Çok uzun bir bloglamama sürecinden sonra yeniden bir yorum yazısıyla sizlerle buluşmak gerçekten çok güzel.Mimarimedya ‘ya olan ilgili gün geçtikçe giderek artıyor.Bu stres haline dönüşmüyor desem yanlış olmaz.Gelişmiş eklentiler ve Türkiye’nin ilk ve hatta tek mobil uyumlu mimarlık blogu olmak sayesinde ilginin halen arttığını söylemem mümkün.Bu kadar reklamdan sonra anlatacaklarıma geçmeliyim zira pek kısa sayılmaz konuşacaklarımız.
İstanbul’a yakın zamanda ziyaret gerçekleştirdim çeşitli nedenlerden dolayı.Bu ziyaret iş dünyasının yoruculuğu ve stresi arasından kısa süreli bir kaçışın sinyalizasyonu gibi görünse de kültürel – sanatsal ve sofestike anlamda kendi adıma faydalı bir ziyaret oldu.Yapı fuarının başlayacağı günün öncesinde kentime geri dönmek durumunda kalsam da Mimar Sinan Sergisi , İstanbul Modern’de halihazırda devam eden sergileri gezmek mimarlık kitapları ve dergileri almak keyifli çağrışımları içerimde doğurdu diyebilirim.
Yükselen binaların ve yeni yerleşim merkezlerinin ahenkleri ,renkli dünyalar son İstanbul ziyaretimde öne çıkan başlıkların diğerleri..
Cengiz Bektaş’ın bir kaç kitabı, Turgut Cansever efsanemiz, markalaşma ve firma yönetimi hakkında güzel bir kitap..Öncelikle envanterime yeni katılan silahlarımı sizlerle paylaşmalıyım..Her Türk mimarının okuması gereken bir kaç mimarlık yayınından bir kaçını satın aldım.
Cengiz Bektaş günümüzün Çağdaşlık ve Gelenekselcilik üslupları için en önemli temsilcilerinden.Turgut Cansever’de keza..Çağdaş mimarlık anlayışını yorumlayan bir kitap..
Heyecanla aldım ve heyecanla okumaya başladım.Markalaşmak bir tasarımcı için çok önemli.Çünkü;
Rekreatif çalışmalar , motive edici sofistike sanat yorumları, eleştirel bakış açıları , yeniye ve güzele dair arayışlar..Bunlar sanatın eğlenceli ve cezbedici yanlarıdır.
Bir tasarımcı açısından düşünüldüğünde ise oldukça yoğun geçen bir araştırma sürecinin, uygulama safhasına gelmeden önceki teknik analizlerin, uygulama esnasında tasarım ile uyuşmazlıkların yaşanabileceği gibi meşakkatler gül bahçesinin dikenlerini oluşturmakta.
Çalışmalar meyvelerini verdikçe bu ürünlere isimler koyarak bir çocuk sahibi olmuşçasına sahiplenmek ise başka bir güzellik.
Takip edilebilirlik, bir imza ve bir tanımlama maksadıyla yukarıda söylediklerim nedeniyle markalaşmak çok büyük bir ihtiyaçtır.
Varyap – Meridian kuleleriBuraya kadar söylediklerim markalaşmanın önemini anlatan kelimeler bütünüydü.Yukarıdaki resimde Sabiha Gökçen’e giderken inşaatı tamamlanma noktasına yaklaşan Varyap – Meridian towers görülüyor.İşçilik – zarafet ve estetiğin kapital ile buluşmasından doğan çocukları görüyorsunuz da diyebilirim.Sanat ve para kazanma arasında ince çizgiyi çağrıştırıyor bana..
Neyse parayı marayı bir kenara bırakalım şimdi ”Dikkat Kaygan Zemin” , ”Mimarlık Sergisi” ‘ne götüreyim sizi..
Mimarlık Sergisinde Kaybolmak!
serginin girişinde sizi karşılayan klasikleşmiş , motto haline gelmiş mimarlık yayınlarını göreceksiniz..Madden değil..Hayır hayır, katiyen öyle değil..Manen bir ferahlama ve anıların gözde canlanması mantığıyla bakıyoruz..
Mimarlık yayınları ve tasarıma dair ne varsa hemen hemen burada diyebilirim.Heyecan duymamak gerçekten imkansız.Hatta o kadar ki , bitsin istemedim..Daha gezilecek şeyler olsun istedim bu sergide de..
mimarlık mesleğine dair sofistike cümlelerden arınık, salt yorumlama odaklı bir tanımlama.Neredeyse hiç karşılaşmadığınız anti-sıradanlıkta..Mimarlık yapmak, mimar olmak ve mimari deyimlerini kendi persfektifinden kendi yelkenlinizle iteklenme gücü sağlayan bir sergi de diyebilirim.
üvey evlat terimiyle beraber , zor – ifade gücünü zorlayan bir mimarlık uğraşısı olduğu anlatılmış.Mizah yapılmış.Sergiyi eğlenceli hale getirenlerden biri de şüphesiz bu anlatım tekniği.. ahşap maketlerin gücü adına!.. bir tavan ve resepsiyon eskizlemesi.. çizim ekipmanlarımız..tabiki gelenekselleşmiş olanları..şimdi ise bir mouse bir laptop hepsinin işlevini görüyor.Maket yapmak bir heyecan haline gelmeye henüz fakülte sıralarında başlar.Maketin güzel bir tanımı ve harika bir örneğine aşağıdan bakabilirsiniz..Ve eskizlemek!..Delicesine, birşeyler üretmenin hazzına varmanın güzel taraflarından biri de şüphesiz eskizlemektir.Belki anlamını sadece çizgiler bütününü çizenin kavrayacağı kara kalem çalışmaları..
waow çok güzel bir sergi… bizlerle paylaşıp bizleri bilgilendirdiğinizden dolayı allah razı olsun.
amin teşekkürler..