Mekanın kullanıcıları çok önemlidir.Yani biraz daha açacak olursak ne tarz bir mimariden hoşlandıklarını iyice kavramak gerekir.Eğer klasik hatlardan , varaklardan ve aynalardan hoşlanan bir kullanıcı için pastel tonlar kullanır , gizli ışıklarla estetik çizgiler oluşturursanız yandınız demektir.Ya da bu örnekler tam tersi için de söylenebilir.
Dekorasyon; çoğunun dediği gibi bir ihtiyaç değil , aslında lüks’tür.Tasarımlarla canlılık kazandırılıp , bir mekan küçük ya da büyük gösterilebilir.Nişlerle gotik bir hava da katılabilir , renklerle canlı bir hava da..Herşey tasarımcının yeteneğinde başlar , tasarımcının yeteneğinde biter.Biter ama tasarım yaptıktan sonra başlar asıl gerçekler.
Lüzumsuz masraf yaptırılıp olumsuz sonuçlar alınan pek çok kullanıcı ve mimar var günümüzde.Bu arada iç mimarlara da mimar denmesinden rahatsızlık duymuyorum çoğu meslektaşım gibi.Yeter ki dış mimar diye bir niteleme olmasın 🙂 .Neyse işin esprisi bir yana dursun temel tasarım yöntemleri ve dekorasyonda dikkat edilmesi gereken noktaları bilimsel boyutta biraz da sıkıcı olabilecek şekilde vermeye çalışalım bakalım.Birazda sıkıcı olmaya müsait dememdeki sebep internette çokça rastlıyoruz dekorasyon fikirleri vs. gibi siteye ve içeriğindeki boş laf kalabalığına.Teknik bilgiden uzak zevkleri ve kişisel yorumları içeren bir çok makaleye rastlamışızdır mutlaka.İşte onlardan farklı olarak bir mimarın yorumunu dinlemek ve eleştirmek isteyenleri bu blog sitesine her zaman bekleriz.
DEKORASYON ELEMANLARI NELERDİR PEKİ?
Çok basit.Bir mekanın mekan olmasını sağlayan duvarları (sınırlayıcıları) ve bu sınırlayıcılar arasında kalan canlı olmayan herşeydir.Dekorasyon yapmaktan kasıt ta bunlarla oynamak , renklendirmek , eğip bükmekten başka birşey değildir.İlave edip , çıkarmakta bu söylediklerime eklenebilir.
Dekore etmekten kasıt nelerin yenilenmesi peki hemen sırayalım..
1)Duvarlar
2)Kapı ve pencere boşlukları
3)Aydınlatma elemanları
4)Zemin elemanları (halı , mermer , kauçuk döşeme , granit , taş vs. vs.)
5)Tavan öğeleri (alçı motifler , girinti çıkıntılar vs.)
6)Aksesuarlar , dekoratif paneller ve tablolar vs.
7)Mobilyalar , raflar , dolaplar , sehpalar masalar vs.
DEKORASYONU KİMLER PLANLAR?
İç mimarların ilgi ve ihtisas alanı olmasına rağmen, başta mimarlar olmak üzere bu konu ile ilgili herhangi bir eğitim almayan herkes dekorasyon işine merak salabilmektedir.
İlerleyen dönemlerde herbir madde ile ilgili ayrı ayrı blogları yayımlamaya devam edeceğim bu yüzden mimarlık blogumuz mimari medya.com ‘u takip etmeye devam edin..Ha yeri gelmişken ; yorumlarınızı esirgemeyin 1 dk nızı alır sadece 😉
Çok doğru noktalara değinmişsiniz ..ancak işin ehli tarafından yorumlanması ve yapılması kesinlikle güzel birşey.Bugün tabelasına mimarlık yazan herkes dekorasyon , dekorasyon yazan herkes iç mimari tasarım yapmamalı diye düşünüyorum..
yalansa söyle 😀
Kapı ve pencere boşluklarından kasıt kapı ve pencereler ise , dekorasyonda bunların pek kullanılmadığını hatırlatıp köşeme çekilmek isterim 🙂
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler
Bende halilcan arkadaşıma katılıyorum önüne gelen mimar, iç mimar olmuş bende inşaat teknikeriyim günümüzde işi bilip bilmeyen bir çok insan bu işi yapar durumda bunlara bir dur denilmesi lazım ve artık herkes kendi mesleğinde işler yapması gerekiyor.
Saygılar herkese kolay gelsin
‘İç mimarların ilgi ve ihtisas alanı olmasına rağmen, başta mimarlar olmak üzere bu konu ile ilgili herhangi bir eğitim almayan herkes dekorasyon işine merak salabilmektedir.’
-Mimarlık eğitimi alan herkes eğitimine iç mimarlık eğitimiyle başlar, dolayısıyla iç mimarlık konusunda fikri olur. Dekorasyon iç mimarın ilgi alanı olabilir fakat ‘iç tasarım’ konusunda mimar elbette fikir sahibidir.