Bir mimarlık ofisi açmak gerçekten pek çok mimarın memuriyetten sonra düşüneceği en önemli iş girişimidir.Girişimcilik güzeldir.Mimarlık ta öyle.Ancak iş mimarlık ofisi açmaya geldiğinde yaşanacak (özellikle ilk zamanlarda) sıkıntılar da aşikardır.Bunlar kaçınılmaz gerçekler olmakla beraber bazen bir ofis açmaktan ve kendi işinizin patronu olmaktan başka çareniz kalmadığı durumlar olur..Şimdi bu yazımızda bir mimarlık ofisi açtığınızda karşılaşacağınız sıkıntılar ve masraflardan bahsedeceğim.
Mimarlık ofisi açmanız için öncelikle belirli bir tecrubeye ve donanıma sahip olmak gerekir.Mimarlık ofisi açmak dünyanın en basit işlerinden birisidir.Prosedürler , vs. pek fazla zamanınızı almamakla beraber açacağınız ofisin büyüklüğüne bağlı olarak masraflarınız da değişkenlik gösterecektir.
Ne kadar bütçe gerekeceği konusunda direkt olarak bir rakam veremeyeceğim.Ancak belli başlı harcamalarınız için aşağıda bir kaç madde oluşturdum..
- Öncelikle firmanızı kurumsal kimliğe büründürmek gerekir.Yani iyi bir isim, iyi bir logo ve belki slogan ile web sitesi ve kartvizit basma işlemi.
Yukarıdaki işlemler belki de harcamanız gereken paranın en az dilimine tekabul etmekle beraber en fazla beyninizi yoracak şeydir.Çünkü yapacaksınız yapacaksınız beğenmeyeceksiniz..İsim bulmak gerçekten zordur 🙂 .Ancak iyi bir grafiker dostunuz varsa ya da paranıza güveniyorsanız , bir ajans ile çalışmanızı tavsiye ederim.Sizin firmanız için baştan sona bir kurumsal kimlik çalışması yapacaklardır.Antetli kağıttan tutun da , logonuz ve web siteniz ile sosyal medya hesaplarınıza kadar..Bu işlemler için en fazla 2000 TL ‘niz gidecektir.En az 200 tl.
- Sıra geldi taslakları hazırlanan kurumsal kimlik çalışmalarınız ve reklamlarınızdan sonra rahat çalışabileceğiniz bir ofis tutmaya..
Kiralar ilden ile göre değişmekle beraber ilk ofisiniz için çok yüksek kiralı bir yere geçmek sanırım pek akıllıca değil..Bu yüzden en fazla 50m2’lik bir ofis işinizi rahatlıkla görecektir.Ufak tefek tadilat işleri , depozito , emlakçı masrafı vs. harcayacağınız mebla en az 3000tl , en fazla 5000tl olmalıdır.
- Ofisi tuttunuz, kurumsal kimliğiniz hazır ise artık sıra resmi işlemler ve evraklar , kayıt işlemlerine gelmiş demektir.Maliyeye kayıt olmanız , mimarlar odasına kayıt olmanız , uygulamada yapacaksanız Ticaret Odasına kayıt olmanız gerekmektedir.
Bu sürecinde nasıl işlediğini muhasebeciniz, mimarlar odası ve büyüklerinizden çok rahatlıkla öğrenebilirsiniz.İşlem sırasının tam açıklamasını mimarlar odasından öğrendikten sonra harçlar, muhasebe gideri , vergiler vs. masraflarınız için en fazla 1000 tl , en az 500tl harcama yapmanız gerekmektedir.
- Resmi işlemleriniz tamam, ofisiniz tamam, kurumsal kimlik çalışmalarınız tamam ise sırada mobilya ve çizim ekipmanlarınızı almaya gelmiş demektir.
2D Çizim programı almak istediğinizde autocad için 2500 tl ödeyecekken Bricscad ile başlarsanız 1250tl ödeyeceksiniz.3D modelleme ve rutüş programlarıyla beraber ofis yazılımlarını da bunlara eklediğimizde çizim , tasarım görselleştirme yazılımları için en fazla 15000 tl ve en az 5000tl ‘yi gözden çıkarmanız gerekmektedir.
- Yazılımlarınız, mobilyalarınız , resmi işlemleriniz ile kurumsal kimliğiniz ve ofisiniz hazır olduğuna göre ihtiyacınıza bağlı olarak office girl , office boy veya teknik eleman ihtiyacınız olabilecektir.Sigorta , aylık gideri vs. ile en az 1500tl en fazla 3000tl’niz gidecektir.
- Reklam vermek isteyebilirsiniz.Gerek sanal reklamlar gerekse de bilboardlar vs. için harcamanız gereken minimum miktar 500tl olup maksimum 5000tldir.
- En önemli şeylerden birini unuttum, tabiki iyi bir bilgisayar..Bunun için en az 3000tl ve en fazla 15000tl’yi gözden çıkarmanız gerekmektedir.
- Şimdi asli ihtiyaçlar ve harcamalardan sonra kendinizi garantiye alacağınız yan paradan bahsedeceğim.1 Yıllık kiranız ve minimal masraflarınız bu şu demek oluyor (personel, kira,yemek,faturalar,harçlar,vergiler,stopaj ile) kenarda en az 20000 tl paranızın olması gerekir.Yani yukarıdaki harcamaları çıktıktan sonra.
- Yukarıdaki masraflara ofisinize yapacağınız dekorasyon masrafını da ekleyelim hadi 5000tl’de duvar kağıdı, tabela alçıpan vs. olsun.
- Sanırım ofis mobilyasını saydık ama masrafını eklememişiz..En az 3000tl en fazla 15bin tl de ona düşünelim..
Yukarıdaki hesaplara göre (kaba hesap) bir mimarlık ofisi açmak istediğinizde gözden çıkarmanız gereken mebla en az 20.000 tl – 35.000 tl ve en fazla (tabi sınırı olmamakla beraber 🙂 ) aşağı yukarı 60.000tl – 85.000tl arasında olacaktır.
Ayrıca en iyi mimarlık ofisleri yazımızı da okumanızda fayda var.