarından hem de gürültü kirliliğinden korur.