Kategoriler: Makale

‘Deneysel mimarlık’ diye de birşey var..

Projelerin uygulanması en büyük hayalidir her mimarın.Hele de hayal ettiklerine yakın bir proje ortaya çıkarmışsa.Hayal ettiklerine yakın diyorum , çünkü asla hiç bir proje hayal ettiğiniz gibi olamaz..İllaki bir yerlerinde ufak ta olsa noksanlıklar vardır.Deneysel mimarlık Peter Cook ‘un 1970’te yazdığı Experimental Architecture adlı kitapla  başladığı bilinir. Dolayısıyla Archigram çalışmaları deneysel olarak kabul edilir.

Lebbeus Woods ise bu konuda bilinen ünlü 2 isimden biridir.Woods 1988 yılında mimari eğitim ve uygulama alanında deneysel yöntemlerin kullanımını ve potansiyellerini araştırmak amacıyla Deneysel Mimarlık Araştırma Enstitüsü’nü (RIEA) kurmuştur.

Deneysel mimarlık kavramı çok eskilere dayanıyor olsa da farklılık arayışları için oldukça etkili bir yol olarak karşımıza çıkıyor..Mimarlıkta eleştiri kavramının da en büyük destekçisi kabul edilen deneysel mimarlık pop art sanatı ile de benzerlikler göstermektedir.Yakın tarihimizin önemli kişi ve olayları ile dalga geçen yaklaşımları da bünyesinde barındıran bu mimarlık disiplini tarih sayfalarındaki adını unutturmayacağı gibi mimarlık yaşadıkça varolacak unsurlardan biri olmaya en büyük adaydır.Çünkü mimarlık öyle bir disiplindir ki her zaman aykırılık ve alternatif söylemler üzerinde durulan belki de tek meslektir.

Alper Kopar

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul bölgesi, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelere imza atmış bulunmaktadır. Yaptığı işler arasında konut, alışveriş merkezi, otel projelerinin mimari projeleri ve iç mimari projeleri bulunmakta ve proje üretmeye devam etmektedir.

Yakın Zamanda Gönderilenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLI EKOLOJİK BİR PARK

Sürdürülebilirlik kavramı kentlerin gelişmesindeki önemli yapılardan biridir. Teknolojinin geldiği boyuttaki ileri seviyenin olumlu yönlerinin yanı…

2 hafta Önce

Dijitalleşen Hayatlarda Mimarinin Yeri

Dijitalleşmek hem şehirleri hem de şehirlerin mimarisini oldukça radikal çizgilerle dönüştürüyor. Belirli bir noktaya kadar…

4 hafta Önce

Aydınlatmalarda Sıcaklık Birimi Kelvin Nedir?

Aydınlatmalarda sıcaklık birimi Kelvin olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu aydınlatma olunca, renk sıcaklığı burada ışık…

2 ay Önce

Tematik Ve Renkli Bir Liman Bahçesi

Peyzaj mimarlığında tasarım, alanın yapısal özellikleri ve diğer elemanlarla ilişik düzenin kurulmasıyla başarıya ulaşır. Her…

2 ay Önce

Tarihi Müze Ve Peyzaj Tasarımı

Tarihsel alanlar, günümüz Peyzaj yapısallığı ile zenginleştirilmiş kültürel miras alanlarının yansımasıdır. Geçmişten beri var olan…

5 ay Önce

Türkiye’nin İlk Mimarlık Gazetesi Açıldı

Yüksek Mimar Murat Erçelebi tarafından Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan mimarigazete.com.tr yayın hayatına başladı. Sektörde öne çıkan…

5 ay Önce

Eviniz ve ofis dekorasyonlarınız için iç mimarlık şirketi.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezler kullanıyoruz. mimarimedya.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.